Αντιθέσεις: Ανασχηματισμός

Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός με τις επικείμενες «διορθωτικές κινήσεις»

Ο πρωθυπουργός φορτώνει στους υπουργούς τις ευθύνες του

Φωτιά πήρε η δημοσιογραφία των προβλέψεων με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι πρόκειται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, και όχι σε ανασχηματισμό, όπως για μέρες γράφεται. Έτσι, από τη μία ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τέρμα στον παραλυτικό φόβο των υπουργών, που συνοδεύει κάθε φήμη για σαρωτικό ανασχηματισμό, αλλά από την άλλη έκανε σαφή την πρόθεσή του, με βάση το έργο του καθενός στον σχεδόν έναν χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ, να κάνει τις αλλαγές που θεωρούνται απαραίτητες για την πιο αποδοτική λειτουργία της κυβέρνησής του.

Δεν είναι γνωστό πότε αυτές οι «διορθωτικές κινήσεις» θα γίνουν πράξη. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο χρόνος που θα πραγματοποιηθούν, όσο και τα πρόσωπα που θα αφορούν, είναι εκ του Συντάγματος προνόμια του πρωθυπουργού. Αλλά, για έναν πρωθυπουργό που επαγγέλλεται την αριστεία και επιχειρεί να θεσπίσει στον κρατικό μηχανισμό την αξιολόγηση αποτελεί σημαντικό στοίχημα να εφαρμόζει και στο κυβερνητικό σχήμα όσα θέλει να εφαρμόσει στο κράτος. Αν κάποια πρόσωπα βρεθούν στην άσχημη θέση να θιγούν από μια τέτοια πρωτοβουλία, αυτό δεν έχει να κάνει παρά με τα αποτελέσματα της δράσης τους, όσο βρίσκονταν στις υπουργικές καρέκλες. Και, ασφαλώς, το μήνυμα για μια κοινωνία που έχει κουραστεί από την αναξιοκρατία δεκαετιών και την κομματικοποίηση των πάντων, μόνο αρνητικό δεν θα είναι.

Ακόμα και σοβαρές εφημερίδες, που στηρίζουν την παράταξη της ΝΔ, δεν διστάζουν, με βάση τις δικές τους αξιολογήσεις, να προβλέπουν ποιοι υπουργοί θα αλλάξουν πόστο ή θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος -με πιθανότερο το πρώτο. Ο Στέλιος Πέτσας, για παράδειγμα, που δέχεται τον τελευταίο καιρό πυρά για τη διαχείριση της ενίσχυσης των ΜΜΕ, όπως και ο Γιάννης Βρούτσης, με τις αβλεψίες του στην υπόθεση των βάουτσερ, θα αλλάξουν πιθανότατα πόστο. Είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που, εφόσον οι προβλέψεις επαληθευτούν, θα δείξουν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, αλλά και την επιμονή του να παράγουν οι υπουργοί έργο και όχι προβλήματα. Σε μια συγκυρία που η δημοφιλία του είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τη βδομάδα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται, χωρίς συμβιβασμούς και παραχωρήσεις σε κομματικές βαρονίες. Κι αυτό, μόνο προς όφελος της χώρας θα είναι.

Ε.Κ.

 

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα πριν καλά-καλά κλείσει χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης, δύο πράγματα δείχνει. Πρώτον, ότι παρά την εγκωμιαστική ομοφωνία των ΜΜΕ, το επιτελικό κράτος δεν τα πάει και τόσο καλά. Και, δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί, αλλάζοντας καρέκλες σε κάποιους, να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες για τα στραβά του κυβερνητικού έργου και για τις μαύρες τρύπες στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Η πρόβλεψη για αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση, του Στέλιου Πέτσα, ακόμα και του Άδωνι Γεωργιάδη, προφανώς πιστοποιεί τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο της ευθύνης τους. Η υπόθεση με τα σκόιλ ελικικού, που βαραίνει τον υπουργό Εργασίας. Η αμαρτωλή λίστα ενίσχυσης των ΜΜΕ, που βαραίνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και οι χειρότερες αναπτυξιακές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, που βαραίνουν τον υπουργό Ανάπτυξης. Αυτά θα κρίνουν το μέλλον τους, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, στον βαθμό που οι προβλέψεις επαληθευτούν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι διορθωτικές κινήσεις δεν θα είναι παρά διορθωτικές πινελιές στη δική του προσωπική εικόνα. Διότι, σε μια κρατική δομή που ο κ. Μητσοτάκης έχτισε και, σύμφωνα με τις δικές του εξαγγελίες, όλα ελέγχονται από το επιτελικό του κράτος, είναι τουλάχιστον αστείο να μην αναγνωρίζει κανείς πως για τις σημαντικές πρωτοβουλίες, τα λάθη, τις αβελτηρίες και τις «πονηριές» των υπουργών, η κύρια ευθύνη βαραίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Αν κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο στόχαστρο της ΝΔ, ακόμα και για το πιο ασήμαντο λάθος των υπουργών του, πώς ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να απαλλάξει τον εαυτό του από την ευθύνη για το σκάνδαλο της εν κρυπτώ διανομής δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ; Υπάρχει λογικός πολίτης που να μην κατανοεί πως όσα διέπραξε στο ζήτημα αυτό ο Στέλιος Πέτσας απηχούσαν απόψεις του Μαξίμου και έγιναν με γραμμή και έγκριση του πρωθυπουργού;

Οι διορθωτικές κινήσεις, συνεπώς, αμυντικές στην ουσία τους, πιστοποιούν ότι δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα για την εικόνα του κυρίου Μητσοτάκη. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με κάποιες αλλαγές στις υπουργικές καρέκλες, γιατί έχει να κάνει με την πολιτική που υπηρετεί και όχι με τα πρόσωπα που επιλέγει.

Ε.Σ.