Αναζητώντας δακοκτόνους

Με κανονικούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2022 από τις ΔΑΟΚ. Τα στελέχη κρίνουν ικανοποιητική την κατανομή του προσωπικού, με την προϋπόθεση να υπάρξει ανταπόκριση από εργατοτεχνίτες που είναι και ο μόνιμος βραχνάς. Ο διευθυντής στη ΔΑΟΚ Καβάλας, Λεωνίδας Καστανάς, εξηγεί ότι ετοιμάστηκαν οι προκηρύξεις και θα είναι προς έκδοση μετά την υπογραφή του περιφερειάρχη, ώστε να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους και να γίνει η επιλογή. Εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη των εργατών, ενώ για τους τομεάρχες χρειάζεται ως γνωστόν προέγκριση από τον ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την κατανομή εποχικού προσωπικού, στην Καβάλα αναλογούν τρεις τομεάρχες και 86 εργατοτεχνίτες, εκ των οποίων οι 82 είναι στην κατηγορία έως 60 ημερομίσθια. Σχολιάζει ότι ο χειμώνας παρουσίασε σκαμπανεβάσματα, και στη Θάσο χιόνισε. Η δακοκτονία στην Καβάλα θα ξεκινήσει όταν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνη η παρουσία του δάκου στις παγίδες. Οι ψεκασμοί, επομένως, προσδιορίζονται με την εμφάνιση της πρώτης γενιάς που θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.

Τρεις τομεάρχες και 41 εργατοτεχνίτες, εκ των οποίων οι 40 είναι στην κατηγορία έως 34 ημερομίσθια, αντιστοιχούν στην ΠΕ Έβρου. Ο προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ Έβρου, Απόστολος Ξανθόπουλος, δηλώνει ετοιμότητα, θυμίζει δε ότι πέρυσι αντιμετώπισαν μια φυσιολογική χρονιά, όπου η δακοκτονία κύλησε ομαλά. Εκτιμά πως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα, που έφτασαν τους -7 βαθμούς Κελσίου, συνιστούν σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του δακοπληθυσμού που διατηρείται από χρονιά σε χρονιά.

«Ξεκινούμε με ένα πλεονέκτημα τη δακοκτονία στην Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη και τη Μαρώνεια, με μειωμένο μόλυσμα». Προσθέτει ότι φέτος έχουν οψίμηση στην παραγωγή.

Η δακοκτονία ξεκινάει γύρω στις 10 Ιουνίου και οι ψεκασμοί θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα έχουν οι παγίδες.