Ανομβρία και παγετοί θέτουν σε κίνδυνο την καλλιέργεια σιτηρών

Μετατίθενται οι επιφανειακές λιπάνσεις εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη υγρασία

«Τι θα πάρουμε στο σιτάρι, θα το δείξει η άνοιξη», έλεγαν οι παλιοί, ωστόσο, πριν έρθει ακόμη αυτή η εποχή του χρόνου, η ανησυχία των καλλιεργητών σιτηρών σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι έκδηλη, λόγω του άνυδρου χειμώνα.

Οι παγετοί που εκδηλώνονται κατά τις πρωινές ή βραδινές ώρες, καθώς και η παρατεταμένη ανομβρία σε περιοχές του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας όπου καλλιεργούνται σιτηρά, έχουν προκαλέσει τον προβληματισμό των παραγωγών που είτε βλέπουν τα σπαρτά τους να κιτρινίζουν και να μην αναπτύσσονται αναλόγως της εποχής, είτε δεν προχωρούν στις ανάλογες λιπάνσεις, οι οποίες προϋποθέτουν υγρασία.

Όπως υποστηρίζουν όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια, η κατάσταση ακόμη δεν είναι μη αναστρέψιμη, καθώς αν εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα οι απαραίτητες βροχοπτώσεις η καλλιέργεια δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Όμως, τα παράξενα του καιρού και η στρεσαρισμένη εικόνα των φυτών δεν αποσύρει την ανησυχία από τους παραγωγούς, που κρατούν στο μυαλό τους και τις χαμηλές τιμές που πιάνει το προϊόν.

Φοβούνται τα περσινά στον κάμπο

«Στην περιοχή μας έχει να βρέξει περίπου από τα μέσα Νοεμβρίου», αναφέρει ο καλλιεργητής σκληρού σίτου, Νίκος Ουγιάρος, από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, επισημαίνοντας ότι και η εικόνα των γύρω βουνών, χωρίς ιδιαίτερα χιόνια, θα έχει αντίκτυπο και στις ποτιστικές καλλιέργειες.

«Τα σιτάρια θα έπρεπε ήδη να είναι ποτισμένα κι εμείς έχουμε μήνες ξηρασία» σχολίασε ο ίδιος, βλέποντας στάσιμη την ανάπτυξη των φυτών. «Τώρα τα σιτάρια έπρεπε να είναι λίγο κάτω από το γόνατο, ενώ αυτά είναι μία παλάμη» εξηγεί, σχολιάζοντας ότι όλοι οι παραγωγοί περιμένουν τις βροχές, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, ελπίζοντας να είναι ικανοποιητικές, διαφορετικά θα προγραμματίσουν να ποτίσουν με μηχανήματα, κάτι εξαιρετικά κοστοβόρο για την καλλιέργεια.

Η περιοχή αντιμετώπιζε και πέρυσι αντίστοιχο πρόβλημα, όπου η ανομβρία κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο προκάλεσε μειωμένες αποδόσεις, ειδικότερα σε μη ποτιστικά χωράφια, αφού πέτυχε τα σιτάρια στο αδέλφωμα, τη στιγμή ακριβώς που αυξανόταν η παραγωγή. «Σε χωράφι που δεν ποτίστηκε καθόλου πήρα παραγωγή της τάξεως των 200-250 κιλών/στρέμμα, όταν σε χωράφι που έσπευσα και το πότισα πήρα 550 κιλά/στρέμμα», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ουγιάρος, επισημαίνοντας την απώλεια εισοδήματος με την τιμή των 20 λεπτών/κιλό, με αυτήν τη διαφορά των 300 κιλών.

