Αντιθέσεις: Ακρίβεια

Συγκεκριμένα μέτρα και όχι εύκολα «θα» για την ακρίβεια

Γιατί λίγοι θησαυρίζουν και πολλοί υποφέρουν;

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα ασφαλώς δεν είναι θετικά. Όταν ο πληθωρισμός τρέχει τον Απρίλιο με 10,2%, γίνεται φανερό ότι οι δυσκολίες έχουν αγκαλιάσει όλα τα νοικοκυριά, επηρεάζοντας προς τα πάνω όχι μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος και την τιμή της βενζίνης, αλλά και τις τιμές του σούπερ μάρκετ, του ψωμιού και των βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης.

Πού βρίσκονται οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή, το κατανοεί κάθε λογικός πολίτης. Είναι εξόφθαλμη και κατασκευασμένη ανακρίβεια να υποστηρίζει κανείς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ότι φταίει ο Χρήστος Σταϊκούρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις τιμές του φυσικού αερίου που επηρεάζουν αρνητικά τον πληθωρισμό. Προφανώς είναι ο πόλεμος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες κυρώσεις της Δύσης, που οδήγησαν στα ύψη τις τιμές σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν ήταν δυνατό, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, να εξαιρεθεί από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, πολύ περισσότερο όταν εισάγει το σύνολο του φυσικού αερίου από το εξωτερικό.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, δεν ανακοινώθηκαν μόνο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ανακοινώθηκε και μια σειρά μέτρων άμυνας κατά του κύματος ακρίβειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως η αύξηση του βασικού μισθού -δεύτερη αυτόν τον χρόνο- κατά 7,5%, η επιστροφή ενός σημαντικού ποσού από τους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος στους καταναλωτές -μεσοσταθμικά 600 ευρώ ανά νοικοκυριό- και η φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Ουσιαστικά, με τα μέτρα αυτά, εξουδετερώνεται από τον Ιούλιο η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία επιβαρύνει υπέρμετρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και επιβάλλεται η κανονικότητα στον τομέα των τιμών της ενέργειας.

Προφανώς, με όλα αυτά δεν τελειώνουν οι ταλαιπωρίες και η δυσκολία πολλών οικογενειών να τα βγάλουν πέρα με τις παρούσες συνθήκες. Ακόμα κι έτσι όμως, το να αγνοεί κανείς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και να «μοιράζει» εκατομμύρια αποτελεί μια πράξη ακραίας επιπολαιότητας. Πολύ περισσότερο, δε, όταν αυτή, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, συνδυάζεται με την επίρριψη όλων των ευθυνών για το κύμα ακρίβειας στην κυβέρνηση.

Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει. Οι δυσκολίες της Ευρώπης από τον συνδυασμό υγειονομικής, οικονομικής και πολεμικής κρίσης, πλήττουν και την Ελλάδα. Όταν καταφεύγει όμως κανείς στον λαϊκισμό της άκριτης παροχολογίας για λόγους μικροκομματικούς, ούτε τις τιμές βελτιώνει, ούτε τον πολίτη που δοκιμάζεται βοηθά.

Ε.Κ.

Πληθωρισμός 10,2% τον Απρίλιο, ρεκόρ 28ετίας. Αυτό δεν το λες και επιτυχία της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που στον μέσο όρο αυτόν κρύβονται πολύ μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης. Για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι τραγική.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτή είναι περίπου μια φυσιολογική κατάσταση. Ότι η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι η ίδια «δίνει μάχη» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η πραγματικότητα, όμως, διαψεύδει την προπαγάνδα. Ο μέσος όρος του πληθωρισμού, ας πούμε, είναι στην Ευρώπη 7%. Ο βασικός μισθός σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, έχει αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο καιρό. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή του ρεύματος. Η Γερμανία διατηρεί τα λιγνιτικά της εργοστάσια μέχρι το 2035, ενώ η Ελλάδα έσπευσε να τους βάλει λουκέτο το 2023. Η ΔΕΗ πέρασε σε ιδιώτες τη στιγμή που ξεκινούσε η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να γίνει επικεφαλής της αισχροκέρδειας.

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται μια δύσκολη κατάσταση. Το κύμα ακρίβειας ξεκίνησε στην Ελλάδα πολύ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για «λεφτόδεντρα» όταν η αντιπολίτευση του ζητούσε να πάρει μέτρα.

Γιατί άργησε τόσο; Γιατί επέτρεψε τη «ληστεία» εκατομμυρίων νοικοκυριών από τους παρόχους ενέργειας; Γιατί έπρεπε να γονατίσει η χώρα και να κορυφωθεί η οργή για να πάρει κάποια μέτρα; Γιατί εξαγγέλλει φορολόγηση στα «ουρανοκατέβατα κέρδη», αλλά επιτρέπει να τα εξαφανίζουν οι πάροχοι με δημιουργική λογιστική; Γιατί μιλάει για 600 ευρώ, όταν η διαίρεση ανάμεσα στους 4.000.000 πολίτες που θα λάβουν ενισχύσεις και τα 280.000.000 που δίνονται δίνει πηλίκο… 70 ευρώ περίπου;

Η απάντηση, δήλωσε πρόσφατα η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, δίνεται από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει, φωνάζει, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ήταν και δεν είναι, ό,τι κι αν υποστηρίζει η προπαγάνδα, η προστασία του πολίτη και της ζωής του. Ιδιαίτερα εκείνων που οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες. Είναι η προστασία των κερδών, των μεγάλων παρόχων ενέργειας, όσων πλουτίζουν από την κρίση. Κι αυτή είναι μια επικίνδυνη για την κοινωνία ιδεοληψία, στην οποία θα πρέπει να μπει τέρμα.

Ε.Σ.