Ανακατασκευάζεται το φημισμένο Ελληνομουσείο Ζαγοράς

Στην αποκατάσταση του φημισμένου Ελληνομουσείου Ζαγοράς, το οποίο σήμερα λειτουργεί σαν λαϊκό μουσείο, με εκθέσεις για την ιστορία του τόπου αλλά και με εκθέσεις καλλιτεχνικών έργων, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μαζί με τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το ανακοίνωσε λίγο πριν από την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, τονίζοντας με νόημα ότι «τα μνημεία οφείλουμε να τα αποδίδουμε στην κοινωνία γιατί μόνο έτσι προστατεύονται», ενώ ικανοποιημένος δήλωσε και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτης, τονίζοντας πως «η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, η συνεχής αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, αποτελούν όχι υποχρέωση, αλλά κορυφαία επιλογή της Δημοτικής Αρχής».

Το ιστορικό και εμβληματικό αυτό κτήριο λειτούργησε ως φάρος πολιτισμού και γνώσης από το 1777 μέχρι λίγα χρόνια μετά το 1821, φιλοξενώντας στις αίθουσές του τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Ρήγα Φεραίο, πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και μοναχούς. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και ανθεκτικότερα κτήρια του Πηλίου, απομεινάρι του λαϊκού πολιτισμού, που άντεξε στις καταδρομές του χρόνου και των καιρών.

Το προτεινόμενο έργο της Επισκευής και Αποκατάστασης του Ελληνομουσείου του Ρήγα Φεραίου περιλαμβάνει εξειδικευμένες κτηριακές εργασίες αλλά και εργασίες συντήρησης. Η αποκατάσταση και h επισκευή του έργου θα γίνει σύμφωνα με τα καλύτερα από επιστημονικής και τεχνικής άποψης πρότυπα και υλικά, εφαρμόζοντας τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της εγκεκριμένης μελέτης, καθώς και όλες τις υποδείξεις των υπηρεσιών από έμπειρα και εξειδικευμένα συνεργεία στον τομέα αποκατάστασης ιστορικών μνημείων.