Ανάδειξη προϊόντων υψηλής ποιότητας που παράγονται από μικρές οικογενειακές μονάδες

Την υψηλή ποιότητα του έξτρα παρθένου βιολογικού ελαιολάδου, που παράγεται σε ελαιώνα 100 στρεμμάτων στην περιοχή του χωριού Παλιοδέντρου – Παλιάμπελα στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από τη μεταποίησή του, αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο 29χρονος Νικόλαος Στογιάννος.

Έχοντας ως στόχο να κάνει γνωστά στην υπόλοιπη Ευρώπη προϊόντα υψηλής ποιότητας και γαστρονομικής αξίας που παράγονται στην Ελλάδα από μικρές οικογενειακές μονάδες σε μικρές ποσότητες, και που για τον λόγο αυτόν δεν μπορούν να διακινηθούν από τις μεγάλες εμπορικές μονάδες, δημιούργησε ηλεκτρονικό κατάστημα, με προϊόντα που έχουν ως βασικό υλικό το παρθένο ελαιόλαδο Agallis, καθώς και άλλα επιλεγμένων προμηθευτών.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Στογιάννος, το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν αποφάσισε, πέρα από την παραγωγή του βραβευμένου βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, να δώσει έμφαση και να στηρίξει τη μεταποίηση, με τη δημιουργία ενυδατικού μείγματος πολύτιμων ελαίων για το σώμα, κλασικό σαπούνι από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και από ροζ άργιλο και μετάξι. Το όραμά του είναι να φιλοξενήσει στο ηλεκτρονικό του κατάστημα επιλεγμένα προϊόντα παραγωγών που διαθέτουν την ίδια διάθεση και το ίδιο μεράκι με εκείνον.

Ο ίδιος, άλλωστε, συμμετέχει στην Ακαρνανική Αειφορία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΑΚΑ ΚΟΙΝΣΕΠ), η οποία σήμερα αριθμεί έξι μέλη, εκ των οποίων τα πέντε ασχολούνται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα και ένα με τον πολιτισμό. «Είναι συνειδητή η απόφασή μου να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Η γη αγοράστηκε από τον πατέρα μου, αλλά πριν από πέντε χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ ο ίδιος ενεργά, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των ελαιοδέντρων και στην παραγωγή έξτρα παρθένου βιολογικού ελαιολάδου με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. O ελαιώνας σχεδιάστηκε και καλλιεργήθηκε με σκοπό την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.

Η επιλεγμένη ποικιλία ελιάς είναι η Κορωνέικη, η οποία αν και η παραγωγή της σε λάδι είναι χαμηλή (περίπου 8-9 κιλά ελιές απαιτούνται για να παράγουν ένα λίτρο ελαιολάδου), το λάδι που παράγεται είναι εξαιρετικό», αναφέρει ο κ. Στογιάννος.