Αλλάζει τα δεδομένα στο αιγοπρόβειο το ντηλ του «Θρακών Αμνός» με Όμηρο

Τιμές-ρεκόρ για τα δεδομένα του Νομού Έβρου εξασφάλισε ο συνεταιρισμός

Την προ ολίγων ημερών συμφωνία του «Θρακών Αμνός» με γνωστή γαλακτοβιομηχανία του Νομού Τρικάλων για τη νέα γαλακτομική σεζόν αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Παρασχούδης.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο κ. Παρασχούδης, το φετινό «ντηλ» εκτοξεύει τον πήχη των προσδοκιών, καθώς εξασφαλίζει μια τιμή παραγωγού-ρεκόρ για τα δεδομένα της περιοχής, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει όρους που συμβάλλουν στη βελτίωση της ρευστότητας και στην ανάπτυξη των αιγοπροβατοτρόφων. Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που ο συνεταιρισμός βάζει σε εφαρμογή το αναπτυξιακό του πλάνο, συλλέγοντας το γάλα των μελών του με ιδιόκτητο φορτηγό και επενδύοντας σε νέες παγολεκάνες.

Στα 96 λεπτά το πρόβειο, στα 62 το γίδινο

Όπως αναφέρει ο κ. Παρασχούδης, η συμφωνία σφραγίστηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και προβλέπει «τη διάθεση 1.500 τόνων γάλακτος στη γαλακτοβιομηχανία “Όμηρος”. Η προβλεπόμενη τιμή παραγωγού είναι 96 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα, με λιποπρωτεΐνη 12%, και 62 λεπτά για το γίδινο, με λιποπρωτεΐνη 8,6%. Η συλλογή του γάλακτος θα γίνεται από εμάς, με το καινούργιο μας φορτηγό».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η εν λόγω τιμή είναι με διαφορά η υψηλότερη των τελευταίων ετών: «Την τελευταία πενταετία, η τιμή παραγωγού για τα μέλη μας δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 92 λεπτά, ενώ μεσοσταθμικά βρισκόταν πολύ πιο χαμηλά. Την περασμένη χρονιά, η μέση τιμή παραγωγού στο πρόβειο ήταν στα 82 λεπτά. Πρόκειται, λοιπόν, για την υψηλότερη τιμή που έχει δει τόσο ο συνεταιρισμός μας, όσο και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου», προσθέτει ο επικεφαλής του «Θρακών Αμνός».

Παράλληλα, τονίζει ότι «είναι σημαντικό τα μέλη μας να δουν τη συμφωνία αυτή με καλή πίστη και να τη στηρίξουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την “Όμηρος” για τη συνεργασία μας».

Ρευστότητα για αγορά ζωοτροφών

Αναφορικά με άλλους επιμέρους όρους της συμφωνίας, ο κ. Παρασχούδης προσθέτει ότι η γαλακτοβιομηχανία αφήνει στον συνεταιρισμό το ελεύθερο να επιλέξει τον προμηθευτή των ζωοτροφών, ενώ παράλληλα συμβάλλει ώστε οι παραγωγοί να εξασφαλίσουν ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των φυραμάτων που θα προμηθεύονται.

«Ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να αγοράσει φυράματα με μία πίστωση 45 ημερών, χάρη στη μεσολάβηση του αγοραστή του γάλακτος, που μπαίνει ως εγγυητής για την αποπληρωμή των ζωοτροφών. Πλέον, η αποπληρωμή των μελών του συνεταιρισμού μας θα γίνεται από τον αγοραστή του γάλακτος σε μηνιαία βάση. Τα μέλη του συνεταιρισμού μας θα έχουν τη δυνατότητα, αφού πληρωθούν για το γάλα τους, να αποπληρώνουν τις ζωοτροφές με μία μηνιαία εκκαθάριση που θα γίνεται στην αμοιβή τους», εξηγεί.

«Πρόκειται για σημαντική παράμετρο για έναν κτηνοτρόφο, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως είναι ο Έβρος. Όπως γνωρίζετε, τα περιθώρια ρευστότητας του κλάδου μας είναι πολύ περιορισμένα. Για έναν παραγωγό της περιοχής μας είναι μια διευκόλυνση ώστε να ταΐσει τα ζώα του και να έχει και κάποια χρήματα στην τσέπη. Πάντως, όλοι βγαίνουν ωφελημένοι και κανείς δεν χάνει, ούτε ο αγοραστής του γάλακτος, ούτε και ο έμπορος των ζωοτροφών», αναφέρει ο κ. Παρασχούδης.

Επένδυση σε νέες παγολεκάνες

Ο πρόεδρος του «Θρακών Αμνός» δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς συνέβαλε το ντηλ με την Όμηρος και στην πρόσφατη αγορά παγολεκανών από τη Milkplan, όπως είχε γράψει στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ»: «Το κόστος για την αγορά παγολεκανών για τα μέλη μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η συνδρομή της επιχείρησης με την οποία συμφωνήσαμε ήταν καθοριστική. Οι παγολεκάνες αγοράστηκαν από την Όμηρος και έχει προβλεφθεί να τις αποπληρώσουμε σε βάθος τετραετίας.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι στην αποπληρωμή δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση ούτε προσαύξηση σε σχέση με το αρχικό κόστος αγοράς των παγολεκανών, που συνολικά ανήλθε στα 200.000 ευρώ περίπου χωρίς τον ΦΠΑ».

 

Διαβάστε επίσης:

Σε νέο εξοπλισμό επενδύει ο Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός»