Αντιθέσεις: Ανασχηματισμός

Μικρές και στοχευμένες οι βελτιώσεις του ανασχηματισμού

Ανασχηματισμός με λιγότερο Άδωνη και περισσότερες μνημονιακές εμμονές

Όταν κάτι δουλεύει, δεν το αλλάζεις, αλλά το βελτιώνεις. Αυτήν ακριβώς τη λογική ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αψηφώντας τις Κασσάνδρες που ήθελαν «σαρωτικό ανασχηματισμό». Τις λειτουργικές αυτές βελτιώσεις ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς, την κάλυψη των κενών στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας και την ενίσχυση του υπουργείου Υγείας. Παρακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της συγκυρίας, η κυβέρνηση τονίζει το ειδικό ενδιαφέρον της σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον. Εκεί εντοπίζονται οι λειτουργικές βελτιώσεις που αποφασίστηκαν, και εκεί φαίνεται έμπρακτα η ευελιξία που χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε:

✱ Την αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

✱ Την αναβάθμιση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

✱ Την τοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

✱ Την τοποθέτηση της Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, στη θέση της υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

✱ Την τοποθέτηση του Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η αναβάθμιση των υφυπουργών σε αναπληρωτές και η παράδοση σε αυτούς συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη συνέχεια της τετραετίας, ενώ η τοποθέτηση της κας Ράπτη στο υπουργείο Υγείας όχι μόνο ενισχύει οργανωτικά ένα από τα πιο απαιτητικά υπουργεία σήμερα, εν μέσω πανδημίας, αλλά και αναδεικνύει την πολυφωνία που διέπει την κυβέρνηση.

Οι νέες προκλήσεις χτυπάνε την πόρτα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τις υποδεχθεί και, για μία ακόμη φορά, να τις διαχειριστεί με επιτυχία. Αυξημένοι κοινοτικοί πόροι, υγειονομική κρίση, απασχόληση και νέες θέσεις εργασίας. Τρεις πολύ σημαντικοί τομείς, τους οποίους ανέλαβαν πρόσωπα διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας, με γνώμονα όχι τις πολιτικές καταβολές, αλλά τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά.

Ε.Κ.

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε την υγειονομική, ούτε την οικονομική κρίση. Οι προσπάθειες που έκανε και στα δύο μέτωπα, ρίχνοντας το βάρος στην προπαγάνδα και λαμβάνοντας επί της ουσίας τίποτα παραπάνω από ημίμετρα, αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Σήμερα, καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε σοβαρό ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του να κάνει. Κι αυτό, για να μη διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να μην… ταράξει τον Σαμαρά.

Διότι, προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι μετά από τρεις προαναγγελίες ανασχηματισμών, που εντέλει ματαιώθηκαν, τελικά αποφάσισε απλά να ανακατέψει την κυβερνητική του τράπουλα, αναβαθμίζοντας δύο υφυπουργούς σε αναπληρωτές υπουργούς και διορίζοντας τρεις υφυπουργούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στον γνωστό και μη εξαιρετέο σαμαρικό κύκλο.

Το σημαντικότερο που μένει από αυτόν τον ανασχηματισμό-ανέκδοτο είναι το ξεγύμνωμα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδώνιδος Γεωργιάδη, καθώς ο πρωθυπουργός του αφαίρεσε κάθε χαρτοφυλάκιο, αλλά τον κράτησε στη θέση του, αφού το να διώξει τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας από το υπουργείο μόνο εμπιστοσύνη δεν θα ενέπνεε.

Μάταια προσπάθησε ο υπουργός να πείσει την αντιπολίτευση, ακόμα και τη συμπολίτευση, ότι η πολεμική του πρωθυπουργού με στόχο τον ίδιο επρόκειτο για αναβάθμιση και αναγνώριση του υπουργικού του έργου. Δυστυχώς, εκεί που έστρωσε ο κ. Γεωργιάδης, εκεί θα κοιμηθεί.

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράβευσε όλους όσοι αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Τόσο τον κ. Πέτσα, με τη διαβόητη λίστα του, όσο και τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση, των σκόιλ ελικικού. Επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες ότι εντολές του Μητσοτάκη εκτελούσαν, κι αυτός έχει την αποκλειστική ευθύνη.

Η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτούν, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του πρωθυπουργού για το άμεσο μέλλον. Επίθεση κατά μέτωπο σε συντάξεις και ασφαλιστικό από Τσακλόγλου, και οικονομική πολιτική άγριας λιτότητας από Σκυλακάκη. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από αυτή την κυβέρνηση. Μόνο νέα αδιέξοδα για την οικονομία, υψηλή ανεργία, λουκέτα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Γιατί αυτό είναι το δόγμα νέων και παλιών κυβερνητικών στελεχών.

Ε.Σ.