Γάλα: Δυναμώνουν οι κτηνοτρόφοι μετά τη νέα συμφωνία στο 1,65 ευρώ/κιλό

Θετικές είναι οι εξελίξεις μέρα με τη μέρα για κάποια κτηνοτροφικά συλλογικά σχήματα, καθώς φαίνεται ότι το κλίμα που διαμορφώνεται, μετά και τη συμφωνία στο Λιβάδι, ευνοεί ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, ώστε να κλείσουν το γάλα τους σε βιώσιμες τιμές.

Την Πέμπτη 20/10 το ypaithros.gr αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η “Ομάδα Κτηνοτρόφων Ολύμπου, από τα Καλύβια της Ελασσόνας,ήρθε σε συμφωνία με τη βορειοελλαδίτικη εταιρεία «Μπέλας» για ποσότητα 2.000 τόνων γάλακτος σε τιμή 1,60 ευρώ/κιλό, συν 5 λεπτά συνεταιριστικό μπόνους. Πρόκειται δηλαδή για την ίδια τιμή παραγωγού που προέβλεπε η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της «ΟΜΗΡΟΣ» και του συνεταιρισμού Λιβαδίου Ελασσόνας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι όροι αυτοί δεν θα περιοριστούν στα γεωγραφικά πλαίσια της Ελασσόνας. Μιλώντας με συνεταιρισμούς της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, με δυναμικότητα τουλάχιστον 1.000 τόνων γάλακτος σε ετήσια βάση, η «ΥΧ» εισέπραξε την πεποίθηση ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις θα ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» τους, δίνοντας μια τιμή που θα φτάνει ή και θα ξεπερνά το 1,60 ευρώ/κιλό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση προέδρου μεγάλου συνεταιρισμού της Χαλκιδικής που δήλωσε στην «ΥΧ»: «Ακόμα δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι, αλλά μέρα με τη μέρα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας. Έχουμε προσφορές πάνω από το 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, ενώ μια εταιρεία μάς κατέθεσε πρόταση στο 1,70 ευρώ/κιλό. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε καταλήξει».

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης, ζητώντας «αυτοσυγκράτηση για να μη γίνει είδος πολυτελείας η φέτα» και κάνοντας λόγο για αύξηση τιμών στην αγορά γάλακτος από 8% έως 15%.

Προσπαθούν να «ματσάρουν» τις προσδοκίες οι τοπικές επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μία τάση, σε αρκετά τοπικά τυροκομεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κτηνοτροφία, να ανεβάσουν τις τιμές παραγωγού πάνω από το 1,50 ευρώ/κιλό.

Παραγωγοί που συνομίλησαν με την «ΥΧ» από περιοχές όπως το Κιλκίς, μας πληροφόρησαν ότι αρκετές τοπικές επιχειρήσεις αγοράζουν το γάλα σε τιμές που κυμαίνονται από 1,50 έως 1,55 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, άλλοι συνάδελφοί τους σε διάφορες περιοχές της χώρας εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί, όπως είπαν, «οι γέννες ξεκινούν και ακόμα δεν μας ανακοινώνουν τιμές». Επέστησαν επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι οι τιμές στο καλαμπόκι παραμένουν στα ύψη και δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούν η κοινή γνώμη και η πολιτεία και να βλέπουν μόνο τις θετικές εξελίξεις στο γάλα.