Αντιθέσεις: ΑΔΑΕ και Υποκλοπές

Νόμιμη η αλλαγή του ΔΣ της ΑΔΑΕ, ύποπτη η εναντίωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η συγκάλυψη των υποκλοπών συνεχίζεται με ξήλωμα της ΑΔΑΕ

Τα τελευταία 24ωρα εξελίσσεται το εξής παράδοξο, με πρωταγωνιστές για ακόμη μία φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) υπάρχουν μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει πριν από έναν χρόνο (!) και άρα είναι όχι μόνο νόμιμο, αλλά και λογικό, αυτά να αντικατασταθούν, στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης αντιδρούν έντονα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Το παράδοξο όμως δεν σταματάει εκεί, καθώς οι πρωτοστατούντες της διαμαρτυρίας, η κα Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εμφανίστηκαν αμφότεροι να γνωρίζουν πληροφορίες από το εσωτερικό των διεργασιών της ΑΔΑΕ, χωρίς αυτές να έχουν δει, ή να χρειάζεται να δουν, το φως της δημοσιότητας. Κάνοντας έτσι κάθε σκεπτόμενο πολίτη να αναρωτιέται αφενός πώς είχαν αυτή την εσωτερική πληροφόρηση και αφετέρου αν θα συνεχίσουν να την έχουν και μετά την αντικατάσταση των μελών του ΔΣ της Αρχής. Και ο νοών νοείτο.

Πώς ήξεραν, για παράδειγμα, όπως σωστά αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ότι η ΑΔΑΕ ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της; Και, σε όλες των περιπτώσεων, ποια είναι η αντιπρότασή τους, πέρα από τη φτηνή αντιπολίτευση και την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης;

Μπορεί επί της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ οι αντικαταστάσεις των μελών μιας Αρχής να γίνονταν με διαφορετικούς όρους και σίγουρα όχι όρους διαφάνειας και κοινής λογικής. Αυτές οι εποχές όμως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό οφείλεται στη Νέα Δημοκρατία και κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για να μπουν, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους: Από τη στιγμή που ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας, απέστειλε ορθώς, και ως όφειλε, προσκλήσεις για Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να συζητηθεί η αντικατάσταση των δύο μελών που η θητεία τους έχει λήξει. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι παρά λασπολογίες και μικροπολιτική, δείγματα που μαρτυρούν ότι η ευχή της κυβέρνησης να αποκτήσει επιτέλους η χώρα σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Ε.Κ.

100.000 ευρώ πρόστιμο ετοιμαζόταν να επιβάλει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στην ΕΥΠ, για την απροθυμία της να συνεργαστεί με την Ανεξάρτητη Αρχή στην υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών, του οποίου, υπενθυμίζουμε, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αρνείται την ύπαρξή του και θυσιάζει στελέχη και ανεψιούς προκειμένου να το συγκαλύψει.

Όλως τυχαίως, η ΕΥΠ ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που πέρασαν υπό τον άμεσο έλεγχο του Μαξίμου και του πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019. Και όλως τυχαίως, μία ημέρα πριν τη συζήτηση για το πρόστιμο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ ξηλώνονται με πρόφαση τη λήξη της θητείας τους. Και αφού η θητεία του προέδρου της ΑΔΑΕ,
κ. Ράμμου, που έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι και έντονος πονοκέφαλος για το επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη, δεν λήγει, αποφασίστηκε η αντικατάσταση των μελών που τον περιβάλλουν, καθώς και η προαγωγή σε αντιπρόεδρο του μέλους με το οποίο ο Χρήστος Ράμμος βρίσκεται σε διαρκή κόντρα.

Και όλα αυτά, επειδή η ΑΔΑΕ είχε επανειλημμένα ζητήσει εξηγήσεις από τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, καθώς η μυστική υπηρεσία δεν έχει αποστείλει στοιχεία που είχαν ζητηθεί και αφορούσαν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Είναι αξιοθαύμαστο πως, τώρα, οι κ.κ. Βορίδης και Μαρινάκης θυμήθηκαν τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ όταν η ΕΥΠ αρνιόταν να ακολουθήσει την αντίστοιχη νόμιμη οδό και να παραδώσει τα στοιχεία που ζητούσε η ΑΔΑΕ, ως όφειλε, πετούσαν χαρταετό. Γίνεται, λοιπόν, φανερό πως αυτή η κυβερνητική παρέμβαση έχει άμεσο και μόνο στόχο την αποδυνάμωση ή ακόμα και την απομάκρυνση του Χρήστου Ράμμου από τη θέση του προέδρου.

Μπορεί βέβαια να πρόκειται για ακόμη μία σύμπτωση, από τις πολλές που έχουν συμβεί κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Αυτήν τη διαπίστωση έκανε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη Βουλή. «Η κυβέρνηση προχωρά σε νέο πραξικόπημα για να συνεχιστεί η ομερτά γύρω από τις υποκλοπές», ανέφερε με τη σειρά της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη. Προς το παρόν, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της ΕΕ διερευνά σοβαρά την υπόθεση και, όπως φαίνεται, είναι θέμα χρόνου ο κ. Μητσοτάκης να κληθεί και να λογοδοτήσει.

Ε.Σ.