Αλλάζει φέτος το σκηνικό για τους αχλαδοπαραγωγούς της Αρκαδίας

«Αγκάθι» παραμένει το βακτήριο Ερβίνα

Μια καλή χρονιά που θα «ξεχρεώσει» τους παραγωγούς από την περσινή καταστροφή περιμένουν οι παραγωγοί αχλαδιών στην Αρκαδία. Ο παραγωγός, Κώστας Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας, τονίζει: «Φέτος, οι αχλαδιές είναι γεμάτες και όλα δείχνουν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πάμε σε μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή.

Θα είναι η αντίθεση με την περσινή χρονιά, όταν την παραγωγή την αποτελείωσε μια χαλαζόπτωση τον Ιούνιο και η παραγωγή ήταν μηδενική. Οι τιμές των αχλαδιών στα τελευταία δύο χρόνια κινούνται στα 60 λεπτά περίπου και όλα δείχνουν ότι πάμε για μια πρώιμη παραγωγή». Ειδικότερα, στο Ζευγολατιό Αρκαδίας, όπου καλλιεργεί ο κ. Λυμπερόπουλος, η κύρια ποικιλία είναι τα Κρυστάλλια και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η στρεμματική απόδοση θα είναι στους 2-3 τόνους.

Το βακτήριο Ερβίνα

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι παραγωγοί, εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις καλλιέργειές τους, πρέπει να αντιμετωπίσουν και το βακτήριο Ερβίνα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, που είναι και γεωπόνος, «τα τελευταία δέκα χρόνια, η αχλαδιά έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα που λέγεται βακτήριο Ερβίνα. Πρόκειται για ένα βακτήριο, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά, αν και υπάρχουν διάφορα σκευάσματα, χάρη στα οποία έχει καλυτερεύσει η κατάσταση.

Το πρόβλημα αυτό έχει οδηγήσει στο ξερίζωμα των δέντρων σε ποσοστό τουλάχιστον 25% της συνολικής καλλιέργειας. Παράλληλα, πρέπει να επισημάνω ότι τα έξοδα για την καταπολέμησή του είναι πολλά και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν». Το βακτήριο, σύμφωνα με τον κ. Τρουπή, είναι και ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες, που απομακρύνουν τους νέους παραγωγούς από την ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια του αχλαδιού.