«Άξιον Εστί», ο νέος μουσειακός χώρος για τη μελισσοκομία στην Αργολίδα

Σήμερα, το Μουσείο Μελιού αποτελεί πόλο έλξης για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο της μέλισσας

Η πίστη στην παράδοση, η αγάπη για τη μελισσοκομία, αλλά και η προοπτική μετάδοσης αξιών στις νεότερες γενιές ήταν τα βασικά σημεία-κλειδιά, ώστε ένα νέο ζευγάρι να δημιουργήσει έναν μουσειακό χώρο για τη μέλισσα στην Αργολίδα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, από την εποχή των μνημονίων έως και την πανδημία, ο Αντώνης Δημακόπουλος και η σύζυγός του, Σοφία, δεν το έβαλαν κάτω, και πραγματοποίησαν το όνειρό τους, προχωρώντας στην επέκταση και στην ολοκλήρωση του μουσείου. Η συνέχεια ήταν η αναμενόμενη, καθώς η κοινωνία έδειξε να αναγνωρίζει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην ποιότητα, τον πολιτισμό και την παράδοση.

Σήμερα, το Μουσείο Μελιού της μελισσοκομικής εταιρείας «Άξιον Εστί» αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο σχολείων, αλλά και μεμονωμένων επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο της μέλισσας. «Η κοινωνία της μέλισσας έχει έναν πολιτιστικό χαρακτήρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κρύβουν μια σειρά από μηνύματα», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Αντώνης Δημακόπουλος, σημειώνοντας πως «εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε γύρω από τη θαυμαστή κοινωνία των μελισσών».

Η παράδοση της οικογένειας Δημακόπουλου στον χώρο της μελισσοκομίας ξεκίνησε περίπου το 1957 στη Στεμνίτσα Αρκαδίας και συνεχίζεται χωρίς παρεκκλίσεις και εκπτώσεις στην περιοχή Πανόραμα της Αργολίδας. Αυτή η φροντίδα και η αφοσίωση πέρασε από τον πατέρα στους γιους σε μικρή ηλικία και έτσι το βίωμα έγινε αγάπη και μεράκι που εξελίσσεται σε σκληρή, αλλά και ποιοτική εργασία.

Το Μουσείο Mελιού, όπως αναφέρει η Σοφία Δημακοπούλου, «γεννήθηκε από την ανάγκη διάσωσης και διατήρησης της μελισσοκομίας, αλλά και γιατί απουσιάζουν ανάλογες εγκαταστάσεις. Οι επισκέπτες δείχνουν να δένονται με τη μελισσοκομία και να μαγεύονται από τον μαγικό κόσμο των μελισσών».

Στον χώρο που έχει δημιουργηθεί παρέχονται, μεταξύ άλλων:

✱ Ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας μελιού.

✱ Επίσκεψη στην έκθεση με αντικείμενα που αφορούν τη μελισσοκομία από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, όπως παλιές κυψέλες και εργαλεία περασμένων χρόνων, εγχειρίδια μελισσοκομίας κ.ά.

✱ Ενημέρωση για τη ζωή της μέλισσας, για τα προϊόντα της, αλλά και πληροφορίες για την εταιρεία «Άξιον Εστί» μέσα από σχετικά βίντεο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

✱ Γνωριμία του επισκέπτη με τη διαδικασία ξεμελίσματος, παραγωγής και τυποποίησης μελιού.

✱ Παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής του σαπουνιού από τα φυσικά συστατικά που μας δίνει η μέλισσα.

✱ Ενασχόληση με το φυσικό κερί της μέλισσας, παρέχοντας τη δυνατότητα στον εκάστοτε επισκέπτη να δημιουργήσει τα δικά του πράγματα, τα οποία μπορεί να κρατήσει ως ενθύμιο