Aνάκαμψη τιμών από του χρόνου στο ελαιόλαδο προβλέπει το USDA

Yψηλότερη κατανάλωση, μικρότερα αποθέματα και μειωμένη για τρίτη συνεχή χρονιά παραγωγή παγκοσμίως συνθέτουν το σκηνικό των εκτιμήσεων του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) για την αγορά του ελαιολάδου τη χρονιά 2020/2021.

Όπως αναφέρει το USDA στις τελευταίες προβλέψεις του (Μάιος 2020), τα μεγάλα αποθέματα παγκοσμίως, που προέκυψαν κυρίως από την ανεβασμένη ευρωπαϊκή παραγωγή του 2018/2019, αναμένεται να μειωθούν λόγω της αυξημένης οικιακής κατανάλωσης ελαιολάδου που αναμένεται για την επόμενη εμπορική σεζόν. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ελαφριά έστω ανάκαμψη των τιμών, οι οποίες βρίσκονται σε πτωτική τροχιά από το 2018.

Ειδικότερα, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου τοποθετεί την παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου στους 3,05 εκατ. τόνους για το 2020/2021 έναντι 2,97 εκατ. τόνων το 2019/2020, θεωρώντας ότι στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλουν οι ιδιαίτερα προσιτές για τα νοικοκυριά τιμές, αλλά και η συνειδητοποίηση από ακόμα περισσότερους καταναλωτές των ωφελειών του προϊόντος για την υγεία.

«Απουσία πληροφοριών που να δείχνουν σημαντική απόκλιση από την ιστορική τάση, θεωρούμε ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί μεταξύ 2%-4%», σχολίασε σχετικά στους OliveOilTimes ο οικονομολόγος του USDA, Bill George. Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι εφικτό αυτήν τη στιγμή να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κατανάλωση, αφού δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και στοιχεία που θα παίξουν τον ρόλο τους είναι ο περιορισμός των διαθέσιμων εισοδημάτων (λόγω της αναμενόμενης ύφεσης) και οι περιορισμοί στην εστίαση.

Λιγότερα αποθέματα

Για τα τελικά αποθέματα, το USDA προβλέπει μείωσή τους στους 960.000 τόνους έναντι 1,05 εκατ. τόνων τη σεζόν 2019/2020. Σε επίπεδο όγκων, το 2020/2021 η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται μειωμένη (για τρίτη, όπως προαναφέραμε, σερί χρονιά) στους 3,03 εκατ. τόνους, επίπεδα χαμηλότερα κατά 2,8% από τους 3,12 εκατ. τόνους της τρέχουσας περιόδου. Κύρια αιτία, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η μειωμένη -πλην της Ισπανίας- ευρωπαϊκή παραγωγή που αναμένεται να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από εκείνες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου οι επενδύσεις στη μεταποίηση και οι κυβερνητικές πολιτικές για αύξηση των εξαγωγών αποδίδουν καρπούς.

Η ισπανική παραγωγή, πάντως, προβλέπεται να επανέλθει στα επίπεδα ρεκόρ της περιόδου 2018/2019. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αναμένονται ελαφρώς αυξημένες στους 725.000 τόνους, ενώ διπλάσιες εκτιμώνται οι εξαγωγές του Μαρόκου στους 45.000 τόνους. Αντίθετα, οι εξαγωγές της Τυνησίας αναμένονται μειωμένες στους 130.000 τόνους, κάτι που το USDA αποδίδει στον παραγωγικό κύκλο της ελιάς στη χώρα.