Με άνοδο σε τιμές και ζήτηση προχωρά η ελαιοκομική σεζόν

Καλύτερες τιμές και ζήτηση εξακολουθεί να παρατηρείται στην αγορά του ελαιολάδου, στο πλαίσιο των συνθηκών που έχει διαμορφώσει και η κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία. Μία κατάσταση, όμως, πρωτόγνωρη, που καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η αγορά του προϊόντος, στο πλαίσιο και των γενικότερων αυξήσεων που παρατηρούνται.

Ανεβάζουν τις τιμές παραγωγού στο Ηράκλειο τα 3,70-3,75 για παραδοτέο προϊόν στην Ιταλία

Για την περιοχή του Ηρακλείου, το τελευταίο διάστημα οι τιμές βρίσκονται στα 3,30-3,40 ευρώ για τον παραγωγό, αφού και η τιμή για το παραδοτέο προϊόν στην Ιταλία έχει σκαρφαλώσει στα 3,70-3,75 ευρώ/κιλό.

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Καμπιτάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών στον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών, η τιμή για πώληση στην Ιταλία βρίσκεται πλέον στο παραπάνω επίπεδο, από τα 3,45 που ήταν πριν από 15 μέρες, κάτι που έχει μεταφερθεί και στον παραγωγό, ανεβάζοντας τις τιμές από τα 3,10 έως 3,30 ευρώ που έφταναν στην καλύτερη περίπτωση το προηγούμενο διάστημα, για όσους τιμολογούσαν όταν η αγορά ήταν παγωμένη.

Το ίδιο διάστημα, η ζήτηση έχει ανέβει σημαντικά, χωρίς όμως να γίνονται πολλές πράξεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει, αφού η γενικότερη κατάσταση αφήνει κάπως παγωμένους παραγωγούς, ελαιουργεία και εμπόρους για το πότε πρέπει να κινηθούν. «Μπορεί σήμερα να πουλήσεις μία ποσότητα και να θεωρήσεις ότι είσαι στην καλύτερη φάση της αγοράς και μετά από μία βδομάδα να είσαι ξεπερασμένος», σχολιάζει.

Το επίπεδο τιμών δείχνει σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες για την περιοχή του Ηρακλείου και παίκτες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό που θα επηρεάσει σημαντικά είναι κάποια δραματική εξέλιξη -που δεν φαίνεται προσώρας- με τον τουρισμό, αλλά και η διάρκεια του πολέμου και το πόσο θα αργήσει να επέλθει ομαλοποίηση στην αγορά.

Ταυτόχρονα, με την εκτόξευση των τιμών των σπορελαίων, δεν αποκλείεται αντικατάστασή τους έως έναν βαθμό από το ελαιόλαδο, κάτι που σχολιάζεται θετικά για τους παραγωγούς και, φυσικά, την υγεία των καταναλωτών. Σε επίπεδο καλλιέργειας, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη φετινή χρονιά, όπου αυτές δεν προκάλεσαν απώλειες σε χωράφια λόγω του επικλινούς εδάφους, δείχνουν ένα θετικό ξεκίνημα για την επόμενη χρονιά, που μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί για την Κρήτη.

Καλύτερες οι τιμές στη Δυτική Μεσσηνία, αλλά παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις

Αντίθετα, την ανησυχία του για την καλλιέργεια, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα και των χαμηλών θερμοκρασιών, εξέφρασε από τη Δυτική Μεσσηνία ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στην Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας». «Τα δέντρα είναι τουλάχιστον 20-30 μέρες πίσω από το επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Έχει γίνει πολύ όψιμη η χρονιά, λόγω των βροχών και των κρύων», ανέφερε. Και στην περιοχή παρατηρείται ανοδική τάση στις τιμές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται στα 3,50 ευρώ για προϊόν που προορίζεται για την Ιταλία, υψηλότερα από τα 3,25 και το 3,40 που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η ρευστότητα που δημιουργεί η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη καθιστά παρακινδυνευμένες τις όποιες εκτιμήσεις για το τι μπορεί να γίνει στην αγορά. Ταυτόχρονα, οι τιμές του ελαιολάδου –ως ενός παγκόσμιου προϊόντος– επηρεάζονται από τον μεγάλο παίκτη την Ισπανία, υπενθυμίζει.

Παράλληλα, προσθέτει και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με την «τρομακτική», όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση στις τιμές σε καύσιμα, λιπάσματα και εφόδια.