Σε ανοδική πορεία η ελληνική φράουλα

Συνεχίζει την καλή της πορεία η καλλιέργεια φράουλας στη Δυτική Ελλάδα, με τις εκτάσεις να παρουσιάζουν και τη νέα σεζόν αύξηση κατά 4.000 στρέμματα σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας συνολικά τα 19.000 στρέμματα.

Ήδη η πρώτη παραγωγή της πρώιμης ποικιλίας Fortuna βρίσκεται στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης, με την τιμή πώλησής της να φτάνει ακόμα και τα 2 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση 80 λεπτών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μοναδικό μελανό σημείο στη ροή της παραγωγής αποτελούν οι ζημιές που υπέστησαν τα φυτά, των οποίων τα λουλούδια «πάγωσαν» από τον ακραίο παγετό που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία. Σύμφωνα με τον παραγωγό και εξαγωγέα Δημήτρη Τακτικό, όλες οι ποικιλίες που βρίσκονται στην ανθοφορία τους έχουν υποστεί ζημιά, με αποτέλεσμα να «χαθεί» μία κοψιά από την παραγωγή. «Το καλό με τη φράουλα είναι ότι δεν χάνεται η παραγωγή, αλλά ένα “χέρι”», μας εξηγεί ο κ. Τακτικός.

Αναφορικά με τη συνολική εικόνα της καλλιέργειας, μέχρι στιγμής το προϊόν συνεχίζει να καταγράφει θετικό πρόσημο, με τους παραγωγούς να επεκτείνουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ακόμα και σε ορεινές περιοχές, όπως είναι αυτή των Καλαβρύτων.

«Αυτή την εποχή, πλησιάζοντας τα μέσα της σεζόν, η Fortuna, που αποτελεί το 20% της συνολικής παραγωγής, πηγαίνει πολύ καλά στις αγορές. Τον Μάρτη περιμένουμε τη συγκομιδή της ποικιλίας Victory, η οποία είναι και η μεγαλύτερη σε ποσότητα. Η τιμή τώρα της φράουλας είναι υψηλή, αλλά από τον Μάρτη, που αναμένεται ο κύριος όγκος της παραγωγής, θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η τιμή της», τονίζει ο κ. Τακτικός, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα με τα εργατικά χέρια, μετά και την αύξηση του ημερομισθίου.

Να σημειωθεί ότι η φράουλα είναι αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν, με μόλις το 4% να απορροφάται από την εγχώρια αγορά. Οι κυριότερες χώρες εξαγωγής της ελληνικής φράουλας είναι η Γερμανία, στην οποία κατευθύνεται το 26% των εξαγωγών, η Πολωνία (19%), η Βουλγαρία (14%), η Ρουμανία (11%) και η Εσθονία (6%).