Έβρεξε ίσα για να φυτρώσουν στην Ξάνθη

Περισσότερο από έναν μήνα έχουν να δουν βροχή και οι παραγωγοί της Ξάνθης, που βλέπουν τα σιτάρια τους να εμφανίζουν μέτρια εικόνα. «Εάν το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν πέσει νερό, θα αρχίσουμε κι εμείς εδώ να έχουμε ζητήματα», ανέφερε ο καλλιεργητής και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου στον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης. «Πριν από μερικές μέρες είδα κάποιον που πότιζε, μου έκανε εντύπωση που πότιζε τέτοια περίοδο», σημείωσε ο ίδιος, χωρίς να γνωρίζει αν πρόκειται για κάποια καθυστερημένη σπορά ή οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Πάντως, και οι καλλιεργητές της περιοχής προσδοκούν τη βροχή, η οποία είναι πλέον απαραίτητη, αφού μετά τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά την περίοδο της σποράς και βοήθησαν στο φύτρωμα των σπόρων, έκτοτε δεν έχει ξαναπέσει σταγόνα, παρά μόνο παγωνιές.

«Αν βρέξει τις επόμενες 15 ημέρες οι λιπάνσεις θα γίνουν κανονικά, κι από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι βροχές κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οπότε αν σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές έχουμε και χαμηλή απόδοση, τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα», υπογράμμισε ο κ. Δαλάτσης.

Απαραίτητη και για τις λιπάνσεις η βροχή

Η έλλειψη βροχοπτώσεων για την εποχή συμπίπτει με την περίοδο όπου οι παραγωγοί μπαίνουν στα χωράφια για τις επιφανειακές αζωτούχες λιπάνσεις των σιτηρών, αναδεικνύοντας ένα ακόμη ζήτημα. «Άλλες χρονιές σε αυτήν τη φάση οι καλλιεργητές προχωρούσαν στις ανοιξιάτικες λιπάνσεις», εξηγεί ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος από τη Λάρισα, σημειώνοντας ότι η τωρινή εικόνα των στρεσαρισμένων φυτών από την ανομβρία και τον παγετό δεν επιτρέπει αυτήν τη λίπανση, αφού το φυτό δεν θα μπορέσει να την απορροφήσει, αντιθέτως θα επιδεινώσει την κατάσταση.

«Οι παραγωγοί, ιδιαίτερα όσοι κινούνται ημερολογιακά και μόνο, θα πρέπει να αποφύγουν τη λίπανση, καθώς είναι ό,τι χειρότερο μπορούν να κάνουν τώρα» συνέστησε ο κ. Ράγκος, εξηγώντας ότι αυτή μπορεί να μετατεθεί για λίγο αργότερα, καθώς προϋποθέτει υγρασία στα χωράφια. Ο ίδιος, βέβαια, επισήμανε ότι η ανομβρία στη φάση που βρίσκονται τα σιτηρά δεν προδικάζει απαραιτήτως ζημιά για την καλλιέργεια, αν το φαινόμενο δεν συνεχιστεί και κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, αφού για την ώρα τα φυτά είναι στο στάδιο της πρώτης ανάπτυξης.

Το ζήτημα της λίπανσης των χωραφιών «εξαρτάται από το πώς έχουν κινηθεί οι παραγωγοί μέχρι τώρα», διευκρινίζει ο Βασίλης Στρατίκης, γεωπόνος και πρόεδρος του Γεωπονικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας, αναφέροντας την εκτίμηση ότι παρόλο που αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα σιγά-σιγά, η εικόνα των σιτηρών στην περιοχή λόγω της ανομβρίας δεν χαρακτηρίζεται ακόμη ως μη αναστρέψιμη στο στάδιο που βρίσκονται τα φυτά.

«Εάν έχουν κάνει βασική λίπανση κατά τη σπορά μπορούν να καθυστερήσουν την επόμενη λίπανση έως τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη. Εάν δεν έριξαν καθόλου λίπασμα και πάνε τώρα, πρέπει να καθυστερήσουν λίγο και να περιμένουν τη βροχή, επειδή χρειάζεται υγρασία για να λιώσει το λίπασμα και να δουλέψει το φυτό», όπως εξήγησε.