Αντιθέσεις: ΣΥΡΙΖΑ

Και ως «Black Friday -50%» ο ΣΥΡΙΖΑ μυαλό δεν βάζει

Όσοι βιάζονται να τελειώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν έξω

Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εσωτερικές του αναταράξεις και τη διπλή εκλογική του ήττα πριν από λίγους μήνες, εξακολουθεί να μη λαμβάνει καθόλου υπόψη τα μαθήματα της αποτυχίας του. Αυτό αποδείχτηκε και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τα μέτρα ανασυγκρότησης μετά την πυρκαγιά του Έβρου και τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, κατά την οποία ο πρωθυπουργός απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί και ανακοίνωσε μια σειρά άλλων, που σκοπό έχουν την επαναφορά της οικονομίας και της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.

Κατά τη συζήτηση αυτή, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ή όσων έχουν τέλος πάντων απομείνει σε αυτή, Σωκράτης Φάμελλος, μηδένισε το έργο της κυβέρνησης, απέδωσε σε αυτήν τις ευθύνες για τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα και κατέληξε ότι δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Την οποία, κατά τον κ. Φάμελλο, ο Κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει ως άλλοθι για όσα δεν έκανε, παρά ως πραγματική πρόκληση στην οποία η κυβέρνηση όφειλε από καιρό να έχει απαντήσει με συγκεκριμένα μέτρα.

Αυτήν ακριβώς την ανεπίδεκτη μαθήσεως στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, για να καταλήξει τελικά στο ειρωνικό ότι με αυτή την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει «Black Friday -50%», καθώς στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζεται να χάνει το μισό της δύναμής του. Και μπορεί ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος, όπως αργότερα και ο Στέφανος Κασσελάκης, να προσπάθησαν να απαντήσουν με ευφυολογήματα στην ειρωνική παρατήρηση του Κ. Μητσοτάκη, όμως τα ίδια τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Με τις ομάδες Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου να έχουν ήδη αποχωρήσει και μια σειρά από στελέχη να φεύγουν από το κόμμα, είναι αμφίβολο αν σε λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο, ή ακόμα και τρίτο κόμμα. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε από τη μια μεριά τις φιλοδοξίες Ανδρουλάκη, που ισχυρίστηκε στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής ότι ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν υπάρχει και ότι η μόνη εναλλακτική προοδευτική λύση είναι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όπως και τον δηλωμένο στόχο του ΚΚΕ να πάρει κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνει κανείς ότι και το μείον 50% είναι μάλλον αισιόδοξο. Πολύ περισσότερο που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει την ίδια μηδενιστική πολιτική.

Ε.Κ.

Στις ανοίκειες ειρωνείες του πρωθυπουργού για τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον τελευταίο να τονίζει στη σχετική του ανάρτηση ότι θα μπορούσε να γελάσει κανείς με το ευφυολόγημα περί Black Friday, αν δεν ήταν τόσο «black» η κατάσταση στη χώρα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έφερε ως παραδείγματα τα στοιχεία για την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά και τον βασικό μισθό, που είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, στο μισό απ’ ό,τι στη Γερμανία ή στη Γαλλία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, από τον εκτροχιασμό αυτόν του πρωθυπουργού στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, μπορεί να βγάλει κάποιος ορισμένα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι, με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης αισθάνεται ότι έχει λυμένα τα χέρια του για να υποβαθμίσει όχι μόνο τις ανεξάρτητες αρχές ή την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αλλά και την ίδια τη Βουλή. Γιατί μόνο ως υποβάθμιση μπορεί να νοηθεί αυτή η εξυπνάδα, ή «μαγκιά» απέναντι στον αντίπαλό του. Το δεύτερο είναι ότι ακόμα και τώρα, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση, έχουν τον φόβο του. Γιατί η ειρωνεία, όπως είπε κάποιος σοφός, μόνο τον φόβο αυτού που τη χρησιμοποιεί αποκαλύπτει. Και το τρίτο είναι ότι βιάζονται. Όπως βιάζονται και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ, να βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός μάχης και εκτός αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα και προοπτικής διακυβέρνησης αύριο.

Ακόμη και τις δημοσκοπήσεις αν δει κανείς με κάποια προσοχή και όχι μόνο με την ανάγκη να δικαιώσει αυτή ή την άλλη πολιτική, θα προσέξει ότι διογκώνεται η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική. Ότι παρά την εσωτερική του κρίση, που έχει γίνει αγαπημένο σίριαλ σε όλα τα κανάλια, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα αξιόλογο ποσοστό. Και, τέλος, ότι το ΠΑΣΟΚ, που σπεύδει να επαληθεύσει το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», ελάχιστα κερδισμένο βγαίνει από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα από όλα αυτά; Θα πέσουν έξω όσοι βιάζονται να τελειώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, από τη στιγμή που, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει την κρίση του και σταθεί όπως πρέπει και όπως έκανε μέχρι χτες απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να τους περιμένουν εκπλήξεις. Και πάντως πολύ δύσκολα μπορεί ένας μετριοπαθής άνθρωπος να φανταστεί ότι είναι δυνατό στις σημερινές συνθήκες να υπάρξει εναλλακτική λύση στη ΝΔ χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα άλλα, ας δώσουν προσοχή στο σημείο που ο Στέφανος Κασσελάκης τούς συνιστά στοματικό διάλυμα όταν μιλούν για το κόμμα.

Ε.Σ.