Σοκ στην αγορά, μετά την αίτηση πτώχευσης από τον Μαρινόπουλο (upd 2)

Διατήρηση δικτύου τοπικών προμηθευτών για τριετία ζητά από Μαρινόπουλο-Σκλαβενίτη η Επ.Αντ.

Δραματική τροπή παίρνει το θρίλερ γύρω από την τύχη της Μαρινόπουλος.

Η μεγαλύτερη, βάσει αριθμού και μεγέθους δικτύου καταστημάτων, αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 28 Ιουνίου αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αναζητώντας προστασίας από τους πιστωτές της.

Σύμφωνα με την απόφαση της προέδρου του Πρωτοδικείου Αθηνών, η αίτηση θα συζητηθεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου στις 11 το πρωί ενώ μέχρι την ημερομηνία αυτή δε θα πραγματοποιηθεί καμία αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος της εταιρείας. 

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ypaithros.gr, ύστερα από την εξέλιξη αυτή, στον αέρα βρίσκονται τόσο οι 13.000 εργαζόμενοί της αλλά και οι τουλάχιστον 3.000 προμηθευτές και επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί της, πολλές από τις οποίες εξαρτούν από αυτή την επιβίωσή τους.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει και σχετική ανακοίνωση από την ίδια την εταιρεία ενώ στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εργασίας (βλ. παρακάτω). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2011 ενώ, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2014, οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 750,68 εκατ. ευρώ (από 630,684 εκατ. ευρώ το 2013).

Πολλές από αυτές αφορούν γνωστές επιχειρήσεις τροφίμων και μεταποιητικές εταιρείες, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών με τα περισσότερα “ανοίγματα” να εντοπίζονται στους κλάδους των γαλακτοκομικών και των οπωροκηπευτικών.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση,  τα συνολικά δάνεια (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν το 2014 στα 218,390 εκατ. ευρώ (334,572 το 2013), οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ (78,321 εκατ. ευρώ το 2013). Τα συνολικά «ανοίγματα» της εταιρείας εκτιμάται ότι αγγίζουν σήμερα τα 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ήταν πλέον μονόδρομος για τη Μαρινόπουλος καθώς της εξασφαλίζει προσωρινή προστασία από τις διαταγές πληρωμών και τις εντολές κατασχέσεων οι οποίες είχαν πάρει το τελευταίο διάστημα μορφή χιονοστοιβάδας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Το υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και, ιδιαίτερα, στην εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της» διευκρινίζει το υπουργείο, μετά την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, την οποία κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και, παράλληλα, η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ακόμη: Απειλή Μαρινόπουλου πάνω από την αγορά