Χωρίς τέλος επιτηδεύματος για το 2019 οι αγρότες (upd)

«Παγώνει» για φέτος τουλάχιστον το τέλος επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που απαλλάσσονται έτσι από ένα σημαντικό φορολογικό βάρος ύψους 650 ευρώ.

Άμεσα ωφελούμενοι είναι φυσικά οι χιλιάδες αγρότες οι οποίοι μετατάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς για πρώτη φορά το 2014 και για τους οποίους, όπως είχαν γράψει σε σχετικά αναλυτικά ρεπορτάζ το ypaithros.gr και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» η πενταετής περίοδος απαλλαγής  εξέπνευσε στις 31/12/2018. Ως εκ τούτου, καλούνταν να πληρώσουν φέτος το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019.

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, η επιβολή του τέλος αναστέλλεται για τη φετινή χρονιά και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται ούτως ή άλλως οι αγρότες- μέλη συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών καθώς και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και θα συνιστούσε παραλογισμό, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, να επιβαρυνθούν οι αγρότες με την καταβολή τέλους επιτηδεύματος, 650 ευρώ. Με  απόφαση του Πρωθυπουργού προχωρούμε στην αναστολή της εφαρμογής του μέτρου και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και η σχετική νομοθετική ρύθμιση», τόνισε στη Βουλή ο κ. Βεσυρόπουλος.

Οι ωφελούμενοι, όπως σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, αγρότες οι οποίοι  εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2018, είχαν για τα φορολογικά έτη από το 2019 και επόμενα, υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, η οποία θα έπρεπε να καταβληθεί εντός του 2020.

Όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, «η δημιουργία ή ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου θα αξιοποιείται πάντα στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων. Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει η μείωση της προκαταβολής φόρου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, αλλά και η μείωση και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες».