Aliga Microalgae: Η κορυφαία παραγωγός μικροφυκών στη Σκανδιναβία προσθέτει ένα υπερσύγχρονο όπλο στη φαρέτρα της

Κλιμακώνει την παραγωγή χλωρέλλας στις ευρωπαϊκές αγορές συμπληρωμάτων διατροφής

Είναι ήδη η κορυφαία παραγωγός μικροφυκών στη Σκανδιναβία, αλλά βάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Ο λόγος για τη δανέζικη εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Aliga Microalgae, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και εστιάζει στην παραγωγή χλωρέλλας, ενός μικροσκοπικού φυκιού του γλυκού νερού για χρήση σε τρόφιμα, ζωοτροφές και συμπληρώματα διατροφής.

Σε μια σημαντική επενδυτική κίνηση, με κίνητρο τη βιωσιμότητα και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, η νεοφυής επιχείρηση προχώρησε στην απόκτηση μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής από τη χρεοκοπημένη ολλανδική εταιρεία Duplaco. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον προηγμένα εργοστάσια ζύμωσης ακριβείας στην Ευρώπη για τη συγκεκριμένη παραγωγή.

Αύξηση παραγωγικής ικανότητας

Στόχος της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει την τοποθεσία για να κλιμακώσει την ανάπτυξη, την καλλιέργεια και την παραγωγή υψηλής ποιότητας λειτουργικών και πλούσιων σε πρωτεΐνες συστατικών χλωρέλλας, καλύπτοντας τη ζήτηση για φυτικά και βίγκαν συστατικά στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής. Ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, η παραγωγική ικανότητα της Aliga Microalgae αναμένεται να επεκταθεί από περίπου 400 τόνους ετησίως σε 600 τόνους, συμπεριλαμβανομένων τόσο της λευκής όσο και της πράσινης χλωρέλλας.

Η Duplaco ήταν μια επιχείρηση που ανέπτυσσε βιώσιμες λύσεις για την παραγωγή χλωρέλλας σε κλειστά περιβάλλοντα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα φυσικά οικοσυστήματα. Τον Ιούνιο του 2022, η εταιρεία χρεοκόπησε, αφήνοντας πίσω μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής μικροφυκών στην Ευρώπη. Πέρα από μέρος της στρατηγικής της Aliga Microalgae για αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, η εξαγορά της μονάδας, συμπεριλαμβανομένου του πελατολογίου της ολλανδικής εταιρείας, αποσκοπεί στη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας για το κατοχυρωμένο αποκλειστικό συστατικό (proprietary ingredient) της λευκής χλωρέλλας.

Το εν λόγω συστατικό θα επιτρέψει στην εταιρεία να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις από παρασκευαστές προϊόντων βίγκαν, φυτικής προέλευσης και συμβατικών τροφίμων παγκοσμίως.

Υψηλής ποιότητας προϊόντα χλωρέλλας

Η επενδυτική κίνηση φέρνει την Aliga ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της δεδηλωμένης φιλοδοξίας να γίνει η κορυφαία παραγωγός υψηλής ποιότητας προϊόντων χλωρέλλας για τις ευρωπαϊκές αγορές συμπληρωμάτων διατροφής και τα αναπτυσσόμενα τμήματα της αγοράς τροφίμων φυτικής προέλευσης, αξιοποιώντας παράλληλα ένα αχρησιμοποίητο τεχνολογικό όπλο που θα συμβάλει στη βιώσιμη παραγωγή. «Με την ενσωμάτωση αυτής της μονάδας στις δραστηριότητές μας, θα έχουμε παραγωγή στη Δανία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία, καθιστώντας μας έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χλωρέλλας στην Ευρώπη», δηλώνει στο Nutraingredients.com ο συνιδρυτής και διευθυντής πωλήσεων της Aliga Microalgae, David Erlandsson.

Η ζήτηση για φυτικά συστατικά, όπως τα φύκια, αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, με τις πωλήσεις να φθάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ το 2020, από 2,4 δισ. ευρώ το 2018, και η ταχεία ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί, καθοδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των συστατικών τροφίμων, σύμφωνα με τον Erlandsson.

«Η χλωρέλλα μας, ιδιαίτερα η λευκή, είναι ένα βιώσιμο συμπλήρωμα για τα συστατικά σόγιας και μπιζελιού, επομένως πολλοί παρασκευαστές τροφίμων θέλουν να συμπεριλάβουν αυτό το συστατικό στις συνθέσεις τους», εξηγεί. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές θέλουν να προμηθεύονται προϊόντα ευρωπαϊκής παραγωγής, αντί αυτά να παράγονται στην Ασία, λόγω της υψηλής ποιότητας και των χαμηλότερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων».