Αντιθέσεις: Φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες

Η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών σταματάει εδώ

Προεκλογικά έταζαν νηνεμία, μετεκλογικά φέρνουν φοροτυφώνα

Υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο πλανάται εδώ και δεκαετίες πάνω από την οικονομία της χώρας. Ένα ερώτημα το οποίο αφορά αν όχι όλους, σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα. «Πώς γίνεται να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δέκα και βάλε χρόνια, και να βγάζεις λιγότερα από τον υπάλληλό σου;». Είναι ένα ερώτημα τόσο εύκολο όσο και εύλογο, το οποίο όμως έχουν αποτύχει να απαντήσουν τόσο οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσο και πολλές από τις κυβερνήσεις που πέρασαν από το τιμόνι της χώρας.

Σε αυτό το ερώτημα, λοιπόν, σκοπεύει να απαντήσει μια και καλή η Νέα Δημοκρατία, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά να παρουσιάσει, έφερε στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω κωλυσιεργίες. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερα έσοδα από έναν μισθωτό που παίρνει τον βασικό μισθό. Το 54% δήλωσε μηδενικά έσοδα ή και ζημιές, και το 27% το κάνει αυτό επί πέντε συναπτά έτη. Για την ακρίβεια, το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει σε φόρους όσο το 50% του κλάδου!

Όπως γίνεται προφανές, η φοροδιαφυγή κάνει πάρτι στα ελεύθερα επαγγέλματα, μια φοροδιαφυγή που μεταφράζεται αυτόματα σε επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και όσων δεν μπορούν με τέτοια χαρακτηριστική ευκολία να διαφύγουν του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματά τους. Για αυτό και το νομοσχέδιο έχει βρει στήριξη από την πλειονότητα της κοινωνίας, ενώ αναμένεται να επιφέρει περίπου 600 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Είναι το νομοσχέδιο αυτό πανάκεια; Προφανώς και όχι, η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες. Η θέσπιση οκτώ κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών που θα εξαιρούνται από τη νέα φορολόγηση, η δυνατότητα όσων δεν τους καλύπτουν αυτές οι εξαιρέσεις να ζητήσουν φορολογικό έλεγχο, αλλά και η δέσμευση να γίνουν βελτιώσεις, ακούγοντας τις παρατηρήσεις και πάντα στο πλαίσιο ενός πολιτισμένου διαλόγου με τα εμπλεκόμενα μέρη, το αποδεικνύουν. Ο κορμός, όμως, του νέου νομοσχεδίου θα παραμείνει ακλόνητος, όπως ακλόνητος θα παραμείνει και ο βασικός του στόχος: Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η επίτευξη φορολογικής δικαιοσύνης ανάμεσα στους πολίτες.

Ε.Κ.

Τον φοροτυφώνα Kostis έφερε η κυβέρνηση στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο μπροστά στο οποίο οι προεκλογικές δηλώσεις Κατρούγκαλου, τις οποίες η ΝΔ έκανε λάβαρο για να κερδίσει ψήφους της τελευταίας στιγμής, φαντάζουν φορολογικός παράδεισος.

Εν μέσω σαρωτικής ακρίβειας και αισχροκέρδειας με πρόφαση τον πληθωρισμό και νέο κύμα αύξησης τιμών πριν από τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση επιβαρύνει, μεταξύ άλλων, με οριζόντιο χαράτσι 1.400 ευρώ τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποστηρίζοντας πως το κάνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για μία καθαρή ομολογία αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης κυβερνητικής πολιτικής για τους άμεσους τεχνικούς ελέγχους, τα POS, την ηλεκτρονική σύνδεση των ταμειακών, την ΑΑΔΕ κ.λπ.

Έμαθε, άραγε, τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της φοροδιαφυγής στα ελεύθερα επαγγέλματα; Όχι, είναι η απάντηση. Αυτό, όμως, που μάλλον έμαθε είναι πως είναι πιο εύκολο να φορολογήσεις τους μικρούς, όσο κι αν δεινοπαθούν, από τους μεγάλους, πολλοί εκ των οποίων είναι υπεράνω νόμου και Συντάγματος. Αρκεί να θυμηθούμε τις εξαγγελίες για φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας εν μέσω ενεργειακής κρίσης, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρά ακολουθήθηκαν οι γνωστές επιδοματικές τακτικές-τσιρότα για δήθεν ανακούφιση των πολιτών, τους οποίους τώρα φορολογεί δίχως έλεος.

Τι προσδοκά ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, να αποκομίσει από το νομοσχέδιο; Περίπου 600 εκατ. ευρώ, λέει ο ίδιος. Πρόκειται για νούμερο που μόνο του ακούγεται μεγάλο, στην πραγματικότητα όμως είναι περίπου το 1% του συνόλου της φοροδιαφυγής. Και δεν το λέει η αντιπολίτευση αυτό, ούτε το Κίνημα της Γραβάτας, που αντιδρά έντονα απέναντι στο νομοσχέδιο. Αυτό το λέει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, που μόνο αντικυβερνητικό δεν τον λες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τα χαμένα έσοδα του κράτους από τη φοροδιαφυγή αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ!

Προεκλογικά, η ΝΔ υποσχόταν κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μετεκλογικά εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών για φοροδιαφυγή, με σκοπό το υπερκέρδος, την ώρα που ο μεγάλος πλούτος παραμένει στο απυρόβλητο.

«Βήμα-βήμα», απαντάει ο υπουργός. Όταν, όμως, το πρώτο βήμα είναι η εξαπάτηση του κόσμου, τότε σίγουρα η συνέχεια προμηνύεται χειρότερη.

Ε.Σ.