Ανθεκτικότερα ροδάκινα και ακτινίδια στο 80% του κόστους

Τα κατάλληλα εργαλεία τους στρέφουν αποκλειστικά στις εξαγωγές

«Μέχρι και πριν από την εφαρμογή του συστήματος καλλιεργούσαμε στην τύχη»

Με το 95% του συνόλου των ακτινιδίων να προορίζεται για το εξωτερικό, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής αναζήτησε εκείνο το εργαλείο που θα διασφαλίσει ότι όχι μόνο οι εξαγωγές του θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά ο παραγωγός θα λάβει καλύτερη τιμή για το προϊόν του τη στιγμή που θα έχει καταφέρει μάλιστα να μειώσει και το κόστος παραγωγής του. Μια πλούσια, λοιπόν, περιοχή που φημίζεται για τα προϊόντα και τις εξαγωγές της, έχει βάλει ήδη στη φαρέτρα της το «όπλο» της ευφυούς γεωργίας και συγκεκριμένα του συστήματος gaiasense, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων αλλά και τη διατηρησιμότητά τους στο ράφι. Σύμφωνα με τη γεωπόνο, Κατερίνα Δηνώρη και τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Δημήτρη Λογγιζίδη, τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συστήματος στην περιοχή της Επισκοπής είναι παραπάνω από θετικά, ενώ αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.

Μείωση 20% στο κόστος παραγωγής

Έξι μετεωρολογικοί σταθμοί προσφέρουν αυτήν τη στιγμή τις υπηρεσίες τους σε έξι παραγωγούς ακτινιδίου και ροδάκινου, καλύπτοντας ένα μεγάλο γεωγραφικό μέρος της ευρύτερης περιοχής, το οποίο είναι χωρισμένο σε διαφορετικές καλλιεργητικές ζώνες. «Μπήκαμε στο πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας, γιατί ο συνεταιρισμός προσπαθεί πάντα να εκσυγχρονίζεται και να αποκτά εργαλεία τα οποία κάνουν τα προϊόντα μας καλύτερα. Χρησιμοποιούμε όλες τις διαστάσεις του συστήματος gaiasense, το οποίο εκτείνεται σε ευφυή λίπανση, άρδευση και φυτοπροστασία. Μέσα σε έναν χρόνο είδαμε μείωση στο κόστος παραγωγής κατά 20%, καθώς παλαιότερα γίνονταν ψεκασμοί εμπειρικά, ενώ το τελευταίο διάστημα, λόγω των στοιχείων που μας παρέχονται από το σύστημα, γίνονται στοχευμένα και μόνο όταν στο περιβάλλον του φυτού έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την κάθε ασθένεια. Το ίδιο ισχύει και για τις αρδεύσεις, για τις οποίες και εφαρμόζουμε όταν πραγματικά τις έχει ανάγκη το φυτό και με την ποσότητα που χρειάζεται», τονίζει στην «ΥΧ» η Κατερίνα. Η γεωπόνος του συνεταιρισμού παραδέχεται, επίσης, ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο και η δική της δουλειά, καθώς «μέχρι τώρα οι αγροτικές εργασίες γινόντουσαν εμπειρικά, οι διαγνώσεις αλλά και όλες οι εφαρμογές. Όταν, όμως, έχεις ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια σου και έχεις δεδομένα όπως υγρασία και θερμοκρασία, συμβουλεύεις πολύ πιο στοχευμένα και γίνεται η δουλειά σου πολύ πιο επιτυχημένη».

Αύξηση της διατηρησιμότητας των προϊόντων

Η μείωση των ψεκασμών και των αρδεύσεων όχι μόνο δεν μείωσε την παραγωγή, αλλά έδωσε ένα προϊόν πολύ πιο ποιοτικό και ανθεκτικό στο ράφι. Η Κατερίνα επισημαίνει ότι «αυτό που εντοπίσαμε ήταν η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων. Όταν για παράδειγμα ρίχνουμε παραπανίσιο νερό σε κάποιο δέντρο, ενδέχεται να υπάρξει αλλοίωση του καρπού ως προς τα συστατικά του. Αν, όμως, αυτό το δέντρο πάρει μόνο την απαραίτητη δόση νερού, θα έχει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θα έχει άλλη γεύση, χρώμα, σχήμα. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και η ανθεκτικότητα των προϊόντων στο ράφι ή, για τα ακτινίδια, στο ψυγείο».

Καλύτερη τιμή του προϊόντος

Η βελτίωση της ποιότητας που επιτεύχθηκε ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του gaiasense αποτελεί «ένα όπλο ώστε να διαπραγματευτούμε με τους πελάτες μας για μια καλύτερη τιμή του προϊόντος, η οποία φτάνει στον παραγωγό. Επίσης, έχει θετικό αντίκτυπο και στις εξαγωγές μας καθώς για το ακτινίδιο απευθυνόμαστε κατά 90%-95% στο εξωτερικό», επισημαίνει στην «ΥΧ», ο Δημήτρης Λογγιζίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι παραγωγοί «στην αρχή είναι λίγο δύσπιστοι σχετικά με τη χρήση τέτοιων συστημάτων. Ωστόσο, μόλις βλέπουν τα αποτελέσματα, πείθονται εύκολα».

Καλλιεργούσαμε στην τύχη

«Μέχρι και πριν από την εφαρμογή του συστήματος καλλιεργούσαμε στην τύχη», μας εξομολογήθηκε ο Λάζαρος Ταρασίδης, παραγωγός ροδάκινου, ακτινιδίου και κερασιού, ο οποίος ανήκει στον ΑΣ Επισκοπής και είναι ένας από τους έξι αγρότες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα gaiasense. «Πλέον λιπαίνουμε, ποτίζουμε και ψεκάζουμε όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τις οποίες μας ειδοποιεί η γεωπόνος. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς έχουμε μειώσει τους ψεκασμούς, ενώ δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να ποτίσουμε, διώχνοντας τα συστατικά που εφαρμόσαμε μέσω της λίπανσης».

Πρακτική εφαρμογή

Η Κατερίνα μας εξηγεί πως η διαδικασία λήψης των δεδομένων από τους μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία έχει ως τελικό αποδέκτη τον παραγωγό. «Εγώ ως γεωπόνος λαμβάνω τις ειδοποιήσεις στον υπολογιστή και μετά ειδοποιώ κατευθείαν τον παραγωγό σχετικά με τις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει».

Η γεωπόνος του συνεταιρισμού επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλους παραγωγούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα, γεγονός που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.