Η αγρότισσα της χρονιάς: Γνωρίστε τη γυναίκα που κέρδισε το φετινό βραβείο καινοτομίας των COPA-COGECA

Το βιογραφικό της Marzia Di Pastina περιλαμβάνει πληθώρα διακρίσεων χάρη στην ανάδειξη μιας ευρείας γκάμας ποιοτικών, ασφαλών και ωφέλιμων προϊόντων

Στην Ιταλίδα αγρότισσα Marzia Di Pastina απονεμήθηκε το φετινό βραβείο καινοτομίας των κεντρικών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων της ΕΕ, COPA-COGECA. Η 7η Διοργάνωση του Βραβείου Καινοτομίας για τις Γυναίκες Αγρότισσες έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου, εστιάζοντας στα εξαιρετικά επιτεύγματα των γυναικών του πρωτογενούς τομέα και αποτίοντας φόρο τιμής στην ανεκτίμητη συμβολή τους σε μια οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη ευρωπαϊκή γεωργία.

Δραστηριοποιούμενη στην επαρχία της Λατίνα, η Di Pastina έκανε τα πρώτα της βήματα αναμορφώνοντας την αγροτική επιχείρηση της οικογένειάς της, με όρους βιωσιμότητας. Ακολούθως, ανέπτυξε το δικό της αγρόκτημα, εφαρμόζοντας τις καινοτόμες ιδέες της, ενώ διέπρεψε και ως μέλος της συνεταιριστικής επιχείρησης San Lidano, η οποία εδρεύει κοντά στην ιταλική πόλη Σέτσε.

Μέσω του συνεταιρισμού, η Marzia έχει πρωτοστατήσει σε πολλά έργα, όπως το «ORTI LAZIALI», μια ετικέτα που συνδυάζει την παράδοση και την ποιότητα στα κηπευτικά, και το «Cuore Rosso il Cocomero», ένα κορυφαίο brand για καρπούζια υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, η San Lidano έχει εξασφαλίσει την πιστοποίηση BRCETRS (σ.σ. Ηθικό εμπόριο και υπεύθυνη προμήθεια προϊόντων), καθιστώντας τον ως την πρώτη συνεταιριστική εταιρεία φρεσκοκομμένων προϊόντων στον κόσμο με μια τέτοια αναγνώριση για την αλυσίδα της.

Μια εκμετάλλευση γεμάτη πρωτοπορίες

Η εκμετάλλευση της Di Pastina, γνωστή ως LIDMAR, εκτείνεται σε πάνω από 200 στρέμματα, όπου τα 70 εξ αυτών καλύπτονται από θερμοκήπια τύπου τούνελ, τα οποία περιέχουν πολλαπλές σήραγγες. Ειδικεύεται στην καλλιέργεια μεγάλης γκάμας προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων φυλλωδών λαχανικών, λαχανικών ποικιλίας baby leaf, αντιδιών, λάχανων, λάχανων σαβαγιάρ, γογγυλιών, καρπουζιών και κολοκύθων.

Για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων της, η εκμετάλλευση τηρεί αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και εφαρμόζει συνεχή παρακολούθηση τόσο των τροφίμων όσο και των διαδικασιών. Επιπλέον, η Marzia έχει εισαγάγει μια αμφίδρομη και συμπεριληπτική προσέγγιση στην παραγωγή προϊόντων φρεσκοκομμένων λαχανικών, ενσωματώνοντας σχόλια λιανοπωλητών και καταναλωτών.

«Παρά τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, η Marzia πρωτοπορεί σε συστήματα βιώσιμης καλλιέργειας, χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό, εφαρμόζει στάγδην άρδευση, μειώνει τη χρήση χημικών και λιπασμάτων και προωθεί ενεργά τη βιοποικιλότητα», αναφέρει η παρουσίαση της νικηφόρας υποψηφιότητάς της.

Όσον αφορά το κεφαλαιώδες για τις COPA-COGECA σκέλος της βιωσιμότητας, η Di Pastina έχει ένα από τα πιο πλούσια «βιογραφικά». Η LIDMAR είναι εγγεγραμμένη στο ιταλικό Εθνικό Δίκτυο Ποιοτικής Γεωργικής Εργασίας («Rete del Lavoro Agricolo di Qualita») και έχει αποκτήσει πιστοποιητικό GLOBALGAP για ορθές γεωργικές πρακτικές.

