Αντιθέσεις: Ακρίβεια

Η ακρίβεια εχθρός για την κυβέρνηση αλλά… ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ

Καρτέλ και «ρήτρα Μητσοτάκη» η ελληνική εκδοχή της ακρίβειας 

Χρειάζεται να επιστρατεύσουν μεγάλη δόση διαστρέβλωσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, για να επικρίνουν την κυβέρνηση για αδράνεια μπροστά στην ακρίβεια και ανοχή στην αισχροκέρδεια. Κι αυτό γιατί όχι μόνο έχουν ήδη ληφθεί δέσμες μέτρων για τη στήριξη όσων έχουν περισσότερη ανάγκη και του συνόλου της κοινωνίας, αλλά μάλιστα λήφθηκαν όχι εφάπαξ, αλλά ανάλογα με την πορεία των τιμών και τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία που τις επηρεάζουν.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι καταναλωτές έχουν δει στους λογαριασμούς του ρεύματος τις ενισχύσεις του κράτους, ενώ βρίσκεται στην ατζέντα και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως η επέκταση της επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχομένως η μείωση του ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής στο 6%, ένα μέτρο με κόστος περί τα 140 εκατ. ευρώ. Στο μενού είναι επίσης η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές που κοστολογείται σε 250 εκατ. ευρώ.

Ο διεθνής χαρακτήρας της κρίσης επιβάλλει, όπως καθένας καταλαβαίνει, συντονισμένη και τολμηρή ευρωπαϊκή δράση. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, αυτό ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις στα ευρωπαϊκά όργανα: Παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις, αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κοινή προμήθειά του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας και υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό και προωθεί μέτρα 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται επιδότηση καυσίμων κίνησης, επίδομα 200 ευρώ σε 670.000 νοικοκυριά τη Μ. Τρίτη, επιδότηση 200 ευρώ στους ιδιοκτήτες ταξί, επιδότηση ρεύματος για 4,2 εκατ. κατοικίες και 1,2 εκατ. επιχειρήσεις, καθώς και επιδότηση των κτηνοτρόφων με 2% του τζίρου του 2021. Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πλαφόν 3% για τις επαγγελματικές μισθώσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε αισχροκέρδεια.

Όλα αυτά δεν θα μηδενίσουν βέβαια την επιβάρυνση των νοικοκυριών, αλλά θα τη μειώσουν δραστικά. Εκείνο που δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να μειώσουν είναι η αντιπολιτευτική εκμετάλλευση μίας ακόμη διεθνούς κρίσης από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ε.Κ.

Η εκρηκτική ακρίβεια στην ενέργεια, που πέρασε σε όλα τα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης, εκδηλώθηκε στην Ελλάδα πολύ πριν από τον πόλεμο. Από τα τέλη του καλοκαιριού σημειώθηκε ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και γι’ αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ένα καρτέλ παραγωγών ενέργειας, το οποίο αισχροκερδεί και
ο κ. Μητσοτάκης, αντί να το χτυπήσει στη ρίζα του -με ελέγχους στην αγορά, με πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής, με πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν σημειωθεί-, το παρακολουθεί και αναρωτιέται αν υπάρχει αισχροκέρδεια», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ τη στιγμή που η κρίση μας χτυπούσε την πόρτα, της έδωσε τη δυνατότητα να αποκομίσει από τους καταναλωτές τεράστια κέρδη και, αντί να λάβει μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας, την επιδοτεί! Μην ξεχνάμε πως η περίφημη μείωση στους λογαριασμούς θα πληρωθεί τελικά από τους πολίτες διά του Κρατικού Προϋπολογισμού. Παράλληλα, σε μια σπάνια εκδήλωση πολιτικής τύφλωσης και ιδεοληψίας, η ενεργειακή πολιτική του
κ. Μητσοτάκη βάθυνε το πρόβλημα, γιατί επέλεξε να προσδέσει το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο φυσικό αέριο, να προχωρήσει σε βίαιη και χωρίς εθνικό σχεδιασμό απολιγνιτοποίηση και να αφήσει τη χώρα απροστάτευτη στην ενεργειακή καταιγίδα.

«Η Ελλάδα πληρώνει τη ρήτρα Μητσοτάκη», τόνισε η κα Αχτσιόγλου, γιατί «δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα προστασίας των πολιτών από την ακρίβεια» και «η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες». Αυτά που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει είναι «η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτατα επίπεδα της ΕΕ, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να έχουν μία στοιχειώδη κάλυψη τα νοικοκυριά των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων που ξοδεύουν σχεδόν το σύνολο του εισοδήματός τους στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια», συμπλήρωσε.

Στην εχθρική για την κοινωνική πλειοψηφία πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια, προστίθεται όμως και η υποκρισία. Επικαλείται το επιχείρημα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα θα ευνοήσει τους πλούσιους την ίδια στιγμή που έχει μειώσει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και τον φόρο στα μερίσματα και έχει καταργήσει τον φόρο στις γονικές παροχές των 1,6 εκατ. ευρώ.

Ε.Σ.