Αντιθέσεις: Ακρίβεια

Η ακρίβεια ως ευκαιρία δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ

Για το καθεστώς Μητσοτάκη και η ακρίβεια είναι ευκαιρία

Ένα από τα πολλά σημεία τα οποία διαχωρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες είναι ότι αναγνωρίζει και τις δυσκολίες, αλλά και τα λάθη της. Και στην παρούσα συγκυρία, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει γονατίσει την παγκόσμια οικονομία και τα βασικά αγαθά να γίνονται κάθε μέρα ακριβότερα και όλο και πιο δυσπρόσιτα για τους Έλληνες, το κυβερνητικό σχήμα, υπό την καθοδήγηση πάντα του πρωθυπουργού, έχει εξ αρχής αναγνωρίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και προσπαθεί συστηματικά, με μια βεντάλια από μέτρα, να την αντιμετωπίσει. Με πρώτο και πιο πρόσφατο μέτρο την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%, που ήδη έχει πιστωθεί στους εργαζόμενους την τελευταία μέρα του Μαΐου.

Απέναντί της, η κυβέρνηση δεν έχει όμως μόνο την εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανταγωνίζεται στην οξύτητα της κριτικής του το ΚΚΕ και το Μέρα25. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση που ένα πολιτικό κόμμα επενδύει σε αντικειμενικές δυσκολίες με στόχο να υπονομεύσει την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει στηρίξει μόνο τους «δικούς» της ανθρώπους, αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος της ακρίβειας. «Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη», λένε, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι μετά την αφαίρεση φόρων, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση αυτής της λίστας, όπως πρόσφατα ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Ο πρωθυπουργός προστατεύει μόνο τους επιχειρηματίες» είναι ένα άλλο επιχείρημα, το οποίο εξίσου εύκολα καταρρίπτεται από τις καθημερινές παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ και των ελεγκτών της. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, εξαρθρώθηκε κύκλωμα πειραγμένων ταμειακών μηχανών, στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 100 επιχειρήσεις και οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούσαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

«Κόβουν το ρεύμα ενώ οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν», είναι ένα εξίσου διαδεδομένο όσο και ψευδές «επιχείρημα», ενώ βολικά ξεχνούν ότι όχι μόνο έχει δοθεί γενναία επιδότηση στους λογαριασμούς, αλλά και εξαγγέλθηκαν επιστροφές ποσών, με όριο τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Είναι γεγονός, βέβαια, ότι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησαν σε κάποιες διακοπές, για αυτό και άμεσα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, οι διακοπές «πάγωσαν» μέχρι νεωτέρας.

Δεν υποτιμά κανείς, ούτε η επικοινωνία του Μαξίμου, ότι η χώρα και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο χειρότερος τρόπος αντιμετώπισής τους, όμως, είναι η εκμετάλλευσή τους για κομματικούς σκοπούς.

Ε.Κ.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε κάποτε ότι με την οικονομική πολιτική της Δεξιάς ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι. Υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, η ΝΔ έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα. Δεν ευημερούν μόνο οι αριθμοί -όσο αυτό είναι δυνατό σε συνθήκες θύελλας στις τιμές. Θέλουν σώνει και καλά να πείσουν, με τη μονοφωνική προπαγάνδα, ότι ευημερούν και οι άνθρωποι!

Ο κ. Μητσοτάκης υπερηφανεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο διαδίκτυο για την αύξηση του βασικού μισθού κατά 10%. Ο ίδιος άνθρωπος, που είχε δεσμευτεί το 2019 ότι η αύξηση στον βασικό μισθό θα είναι κάθε χρόνο διπλάσια από το ποσοστό της ανάπτυξης, για να ξεχάσει τη δέσμευσή του επί τρία χρόνια, και να τη θυμηθεί όταν η κοινωνία είχε αρχίσει βράζει και η αντιπολίτευση να φωνάζει.

Ποιες πληγές όμως μπορεί να θεραπεύσει αυτή η αύξηση, που «απογείωσε» (!) τον βασικό μισθό στα 613 ευρώ τον μήνα; Η Eurostat ανακοίνωσε πληθωρισμό 10,7% για τη χώρα μας τον Μάιο, 2,6 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα κατέγραψε διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός είχε χάσει το 18% της αγοραστικής του δύναμης μέχρι τον Απρίλιο. Για ποια ακριβώς κάλυψη μιλάμε;

Με αυτό το κόστος διαβίωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, άρα η πραγματική εισοδηματική κατάσταση των πολιτών είναι δραματική. Και το καθεστώς πανηγυρίζει γιατί υποχρεώθηκε κάτω και από τη μεγάλη πίεση της κοινωνίας και του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει ένα μικρό μέρος από την αιμορραγία του εργατικού εισοδήματος.

Καθένας ξέρει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι πρώτη, ή στις πρώτες τρεις ευρωπαϊκές χώρες στην τιμή του ρεύματος. Τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι απλησίαστα. Η βενζίνη τρέχει προς τα 2,5 ευρώ, τη στιγμή που στην Κύπρο, για παράδειγμα, που προμηθεύεται καύσιμα όπως κι εμείς από ελληνικά διυλιστήρια, η τιμή της βρίσκεται γύρω στα 1,70.

Σε μια τέτοια κατάσταση, η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και αρκείται σε επιδοτήσεις που τσεπώνουν οι πάροχοι και πληρώνουν οι πολίτες. Αν αυτό δεν είναι προστασία της αισχροκέρδειας και η ακρίβεια ως ευκαιρία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Ε.Σ.