Με την ενσωμάτωση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων (IPM) και βιοτεχνικών, καθώς και με την πρακτική της ελάχιστης άροσης, το αγρόκτημα έχει μειώσει με επιτυχία τις συνθετικές του εισροές κατά 40%. Η περιβαλλοντική παρακολούθηση, που διεξήχθη την πρώτη τριετία της λειτουργίας της, έχει επιφέρει σημαντικά επιτεύγματα, όπως εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%, μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 57%, χάρη στα συστήματα μικροάρδευσης, και μείωση κατά 60% στα απόβλητα, μέσω της επαναχρησιμοποίησης φυτικών απορριμμάτων ως ζωοτροφών για τοπικές φάρμες εκτροφής βουβαλιών.

Τα ανωτέρω επιτεύγματα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να κερδίσει η αγρότισσα από την Ιταλία το πρώτο βραβείο στον φετινό θεσμό των COPA-COGECA.

Το προφίλ των τεσσάρων φιναλίστ

Δεν είναι, πάντως, λίγα τα πεπραγμένα των υπόλοιπων υποψηφίων, καθώς όλες ανεξαιρέτως αποτέλεσαν παραδείγματα βιωσιμότητας – στο αγρόκτημα, στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις, αλλά και προς όφελος της ευρύτερης τοπικής κοινότητας. Οι πρακτικές τους αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα της ποικιλομορφίας του αγροτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

Στο πεδίο της ευζωίας των ζώων ξεχωρίζει μακράν η Ines Dragao, από την Πορτογαλία, η οποία εστιάζει στην εκτροφή προβάτων της φυλής Merino σε μια εκμετάλλευση των 3.000 στρεμμάτων. Ο μετασχηματισμός της φάρμας Herdade da Sancha ξεκίνησε το 2015, όταν η Ines την κληρονόμησε και αποφάσισε να στραφεί από τη συμβατική παραγωγή βοοειδών και σιτηρών, σε μια πιο βιώσιμη και φιλική προς τα ζώα προσέγγιση, η οποία αποδείχθηκε… γυναικεία υπόθεση.

Η εκμετάλλευση της Dragao παρέχει προσεκτική καθημερινή φροντίδα στις προβατίνες, προσφέροντάς τους μια προσαρμοσμένη δίαιτα με βάση τις διατροφικές τους ανάγκες σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Το αγρόκτημα καλλιεργεί ποικίλα γεωργικά προϊόντα, διασφαλίζοντας την παροχή ζωοτροφών υψηλής ποιότητας όλο τον χρόνο. Η ευζωία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, με τα ζώα να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και άνετη διαβίωση σε ένα κατάλληλο περιβάλλον.

Διαπιστευτήρια βιωσιμότητας έχει δώσει και η εκμετάλλευση κλειστού κυκλώματος της Justine Dewitte από το Βέλγιο, η οποία έχει καταγράψει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης και της περιβαλλοντικής επίπτωσης από τη μεταφορά των τροφίμων (σ.σ. χιλιόμετρα μεταφοράς τροφίμων).

Τον δρόμο για την κτηνοτροφία του αύριο δείχνει η Πολωνέζα Monika Lasson, η οποία το 2011 ξεκίνησε το δικό της επιχειρηματικό ταξίδι στον κόσμο της αιγοτροφίας. Σήμερα, χρησιμοποιεί μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και διατηρεί μια μικρή αλυσίδα εφοδιασμού κατσικίσιου γάλακτος, επεξεργαζόμενη φρέσκες πρώτες ύλες με ελάχιστα πρόσθετα. Αυτό την έχει βοηθήσει να αναπτύξει με επιτυχία μια μοναδική σειρά τυριών, που προέρχονται από τις ράτσες κατσίκας Alpine και Saanen.

Τέλος, η Ιταλίδα Desiree Nieves, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μια «καθολική» –αλά Homo Universalis– αγρότισσα! Η ίδια τελεί επικεφαλής της οικογενειακής της επιχείρησης, στην επαρχία του Βιτέρμπο. Από το 2015, όταν και ανέλαβε, η Desiree έχει κάνει τo αγρόκτημα εξ ολοκλήρου βιολογικό, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας φουντουκιών, δημητριακών και της διαχείρισης ελαιώνων, δίνοντας προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Η δέσμευσή της στην ποιότητα, σε συνδυασμό με τη συνεχή εξειδίκευσή της, της έχουν εξασφαλίσει πιστοποίηση ως σομελιέ λαδιών και επαγγελματία γευσιγνώστριας!