Άμεση προστασία της ελιάς από το βακτήριο της φυματίωσης συνιστά η ΔΑΟΚ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΑΟΚ Ευβοίας, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών που επικράτησαν στην περιοχή ζημίωσαν σημαντικά τη φυτική παραγωγή και ειδικά την ελιά. Με ανακοίνωσή τους, προτρέπουν τους παραγωγούς να επισκεφθούν άμεσα τα κτήματα και να ελέγξουν τα δέντρα τους για τυχόν καταστροφές. Επισημαίνουν, δε, ότι σε περίπτωση που υπάρχουν σπασμένα κλαδιά, θα πρέπει να κόβονται και οι πληγές τους να καλύπτονται με ειδικά φυτοπροστατευτικά μέσα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της προσβολής από το βακτήριο της φυματίωσης ή της καρκίνωσης. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των πληγών που δημιουργήθηκαν, τα φυτά γίνονται ευάλωτα στο βακτήριο. Με βάση τα στοιχεία της ΔΑΟΚ και των υπεύθυνων γεωπόνων, το βακτήριο αυτό μπορεί να εισέλθει στον φυτικό ιστό ακόμη και με 1°C. Η είσοδος του μολύσματος στο φυτό μπορεί να γίνει από πληγές ή και σχισμές λόγω του παγετού, δημιουργώντας όγκους σε βλαστούς και βραχίονες και να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, αλλά και την ευρωστία των φυτών.

Για την προστασία της ελιάς, οι γεωτεχνικοί προτείνουν άμεσα, και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι ελαιοπαραγωγοί να ξεκινήσουν ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα, ώστε να προστατεύσουν τα δέντρα τους από τις μολύνσεις.