Αντιθέσεις: Ακρίβεια

Συγκεκριμένα μέτρα και σύνεση στη μάχη της ακρίβειας

Ακριβές τιμές αλλά φθηνές κυβερνητικές δικαιολογίες

Μιλώντας κανείς για την ακρίβεια, πρέπει να λάβει υπόψη του δύο θεμελιώδεις αλήθειες, που καμία γκρίνια, καμία διαμαρτυρία, δικαιολογημένη ή όχι, δεν μπορεί να αρνηθεί. Πρώτον, ότι η ακρίβεια δεν έχει εσωτερικές, αλλά διεθνείς αιτίες. Είναι δηλαδή εισαγόμενη. Και δεύτερον, ότι ακριβώς για αυτό, και εφόσον η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ, απαιτεί παρεμβάσεις και μέτρα από την Κομισιόν, χωρίς φυσικά αυτό να αναιρεί και την ευθύνη της κυβέρνησης να ελαφρώσει τουλάχιστον τα βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στοχευμένα μέτρα.

Η αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του κορωνοϊού υπήρξε η πρώτη αιτία των ανατιμήσεων σε όλο τον κόσμο, που ξεκίνησε από τα καύσιμα. Η δεύτερη αιτία είναι η διεθνής ένταση, που κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας σοκ στις διεθνείς αγορές και εκτινάσσοντας στα ύψη τις ήδη υψηλές τιμές στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η κατάσταση αυτή, που χαρακτηρίζεται από ακραία ρευστότητα, είναι φυσικό να έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, η οποία, ας σημειωθεί, βρισκόταν ήδη σε δύσκολη θέση εξαιτίας της πανδημίας και των πολλών μηνών καραντίνας. Ο προϋπολογισμός απαιτεί διαρκείς αναπροσαρμογές, ο φόβος για το αύριο διακατέχει την αγορά και χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση νέων δυσκολιών που προκύπτουν καθημερινά.

Στις δύσκολες και πρωτοφανείς αυτές συνθήκες, η κυβέρνηση δεν υπήρξε θεατής. Από την πρώτη στιγμή θέσπισε σημαντικές επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενίσχυσε τα άλλα επιδόματα του χειμώνα, έχει εξαγγείλει σημαντική αύξηση στον βασικό μισθό και, τελευταία, έθεσε σε λειτουργία τα λιγνιτικά εργοστάσια της Πτολεμαΐδας, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερες τιμές στην ενέργεια. Για το ίδιο θέμα, της ενέργειας, θα εφαρμοστούν το αμέσως ερχόμενο διάστημα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κομισιόν, όπως πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών, ενώ πλαφόν έχει ήδη εφαρμοστεί σε βασικά είδη διατροφής. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, που θα λαμβάνουν πάντα υπόψη τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα χρηματοδοτηθούν και από τις εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Προφανώς και είναι μια κατάσταση δύσκολη για όλους -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- που δεν επιδέχεται λαϊκισμών και παροχολογίας. Η ελληνική οικονομία έχει βγει από μια μακρόχρονη και δραματική κρίση και δεν είναι σε καμιά περίπτωση δυνατό να εισέλθει σε μια νέα κρίση με άγνωστες συνέπειες. Κοινωνική ευαισθησία, οικονομική σύνεση, αλλά και υπομονή, είναι τα στοιχεία που θα βοηθήσουν να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.

Ε.Κ.

Μια πρώτη εκτίμηση: Οι αντικειμενικές αιτίες έχουν γίνει σε όλες τις δυσκολίες και αποτυχίες βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, που έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από αυτές, αντί να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει με όρους στήριξης της οικονομίας και της χώρας. Έτσι, έχει φτάσει να χαρακτηρίζεται κυβέρνηση της δικαιολογίας.

Για το δράμα της φωτιάς, και σε συνέχεια του χιονιά, φταίει η κλιματική κρίση, που είχε όμως «εξαφανιστεί» επί ΣΥΡΙΖΑ. Η πανδημία είναι διεθνές φαινόμενο. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη.

Σε όλες τις περιπτώσεις από την εξίσωση αφαιρείται η παρέμβαση της κυβέρνησης. Γιατί, καμιά αντικειμενική αιτία δεν μπορεί να κρύψει τις ανεπάρκειες και τον τραγικό συντονισμό της κρατικής μηχανής στις φωτιές και στο χιόνι, ούτε μπορεί να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο στην πανδημία, ή γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε στις πρώτες θέσεις στον πληθωρισμό, αλλά και στην τιμή των καυσίμων.

Τι έκανε η κυβέρνηση για το ράλι των τιμών, που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες; Πρώτον, δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι η αγορά θα λύσει το πρόβλημα, που ο αρμόδιος υπουργός διακήρυσσε μάλιστα ότι είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα της αντιπολίτευσης, προτιμώντας τις σέλφι στα σούπερ μάρκετ από τα μέτρα. Δεύτερον, άφησε τον βασικό μισθό καθηλωμένο στα επίπεδα του 2019, με μια αύξηση-κοροϊδία του 2%. Τρίτον, και ενώ η κούρσα των τιμών στην ενέργεια είχε αρχίσει, χάρισε κυριολεκτικά τη ΔΕΗ στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Το αποτέλεσμα το ζουν τώρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Το ζουν επίσης οι αγρότες, που αδυνατούν να παράγουν, όταν οι τιμές στο πετρέλαιο και στα άλλα αναγκαία για την παραγωγή μέσα έχουν γίνει απλησίαστες.

Επικεφαλής στην κούρσα των τιμών είναι τα καύσιμα, όπου οι βιομήχανοι και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταγγείλει την ύπαρξη καρτέλ -με καθοδηγητή τη ΔΕΗ! Ενώ η κυβέρνηση επιδοτεί το ρεύμα, δηλαδή τα κέρδη των εταιρειών, αντί να επιβάλει πλαφόν και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά καυσίμων. Χαρακτηριστικό: Η ΔΕΗ δηλώνει κέρδη κοντά στο ένα δισ., ενώ η κοινωνία ξεπαγιάζει γιατί η τιμή του ρεύματος, παρά την επιδότηση, είναι απλησίαστη.

Τα μέτρα που εξαγγέλλονται είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά. Κι επειδή η κυβέρνηση επιμένει ιδεοληπτικά να επιλέγει την κερδοσκοπία, αντί για την κοινωνία, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Έτσι που ο φόβος μιας κοινωνικής έκρηξης διακατέχει σήμερα όχι μόνο την αγορά, αλλά και τη χώρα.

Ε.Σ.