Ανοδική και για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται η αγορά βιολογικών και φυσικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις πωλήσεις βιολογικών και φυσικών προϊόντων σε σύγκριση με το ξεκίνημα της πανδημίας επισημαίνουν αναλυτές στις ΗΠΑ, με τη συγκεκριμένη βιομηχανία, ωστόσο, να αναμένεται να συνεχίσει ανοδικά έως το 2030, εν συγκρίσει με τα προ πανδημικά επίπεδα, όπως προέκυψε από όσα ειπώθηκαν στη διοργάνωση Natural Ρroducts EXPO WEST, στις ΗΠΑ.

Αυτές οι πωλήσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 300 δισ. δολάρια το 2024 και στα 400 δισ. το 2030, υψηλότερα δηλαδή κατά 7,7% από τα 274 δισ. του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων New Hope που φιλοξενεί το foodnavigator.

Η σημαντική ώθηση που έδωσε η πανδημία το 2020 συνεχίστηκε και το 2021 και, αν και με μικρότερους ρυθμούς, θα διατηρηθεί έως το 2023, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Carlotta Mast, ανώτερη αντιπρόεδρος της New Hope, αφού έφερε πρόσθετες πωλήσεις κατά 11,4 δισ. το 2021 στον κλάδο, οι οποίες προβλέπεται να κινηθούν υψηλότερα κατά περίπου 10 δισ. το 2022 και κατά 4,7 το 2023.

Η ίδια υποστήριξε ότι η άνοδος αυτή εν μέρει οφείλεται στη μεγαλύτερη προσοχή που άρχισαν να δίνουν οι καταναλωτές σε υγεία και ευζωία, εξερευνώντας ετικέτες και μαγειρεύοντας στο σπίτι, αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο Nick McCoy, διευθύνων σύμβουλος στη Whipstitch Capital.

Σύμφωνα με εκείνον, η ανάπτυξη δεν προήλθε στο σύνολό της από την αυξημένη ζήτηση, αλλά περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές προς αντιστάθμισμα του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Τρόφιμα και ποτά κατεύθυναν την ανάπτυξη στον τομέα των βιολογικών

Πάντως, παρά τις γενικότερες τάσεις που αναφέρονται στην ευρύτερη κατηγορία, τρόφιμα και ποτά φαίνεται ότι ηγούνται της συνολικότερης ανάπτυξης στον τομέα των βιολογικών. Με ρυθμό 7,2% το 2021, η ανάπτυξή τους θα συνεχίσει αυξητικά, αλλά με επιβραδυνόμενους ρυθμούς έως το 2023 για να φτάσει πάλι το 6% το 2024, όπως προβλέπουν τα δεδομένα της SPINS.

Σύμφωνα με τη Mast, χάρη στο γεγονός ότι οι εταιρείες δίνουν πλέον μεγαλύτερη προσοχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές, στην ευζωία των ζώων και στην αναγεννητική γεωργία και άλλες σημαντικές τάσεις που ενδιαφέρουν τους καταναλωτές, τα βιολογικά θα εξακολουθήσουν να βλέπουν ισχυρή ανάπτυξη.