Άλμα 50 ευρώ στη Φότζια για το σκληρό σιτάρι

Εντυπωσιακή άνοδο που για τις δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες σκληρού σιταριού φτάνει τα 50 ευρώ/τόνο καταγράφει αυτή την εβδομάδα η αγορά της Φότζια.

Στη νέα λίστα (την τρίτη για την νέα σοδειά) που δημοσίευσε την Τετάρτη 12 Ιουλίου η βασική αγορά του ιταλικού Νότου, η τιμή για την πρώτη κατηγορία (ελάχιστο ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) διαμορφώνεται στα 380-385 ευρώ/τόνο και για τη δεύτερη κατηγορία (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 370-375 ευρώ/τόνο. Στην τρίτη ποιοτική κατηγορία (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) οι τιμές είναι επίσης ανεβασμένες σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες αλλά κατά 30 ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σε 335-340 ευρώ/τόνο.

Ευχάριστη έκπληξη από το διαγωνισμό της Τυνησίας στο σκληρό σιτάρι

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά τον τελευταίο διαγωνισμό της Τυνησίας όπου η μέση τιμή, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «Ύπαιθρος Χώρα», διαμορφώθηκε στα 422,374 δολάρια/τόνο ή, με την τρέχουσα ισοτιμία, στα 388,69 ευρώ/τόνο. Πρόκειται για επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα του προηγούμενου διαγωνισμού του Μαΐου, όταν η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί κοντά στα 385 δολ./τόνο ή, με την τότε ισοτιμία, στα 352 ευρώ/τόνο.

Πέραν αυτού, ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν τα σαφώς υποβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ιταλικής σοδειάς αλλά και η άνοδος των τιμών του Καναδέζικου σκληρού.

Ενδεικτική της βελτίωσης του κλίματος στην αγορά είναι και η συμφωνία που έκλεισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου με τον εμπορικό οίκο Μπαλούκα με τιμή 27 λεπτά/κιλό στον παραγωγό (29 λεπτά στον συνεταιρισμό), χωρίς μάλιστα να γίνεται διαχωρισμός ποιότητας (προβροχικά-μεταβροχικά).