Ανάχωμα στις εισαγωγές σπόρων από τον ΑΚΣ Αρκαδίας

sitari-paragwgoi-xeri
-Διαφήμιση-

Σε ανοδική τάση βρίσκεται η σποροπαραγωγή στην Αρκαδία, όπου εκτός από την πιστοποίηση σπόρου πατάτας γίνεται και πιστοποίηση σπόρου σιτηρών. Τόσο ο Αγροτικός – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η Ένωση» όσο και το τοπικό κέντρο πιστοποίησης συνεργάζονται δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το μέλλον. Ο υπεύθυνος για την σποροπαραγωγή των σιτηρών του συνεταιρισμού, Βαγγέλης Παρασκευόπουλος, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η σποροπαραγωγή σιταριών έχει αρχίσει τα τελευταία επτά χρόνια περίπου. Στόχος να επωφελούνται τόσο οι παραγωγοί της περιοχής που σποροπαράγουν όσο και οι παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα αγοράς πιστοποιημένων σπόρων φθηνότερων και προσαρμοσμένων στα τοπικά δεδομένα. Αυτήν τη στιγμή, η σποροπαραγωγή γίνεται σε 500 στρέμματα για σιτάρι, κριθάρι και βίκο. Ο σπόρος απευθύνεται σε παραγωγούς της περιοχής».

Ο παραγωγός Μπάμπης Σταμάτης ανέφερε σχετικά: «Η Αρκαδία έχει τη δυνατότητα, με τις σωστές κλιματικές συνθήκες, να παράγει σκληρό σιτάρι που μπορεί να το δίνει και για εξαγωγή. Το 2017, είναι ένα καλό παράδειγμα, αφού καταφέραμε και κάναμε εξαγωγή σιταριού στην Ιταλία. Προσδοκώ και ‘‘Η Ένωσή’’ μας να βρει τρόπο να ασχοληθεί με τον τομέα αυτόν. Η παραγωγή γενικότερα αυξάνεται». Από το κέντρο πιστοποίησης, ο γεωπόνος, Πιέρρος Δημάκος, επισήμανε ότι «η σποροπαραγωγή σίτου είναι μικρής κλίμακας σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ο στόχος δεν αλλάζει. Ο στόχος της σποροπαραγωγής είναι η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών, αφού αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις για το ΑΕΠ και για τους παραγωγούς που έχουν σπόρους σε εξαιρετικά μικρότερη τιμή από τους εισαγόμενους».

-Διαφήμιση-