Αντιθέσεις: Υποκλοπές και κράτος δικαίου

Το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιές ρίζες

Πολιτική υπεροψία με δεκανίκι την ακροδεξιά

Ενστάσεις επί ενστάσεων, φωνές, λάσπη και ψευδείς ειδήσεις έχει επιστρατεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η κυβέρνηση τόλμησε να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου σε ό,τι αφορά την ΑΔΑΕ και, μάλιστα, με εμφανή επιείκεια! Ο κατά τα άλλα άφαντος από τη Βουλή εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Φάμελλος (από τις εκλογές μέχρι και σήμερα δεν έχει καταθέσει ούτε μία επίκαιρη ερώτηση), εμφανίστηκε λάβρος κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή και πάλι το δήθεν σκάνδαλο των υποκλοπών, σπεύδοντας παράλληλα να προστατεύσει την κοινή ατζέντα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ουδέποτε παρενέβη στο ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης. Το ακριβώς αντίθετο, μάλιστα. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη μείζονος θέματος με την υπόθεση του Predator, απομάκρυνε άμεσα τόσο τον πολιτικά υπεύθυνο της ΕΥΠ, Δημήτρη Δημητριάδη, όσο και τον διοικητή της, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά σε μία προσπάθεια να μη λογιστούν οι κινήσεις της ως προεκλογικό τρικ ή ως παρέμβαση στο κράτος δικαίου, περίμενε υπομονετικά να περάσουν οι εκλογές (στις οποίες υπήρξε μια καθαρή πολιτική ετυμηγορία για τα πεπραγμένα της), για να αντικατασταθούν τα μέλη του ΔΣ της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία είχε λήξει εδώ και πολλούς μήνες. Πρόκειται, λοιπόν, για μία κυβέρνηση που και πιστώνεται τις επιτυχίες της, αλλά και αναγνωρίζει τα λάθη της, κάτι που φάνηκε στην κάλπη.

«Η κάλπη, όμως, δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Κάτι που δεν συμμερίζονται οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ή ο κ. Ράμμος, καθώς με κάποιον… μαγικό τρόπο τόσο ο κ. Ανδρουλάκης, όσο και ο κ. Φάμελλος και, άρα, και τα κόμματά τους, είχαν ενημερωθεί προκαταβολικά για τις επικείμενες δράσεις της ΑΔΑΕ, την επιβολή ποιων προστίμων, πόσο μεγάλων και σε ποιους. Πώς γνώριζαν, αλήθεια, ότι θα ασκηθούν διώξεις, αν δεν υπήρχε διαρροή μέσα από την ανεξάρτητη αρχή;

Αυτό το απόστημα θέλει να σπάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να πάψει η ΑΔΑΕ να είναι σουρωτήρι πληροφοριών, να κλείσουν οι δίαυλοι, να ξεριζωθεί επιτέλους το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ από τους θεσμούς και να σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει για εκτροπή και παρεμβάσεις όποτε και όπως τη βολεύει πολιτικά.

Ε.Κ.

Μέχρι και το φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση κανάλι του MEGA αποφάσισε να κρατήσει κάποιες αντικειμενικές αποστάσεις στο μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών, αποκαλύπτοντας προ ημερών ότι συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο έστειλε έντεκα «μολυσμένα» με το Predator μηνύματα, την ώρα που στο έγγραφό της η ΑΔΑΕ έκανε λόγο για 90 πολιτικούς-στόχους του λογισμικού. Επίσης, πριν από μία εβδομάδα περίπου, έγινε γνωστό πως «θύμα» του Predator, άρα και των παρακολουθήσεων, έπεσε και η ίδια η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων όχι μόνο δεν είναι «δήθεν», όπως μάταια προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να ονοματίσει, αλλά πρόκειται ίσως για το σοβαρότερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης και φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη. Φέρει την υπογραφή του, επειδή με την ανάληψη της κυβέρνησης το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνά υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ μαζί με το ΑΠΕ, διορίζει ως πολιτικό υπεύθυνό της τον ανιψιό του, Δημήτρη Δημητριάδη, και βάζει διοικητή της τον φίλο του και συνεργάτη, Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλάζοντας μάλιστα και τον νόμο προς όφελός του, καθώς ο τελευταίος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Και τι συμβαίνει μόλις το σκάνδαλο αποκαλύπτεται; Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί αυτούς, που ο ίδιος είχε τοποθετήσει, ως αποδιοπομπαίους τράγους, τους επιρρίπτει τις ευθύνες και τους απομακρύνει από τις θέσεις τους. Σταματούν, όμως, οι ευθύνες του εκεί; Φυσικά και όχι. Θα συνεχίσει να τις αποφεύγει; Φυσικά και ναι.

Λίγους μήνες μετά, όταν η ΑΔΑΕ ετοιμαζόταν να μοιράσει πρόστιμα στην ΕΥΠ για τη μη συνεργασία της και να διατάξει εισαγγελική έρευνα για τις υποκλοπές, «ξηλώνει» τα μέλη που πλαισίωναν τον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο, και τοποθετεί «δικούς της» ανθρώπους. Με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να τη βγάλει καθαρή. Καταφεύγοντας ακόμα και σε χυδαιότητες, περί δήθεν κοινής ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΔΑΕ και ύπαρξης παρακράτους, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή, ενώ είναι ξεκάθαρο πως ο ίδιος είναι που βρίσκεται εκτός θεσμών, επικαλούμενος ακόμα και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών για να δικαιολογήσει τις πρακτικές του.

Και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο μία εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση, αντί να προστατεύει τους νόμους και το Σύνταγμα, να τους υποτιμά, να κρύβεται από τις ευθύνες της και να μην απολογείται για τα λάθη της.

Ε.Σ.