Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Αντιθέσεις: ΑΕΙ

22/07/2023
6' διάβασμα
antitheseis-aei-297565

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής αναβαθμίζει τα Ελληνικά ΑΕΙ

35.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ σε μία τριετία λόγω Κεραμέως

Καθώς αναμένεται σε μερικές μέρες, 24 με 27 Ιουλίου, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, επανέρχεται στην επικαιρότητα η αξία και η χρησιμότητα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Που βάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και ορατά θετικά αποτελέσματα τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τι είναι η ΕΒΕ που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2021; Είναι μια ελάχιστη βάση μορίων που πρέπει να πιάσει ο υποψήφιος στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Αποσκοπεί στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης, αλλά επίσης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών στην ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και θεσπίστηκε με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ. Είναι, με λίγα λόγια, ένα «φίλτρο» που επιτρέπει την αποσυμφόρηση του φοιτητικού πληθυσμού, την άνοδο του μορφωτικού του επιπέδου, αλλά και την αναβάθμιση των ίδιων των ΑΕΙ.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το «λουκέτο» σε αρκετά τμήματα, ιδίως στην επαρχία, αλλά δεν απαντά αν αυτά τα τμήματα πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν και να απορροφούν χρήματα από το δημόσιο ταμείο, όταν εκείνοι που προσέρχονται να φοιτήσουν σε αυτά δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Η ΕΒΕ έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στα ίδια τα παιδιά, γιατί τα στρέφει σε πιο συμβατούς με τις δυνατότητές τους προσανατολισμούς σπουδών και επαγγέλματος, ενώ απαλλάσσει χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο από το οικονομικό βάρος σπουδών για τα παιδιά τους, που δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα σε αυτά.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πριν από χρόνια στο Περιστέρι για την αξία των ψυκτικών, ή των τεχνιτών ασανσέρ, λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε ότι διαχωρίζει τα νέα παιδιά σε εκείνα που μπορούν και πρέπει να εισέλθουν στην ανώτατη παιδεία και σε εκείνα που προορίζονται για «ταπεινά» επαγγέλματα. Η εφαρμογή της ΕΒΕ απέδειξε ότι ο πρωθυπουργός είχε δίκιο και οι επικριτές του άδικο. Χιλιάδες παιδιά που έμειναν έξω από τα ΑΕΙ ακολουθούν με επιτυχία άλλους δρόμους, εξίσου συναρπαστικούς και χρήσιμους για τη ζωή τους, ενώ αναβαθμίστηκε ο ρόλος των ΑΕΙ και των πτυχίων. Στον αντίποδα όλων αυτών, η εξίσωση προς τα κάτω, η περιφρόνηση της αριστείας, η κολακεία της ήσσονος προσπάθειας, μόνο κακό κάνει στα παιδιά, αλλά και στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας.

Ε.Κ.

Οι σπουδές και τα πτυχία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου και του Νίκου Παππά, που διεκδικούν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν ότι το κόμμα αυτό μόνο αντίθετο με την αριστεία δεν είναι, όπως το κατηγορούν οι συντηρητικοί του αντίπαλοι. Είναι άλλο πράγμα η αριστεία, όμως, και άλλο πράγμα ο θεσμικός φραγμός που ορθώνεται με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της Κεραμέως σε χιλιάδες παιδιά από λαϊκές οικογένειες, που θέλουν να εισέλθουν στα ΑΕΙ.

Για παράδειγμα, τα δύο προηγούμενα χρόνια που εφαρμόστηκε η ΕΒΕ, έμειναν έξω από τα ΑΕΙ 28.000 παιδιά. Το 2021 17.000 και το 2022 11.000. Η συρρίκνωση των ΑΕΙ πήρε βίαια χαρακτηριστικά, καθώς 28.000 θέσεις έμειναν κενές, ενώ για φέτος όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι την ίδια μοίρα θα έχουν πάνω από 9.000 θέσεις.

Και με την «εκκένωση», έρχεται το λουκέτο. Ο νόμος 4957/2022 για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων ορίζει ως ένα από τα κριτήρια ύπαρξής τους τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών του εκάστοτε ΑΕΙ σε σύγκριση με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, καθώς και την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχουν.

Τι σημαίνει αυτό; Στροφή με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση στα φροντιστηριακά στέγαστρα, σκέψεις για εγγραφή στα κολέγια ή σε ό,τι έρθει στη χώρα μας ως συνεταιρισμός του ιδιωτικού με πανεπιστήμια του εξωτερικού και για το τμήμα των μαθητών από φτωχά και αδύναμα νοικοκυριά, μια παρότρυνση: Οι σπουδές δεν είναι για σένα!

Σημαίνει επίσης ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να γίνει πράξη ο διακαής πόθος των κερδοσκόπων της Παιδείας, αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ, για κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για να γίνει το εκπαιδευτικό δράμα ιλαροτραγωδία. Να μένουν χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο έξω από τα δημόσια ΑΕΙ και να γίνονται πελατεία για τα κάθε είδους ιδιωτικά κολέγια και ΑΕΙ. Η αριστεία στα καλύτερά της!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Η ανώτατη Παιδεία πρέπει να παραμείνει δημόσια, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και αντί για τη δυσφήμηση και τον διωγμό, να αναβαθμιστεί και να δώσει τη δυνατότητα σε όλο και πιο πολλά παιδιά να συμμετέχουν στη μόρφωση που αυτή παρέχει. Όλα όσα λέγονται για το αντίθετο δεν υπηρετούν παρά την ιδεοληψία της ιδιωτικοποίησης των πάντων, που καθοδηγεί δυστυχώς τη σημερινή κυβέρνηση.

Ε.Σ.

 

ΓΡΑΦΕΙ: