Αντιθέσεις: Ακρίβεια

Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την εποπτεία

Η έκρηξη της ακρίβειας διέλυσε οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα

Μπορεί η ουκρανική κρίση να δυσκόλεψε αισθητά την κατάσταση στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να εκτοξεύονται και τα διεθνή χρηματιστήρια να κατακρημνίζονται το ένα μετά το άλλο, όμως τα νεότερα από το ευρωπαϊκό μέτωπο, σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, είναι θετικά και οφείλονται στις συνδυασμένες και επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατ’ αρχάς, οι επενδυτές, παρά το κύμα της ακρίβειας, δείχνουν να μην αλλάζουν τις προτιμήσεις τους και συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη χώρα μας. Όπως είπε και ο υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας, εκεί που περιμέναμε 6 δισ. έσοδα από τον τουρισμό, είχαμε πάνω από 10,5 δισ., και αυτά είναι αδιάσειστα στοιχεία που επιτρέπουν μία αισιοδοξία για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν, που ξεκινάει από τον Μάρτιο.

Παράλληλα, η τελευταία έκθεση αυξημένης εποπτείας των θεσμών για την Ελλάδα έδειξε ισχυρή ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ενώ, όπως αναφέρεται, η πρόθεση του πρωθυπουργού για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού έχει λάβει το πράσινο φως, ενισχύοντας έτσι τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που πλήττονται σφοδρά από την ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απαλλαγή του «βραχνά» της αυξημένης εποπτείας, με την έξοδο στις αγορές να φαντάζει πιο σίγουρη από ποτέ.

Τέλος, διά στόματος υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αυξάνονται και τα επιδόματα που θα δοθούν στις ασθενέστερες ομάδες, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διεκδικήσει περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας από την ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ώστε οι τραγικές εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας να μη γονατίσουν την ήδη επιβαρυμένη ελληνική κοινωνία.

Όπως γίνεται, λοιπόν, κατανοητό από κάθε λογικό πολίτη, η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει το παν δυνατό για την ανάσχεση του κύματος της ακρίβειας, που έχει παρασύρει δεκάδες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ. Και οι προσπάθειες αυτές, που έχουν απτά αποτελέσματα, ακυρώνουν πλήρως την παιδαριώδη τακτική της αντιπολίτευσης να επιμένει στον διχασμό και να πατάει ακόμα και πάνω στο βιος των Ελλήνων πολιτών, για να πλήξει την κυβέρνηση. Οι πολίτες, όμως, έχουν μάτια και βλέπουν και θα κρίνουν οι ίδιοι ποιος μπορεί να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο.

Ε.Κ.

Η συνοχή της κυβέρνησης έχει κλονιστεί και ο πανικός έχει καταλάβει τους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου. Στη μεγάλη λίστα των αποτυχιών του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, έρχεται να προστεθεί και αυτή στη μάχη κατά του κύματος ακρίβειας, που φέρνει εκατομμύρια πολίτες στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Δεν περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από το κυβερνητικό αυτό σχήμα. Η πολιτική της εικόνας και όχι της ουσίας ήταν από την αρχή η κύρια στόχευση του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, και παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για μέτρα και ενισχύσεις, τις διαβεβαιώσεις πως «όλα είναι καλά» και τις αμέτρητες «προσωπικές παρεμβάσεις» του Κ. Μητσοτάκη, που δεν συνοδεύονταν βέβαια και από την αντίστοιχη προσωπική ανάληψη ευθυνών, η πραγματικότητα για ακόμη μία φορά καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα και παίρνει μαζί της όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι απέναντι σε αυτό το μιντιακό κατεστημένο. Πάρτε για παράδειγμα τον βετεράνο ευρωβουλευτή και πιστό «γαλάζιο» στέλεχος, Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος έμαθε τη διαγραφή του μέσα από τις εφημερίδες, γιατί λέει δεν προωθούσε το εθνικό συμφέρον.

Μία κυβέρνηση που θεωρεί ότι η κριτική που της ασκείται είναι αυτομάτως αντεθνική, γίνεται επίσης αυτομάτως και η ίδια μια αντεθνική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, επικίνδυνη για τη χώρα την οποία κυβερνά. Ο πονοκέφαλος της ακρίβειας έχει γίνει μόνιμος και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονος, με την ουκρανική κρίση να εκτοξεύει έτι περαιτέρω τις ενεργειακές τιμές.

Η εμμονή του πρωθυπουργού στη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων, που θα ελέγξουν την έκρηξη των τιμών, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα φέρει ακόμη μία έκρηξη, αυτήν της κοινωνίας, η οποία βλέπει τα νοικοκυριά της να λεηλατούνται από τις ανατιμήσεις και τις επιχειρήσεις να αγκομαχούν να πληρώσουν τα απολύτως βασικά, όπως το ρεύμα που καταναλώνουν.

Πρέπει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσει όλα τα δεινά που ο ίδιος έχει φέρει στην Ελλάδα. Το κύμα της ακρίβειας μπορεί να ενταθεί με την ουκρανική κρίση, η δημιουργία του όμως φέρει την κυβερνητική σφραγίδα. Για μία κυβέρνηση που θεωρεί την πολιτική της «εθνική», πόσο πραγματικά εθνικές είναι οι επιλογές της, που γονάτισαν τη χώρα; Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η απουσία διαπραγματεύσεων για τις τιμές του φυσικού αερίου; Ένα από τα αγαπημένα μότο του πρωθυπουργού είναι το «θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος». Μετά και το τελευταίο φιάσκο, ίσα που προλαβαίνει να το ξανασκεφτεί.

Ε.Σ.