Αντιθέσεις: Ακαταδίωκτο

Τροπολογία σύνεσης που προστατεύει την ελευθερία γνώμης των επιστημόνων

Τροπολογία ντροπής που προστατεύει την κυβέρνηση και όχι τους επιστήμονες

Η τροπολογία που προβλέπει ότι δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά τα μέλη των επιτροπών, οι οποίες έχουν συσταθεί για να μελετούν τα δεδομένα της πανδημίας και να προτείνουν μέτρα στην κυβέρνηση, δεν είναι παρά μια ενέργεια πολιτικής σύνεσης και σοβαρότητας. Σκοπό έχει να προστατέψει τους επιστήμονες και όσους συμμετέχουν σε αυτήν τη δύσκολη, επίπονη και ευαίσθητη διαδικασία, από εκ των υστέρων μηνύσεις, απόπειρες δίωξης και δικαστικές περιπέτειες. Από την άλλη, διασφαλίζει ότι τα μέλη αυτών των επιτροπών θα μπορούν να διατυπώνουν την επιστημονική τους άποψη χωρίς τον φόβο κάποιας εκ των υστέρων απόπειρας η γνώμη αυτή να αντιμετωπιστεί με ποινικές διαδικασίες.

Κανένας επιστήμονας, πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του, αν πάνω από το κεφάλι του κρέμεται η δαμόκλεια σπάθη κάποιας δίωξης. Και καθώς οι επιτροπές για την αντιμετώπιση της πανδημίας καλούνται να λάβουν αποφάσεις που συχνά έχουν κόστος για τους πολίτες, δεν είναι καθόλου παράξενο να βρεθούν πολίτες που θα προσπαθήσουν να σύρουν τα μέλη τους στα δικαστήρια. Όταν οι επιστήμονες, για παράδειγμα, προτείνουν κλείσιμο των καταστημάτων σε μια περιοχή και η πρότασή τους γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, αυτό προκαλεί οικονομική ζημιά στους επιχειρηματίες. Όταν προτείνουν απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτό προξενεί αναστάτωση και εκνευρισμό στους πολίτες. Από μια άποψη, δηλαδή, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το σύνολο της κοινωνίας, θίγουν συμφέροντα και διαταράσσουν τον ρυθμό της ζωής πολλών ανθρώπων. Από το σημείο αυτό, μέχρι το σημείο να υπάρξουν δικαστικές διώξεις εναντίον τους, η απόσταση, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, είναι πολύ μικρή.

Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τέτοια απόφαση, δείχνει τουλάχιστον ανευθυνότητα και καιροσκοπισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ότι μια όχι απλώς έκτακτη, αλλά πρωτοφανής κατάσταση, όπως η πανδημία, απαιτεί έκτακτα, ακόμα και πρωτοφανή μέτρα. Το να καταγγέλλει συνεχώς όλα αυτά τα μέτρα δεν έχει άλλο νόημα, παρά την απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης μιας δύσκολης και περίπλοκης κατάστασης. Το «βιβλίο καταγγελιών» του ΣΥΡΙΖΑ βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων. Κάθε μέτρο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που προφανώς θίγει κάποιες κοινωνικές ομάδες, σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν. Το ότι έτσι η πανδημία και τα δεινά που προκαλεί είναι τελευταία στην πολιτική τους ατζέντα, δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Με αποτέλεσμα να ζούμε μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση δρα και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει.

Ε.Κ.

Η νυχτερινή τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση θέτει υπεράνω νόμου τα μέλη των επιτροπών για την πανδημία είναι μια κίνηση που υποδηλώνει ενοχή και πανικό. Δεν αποσκοπεί να προστατέψει, όπως υποστηρίζεται, τους επιστήμονες-μέλη αυτών των επιτροπών, αλλά τα μέλη της κυβέρνησης που συμμετέχουν σε αυτές, εκβιάζουν αποφάσεις, αποφασίζουν και ύστερα διατάζουν τους επιστήμονες να συμφωνήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, αρνήθηκαν δημοσίως αυτή την «προστασία».

Το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύονται οι επιστήμονες από τους «ψεκασμένους», είναι τουλάχιστον αστείο. Οι κάθε λογής «ψεκασμένοι» μπορεί να έχουν δικαίωμα να μηνύουν όποιον θέλουν, από τους εξωγήινους μέχρι τον Πάπα, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να θέτει στο αρχείο χιλιάδες τέτοιες μηνύσεις κάθε χρόνο. Εκ του περισσού, συνεπώς, το μέτρο της απαγόρευσης διώξεων για οποιονδήποτε. Το οποίο, ας μην ξεχνάμε, για πρώτη φορά επιβλήθηκε πάλι με τροπολογία για την προστασία των τραπεζικών στελεχών.

Εξάλλου, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν απαγορεύει μόνο στους πολίτες να στραφούν δικαστικά εναντίον μελών των επιτροπών. Απαγορεύει -κι αυτό είναι ακόμα πιο σκανδαλώδες και αποκαλυπτικό- στους ίδιους τους επιστήμονες να παραστούν ακόμα και ως μάρτυρες σε δικαστική διερεύνηση κάποιων καταγγελιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη, μετά του Αγίου Δημητρίου, έγινε Μπέργκαμο, με ευθύνη κάποιων κυβερνητικών στελεχών, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης, αφού οι επιστήμονες δεν θα μπορούν να καταθέσουν. Ακόμα και η Βουλή δεν μπορεί να συστήσει εξεταστική, όχι για διώξεις, αλλά για να φωτίσει κάποια σκοτεινά σημεία, εφόσον δεν είναι δυνατό να καταθέσουν επιστήμονες τη γνώμη τους.

Από όλα αυτά γίνεται πολύ φανερό ότι η κυβέρνηση, με την τροπολογία που ορθώς ονομάστηκε τροπολογία ντροπής, δεν προτίθεται να προστατέψει τους επιστήμονες, τους λοιμωξιολόγους κ.λπ., αλλά τον εαυτό της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν δίνονται στη δημοσιότητα, ούτε καν στους αρχηγούς των κομμάτων, τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών για τη διαχείριση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι αυτά τα έχει ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό σύσσωμη η αντιπολίτευση. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιλέξει να αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για δουλειές με απευθείας αναθέσεις, για απαράδεκτα μέτρα, όπως τελευταία το νέο εργασιακό καθεστώς, που καταργεί ακόμα και το οχτάωρο, αλλά και για να υποτάξει δημοκρατικά και συνταγματικά
δικαιώματα στο κομματικό συμφέρον.

Ε.Σ.