Ακριβότερα κατά 44% των συμβατικών τα βιολογικά προϊόντα στη Γαλλία

Εξίσου ακριβό με το να αγοράζεις από εξειδικευμένο κατάστημα είναι το να ψωνίζεις βιολογικά προϊόντα στα γαλλικά σούπερ μάρκετ, διαπιστώνει νεότερη έρευνα της Εθνικής Ένωσης Καταναλωτών CLCV. Μάλιστα, η έρευνα διαπιστώνει μία διαφορά της τάξεως του 44% που έχουν τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έναντι των αντίστοιχων συμβατικών τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η προέλευση του προϊόντος δεν φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην τιμή, καθιστώντας απαραίτητα ακριβότερη τη γαλλική παραγωγή. Παράλληλα, εξετάζοντας τις διαφορές στην τιμή μεταξύ προϊόντων προερχόμενων από διάφορες χώρες, διαπίστωσε ότι βιολογικά δεν σημαίνει και απαραίτητα παραγόμενα τοπικά προϊόντα, με παράδειγμα το βιολογικό κολοκύθι, όπου μόνο το 37% του όγκου που πωλείται στη Γαλλία είναι εγχώριο.

Μάλιστα, στο ίδιο παράδειγμα, τα γαλλικά κολοκύθια (4,06 ευρώ/κιλό) εμφανίζονται λιγότερο ακριβά από τα ισπανικά (4,19 ευρώ/κιλό). Στα δε πορτοκάλια, τα ισπανικής προέλευσης είχαν 3,43 ευρώ/κιλό και της Νότιας Αφρικής 4,07. Εξαίρεση φαίνεται ότι αποτελεί το σταφύλι, όπου το γαλλικό εμφανίζεται 40% ακριβότερο από το ιταλικό.

Η μελέτη συνέκρινε τιμές σε 370 σημεία πώλησης (υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και εξειδικευμένα καταστήματα), από όπου προέκυψαν σημαντικά ευρήματα, παρότι το στατιστικό περιθώριο σφάλματος ανέρχεται σε 10%, λόγω των περιορισμών, υποστηρίζει η Ένωση.

Οι Γάλλοι βέβαια δεν φαίνεται να πτοούνται ιδιαίτερα από το κόστος, αν δει κανείς τη δημοτικότητα που έχουν τα βιολογικά, με πωλήσεις της τάξεως των 12 δισ. ευρώ το 2019. Εννέα στους δέκα υποστήριζαν ότι έχουν καταναλώσει βιολογικό προϊόν, ενώ σχεδόν τα 3/4 καταναλώνουν βιολογικά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, έδειχνε το βαρόμετρο του οργανισμού παρακολούθησης Agence Bio το 2019.