Ανησυχία στην Ηλεία για τη συνεχή μείωση των εργατών γης

Την ανησυχία ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια, τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στη βιωσιμότητα της υπαίθρου, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης του αριθμού των εργατών γης που απασχολούνται στα χωράφια, εκφράζει η πλειονότητα των αγροτών της Ηλείας. Ήδη, η εύρεση εργατών γης αποτελεί δύσκολη υπόθεση, καθώς, από τη μία, οι αλλοδαποί εργάτες επιλέγουν πλέον άλλες χώρες για να εργαστούν και, από την άλλη, όσοι έρχονται στη χώρα μας δεν μπορούν να απασχοληθούν νόμιμα, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται. Την ίδια ώρα, η προσφορά Ελλήνων εργατών γης είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Πετρόπουλος, οι εποχικοί αλλοδαποί εργάτες αντιστοιχούν στο 36% συνολικά των αγροτών γης της χώρας.

Αρκεί να επισημάνουμε ότι η απασχόληση μεταναστών στον πρωτογενή τομέα αποτελεί διέξοδο για τη διατήρηση χαμηλού κόστους, για τη συγκράτηση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα, για τη συγκομιδή της παραγωγής και εν γένει για την επιβίωση των γεωργικών, αλιευτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οι χώρες προέλευσής τους είναι για τις αγροτικές – κτηνοτροφικές εργασίες, χώρες των Βαλκανίων, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδία.

Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ μεταναστών στον πρωτογενή τομέα αποτελεί διέξοδο για τη διατήρηση χαμηλού κόστους και για τη συγκράτηση των τιμών στα γεωργικά προϊόντα
Φράουλες

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργεια φράουλας σε Μανωλάδα και Δυτική Αχαΐα. Περισσότερα από 13.000 στρέμματα αναζητούν κάθε χρόνο εργάτες γης, ενώ το καθεστώς εργασίας τους, προκειμένου να είναι νόμιμοι, εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι για τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον καλλιεργητή και εξαγωγέα, Δημήτρη Τακτικό, έγινε φέτος μια προσπάθεια από την πολιτεία, ωστόσο το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και έτσι δεν λύνει το πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, με την προσθήκη του άρθρου 13Α στον νόμο 4251/2014 έγινε η προσπάθεια να ρυθμιστεί το ζήτημα που αφορά την απασχόληση των εργατών γης που διαμένουν παράτυπα στη χώρα. Όμως, ο νόμος είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστος, καθώς οι διαδικασίες που προβλέπει είναι χρονοβόρες. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, εάν ληφθεί υπόψη και η ΚΥΑ που ορίζει τον αριθμό των αλλοδαπών εργατών που επιτρέπεται να απασχολεί κάθε παραγωγός ανά στρέμμα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι εργάτες δεν επαρκούν.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην καλλιέργεια βιομηχανικού πιπεριού, όπου η έλλειψη εργατών γης έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της καλλιέργειας, όπως έχει τονίσει και ο παραγωγός από το Στρούσι Ανδραβίδας Κυλλήνης, Άγγελος Αργυρόπουλος. Από την πλευρά του, ο αγρότης από την Αμαλιάδα, Νίκος Ζαγαρέλος, επισημαίνει πως το τοπίο στον πρωτογενή τομέα θα είναι εφιαλτικό τα επόμενα χρόνια λόγω της έλλειψης εργατών γης και, κατ’ επέκταση, της ερημοποίησης της ελληνικής υπαίθρου.

«Στα χωράφια, πέρα από εμένα, απασχολούνται εδώ και χρόνια Αλβανοί εργάτες, οι οποίοι όμως λόγω της ηλικίας τους, αλλά και της σκληρής δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα μπορέσουν στο άμεσο μέλλον να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», μας λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Δεν ξέρω πραγματικά τι μας περιμένει. Κανείς δεν θέλει να δουλέψει στα χωράφια. Είναι μια πολύ σκληρή δουλειά και, δυστυχώς, δεν κάνουν όλοι γι αυτή. Πραγματικά, αναρωτιέμαι τι θα γίνει σε λίγα χρόνια που κανείς δεν θα μπορεί να δουλεύει στις καλλιέργειές μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σχεδιασμός

Όσα στοιχεία υπάρχουν στη διάθεση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας υποστηρίζουν την αδήριτη ανάγκη για αδιάκοπη τροφοδότηση της αγροτικής εργασίας με μεταναστευτικά χέρια. Για τον λόγο αυτόν, η απασχόλησή τους πρέπει να γίνεται σε συνθήκες απόλυτης νομιμότητας και διαφάνειας, με ασφάλιση στον ΟΓΑ, φορολόγηση των αποκτηθέντων εισοδημάτων τους και εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.

«Ο σχεδιασμός της αγροτικής μας πολιτικής είναι να ενσωματώνει τις μεταναστευτικές ροές, τους ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν ως εργάτες γης. Και στην Ελλάδα, η αγροτική πολιτική εφαρμόζεται και υλοποιείται μέσω της ΚΑΠ, άρα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στη νέα ΚΑΠ για δράσεις που θα ενισχύουν τους αρχηγούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων να εφαρμόζουν νόμιμες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Πετρόπουλος.