Άνιση η μάχη με τις φλόγες, θλιβερός ο απολογισμός στη Θεσσαλία

Συνεχής και αδιάκοπη είναι η μάχη για να αντιμετωπιστούν τα διαδοχικά πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στον Νομό Μαγνησίας. Δυστυχώς, ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι θλιβερός, με δύο νεκρούς, τραυματίες πυροσβέστες και αρκετές καμένες κτηνοτροφικές μονάδες και θερμοκήπια.

Νεκρός βρέθηκε ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερών Μαγνησίας, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Βελεστίνο. Πρόκειται για τον 45χρονο βοσκό Αριστείδη Κολιούπα, ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τα ζώα του, όταν οι φλόγες κύκλωσαν το σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μαζί με τον αδελφό του στο μαντρί με τα πρόβατα. Ο ένας όταν είδε τη φωτιά έφυγε, αλλά ο 45χρονος αποφάσισε να μείνει να βγάλει τα ζώα πιο ψηλά στο βουνό. Το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Χοροστάσι στον Αλμυρό εντοπίστηκε μια γυναίκα νεκρή. Η άτυχη γυναίκα διέμενε με τον άνδρα της σε τροχόσπιτο από το σημείο που πέρασαν οι φλόγες. Για άγνωστο λόγο, το ζευγάρι δεν κατάφερε να απομακρυνθεί εγκαίρως από τη φλεγόμενη περιοχή.

Το πρωί της Πέμπτης διεξήχθη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Τριαντόπουλου. Το ευτύχημα είναι ότι από χθες στις προσπάθειες των εξουθενωμένων επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν και εναέριες δυνάμεις. Η κατάσταση κρινόταν ελεγχόμενη, αν και ο κίνδυνος, για νέες αναζωπυρώσεις, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, παραμένει.

Χωρίς ρεύμα και νερό πολλές κοινότητες

Η Πολιτική Προστασία έστειλε μηνύματα εκκένωσης πολλών οικισμών στον νομό, όπως στην περίπτωση των κοινοτήτων Γλαφυρές και Μελισσάτικα, όπου ο κόσμος αναζήτησε προστασία στον Περιφερειακό του Βόλου, σε διασταύρωση προς τα Μελισσάτικα και τα Κανάλια. Λόγω καταστροφών σε υποδομές, πολλές κοινότητες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ή νερό. Ο Άγιος Γεώργιος Φερών δεν έχει ρεύμα και νερό, ενώ το μισό Βελεστίνο δεν έχει ρεύμα, καθώς έχουν καεί δεκάδες στύλοι της ΔΕΗ, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Στη ΒΙΠΕ, καίγονταν μεγάλες εγκαταστάσεις ΔΕΗ και μετασχηματιστές.

Συγκινητικές ήταν οι προσπάθειες ανανέωσης όλου του προσωπικού (πυροσβέστες, αστυνομικοί, ΕΚΑΒ, Ένοπλες δυνάμεις κ.α.) και υποστήριξης των κατοίκων της υπαίθρου στον αγώνα τους με νερά, τρόφιμα, καύσιμα, καθώς και η ετοιμότητα υποδομών, όπως το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου για την προσωρινή διαμονή ατόμων που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Σπίτια, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια, επαγγελματικοί χώροι, δίκτυα ρεύματος, μηχανήματα, αγροικίες, δενδροκαλλιέργειες, οχήματα κ.ά. έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, με πολύ κόσμο να βρίσκεται σε απόγνωση.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Βελεστίνου, του Αγίου Γεωργίου, αλλά και του Σέσκλου, οι οποίοι μετρούν πολλές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, με πολλά απανθρακωμένα ζώα και καμένα ποιμνιοστάσια.

Κάποιοι μιλούν για έλλειψη βοήθειας από τις δυνάμεις που δρούσαν στο μέτωπο της φωτιάς που έκαιγε ανεξέλεγκτα επί πολλές ώρες. Αν και είχαν τα αγροτικά τους φορτωμένα με δεξαμενές νερού, η αστυνομία δεν τους επέτρεπε να πάνε στα ποιμνιοστάσιά τους.