Αντιθέσεις: Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

Στη δεύτερη τετραετία προτεραιότητα έχει η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

Η διάλυση του ΕΣΥ δεν έτυχε, αλλά πέτυχε

Όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τον Ιούλιο του 2019, πήρε τα ηνία μιας χώρας διαλυμένης, παραμελημένης, ανήμπορης να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες της.

Οι απανωτές διεθνείς κρίσεις (πανδημία, ακρίβεια, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) ανάγκασαν την άρδην αλλαγή κυβερνητικής στρατηγικής και πήγαν πίσω τα αναπτυξιακά σχέδια της ΝΔ για τη χώρα, αλλά παράλληλα έδειξαν ακριβώς ποιοι τομείς του κράτους πάσχουν σε ακριβώς ποια σημεία.

Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα ΕΣΥ που η ΝΔ παρέλαβε υποστελεχωμένο και στα όρια της κατάρρευσης, ένα ΕΣΥ αφημένο στην τύχη του, το οποίο πάλεψε με νύχια και με δόντια να το ενισχύσει (και το ενίσχυσε) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με χιλιάδες προσλήψεις και με τη συμπληρωματική αρωγή του ιδιωτικού τομέα.

Προτεραιότητα όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα που προσπαθεί από γονατισμένη να σταθεί στα πόδια της, είχε η ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας και η εδραίωση των εθνικών μας ορίων και συμφερόντων. Προσέλκυση επενδύσεων, μείωση της φορολογίας, πολλαπλασιασμός των ευκαιριών για τους νέους, αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα πολλά εφαρμόστηκαν ώστε η Ελλάδα να ανασάνει οικονομικά παρά τις κρίσεις. Αυτή ήταν η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη τετραετία διακυβέρνησης, δέσμευση την οποία πραγματοποίησε.

Και είναι πράγματι θλιβερό, εν έτει 2023, να μην έχουν ακόμα λυθεί τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ, προβλήματα που βάζουν ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων. Προβλήματα για τα οποία ευθύνονται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαιρέτως. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έτσι, πριν από λίγες ημέρες, σε δηλώσεις του από το νησί της Θάσου, ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύτηκε για κάτι ακόμα: Ότι μετά την οικονομία, στην επόμενη τετραετία, που όπως όλα δείχνουν έρχεται, προτεραιότητα θα έχει το ΕΣΥ. «Τα προβλήματα, που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα με το ΕΚΑΒ, πρέπει να τα διορθώσουμε. Και θα τα διορθώσουμε. Να μας έχετε εμπιστοσύνη», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. Και αν μη τι άλλο, περισσότερη εμπιστοσύνη αποπνέει ένας πρωθυπουργός που κρίθηκε εκ του αποτελέσματος της θητείας του και έλαβε πάνω από 40% στις προηγούμενες εκλογές, από έναν πρωθυπουργό που από την πρώτη στιγμή φάνηκε αδύναμος να διαχειριστεί με σοβαρότητα τα προβλήματα της χώρας.

Ε.Κ.

Μία γυναίκα στην Κω ξεψυχά στην καρότσα ενός αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Μία 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη αφήνει την τελευταία της πνοή περιμένοντας επί σχεδόν πέντε ώρες το ΕΚΑΒ. Ένας δημοτικός σύμβουλος καταρρέει εν μέσω σύσκεψης στη Χίο και μεταφέρεται στο νοσοκομείο με ΙΧ, ελλείψει ασθενοφόρου. Μία τουρίστρια χάνει τη ζωή της από ανακοπή στη Χαλκιδική, καθώς το ΕΚΑΒ έκανε πάνω από μία ώρα να φτάσει.

Τέσσερα συμβάντα μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα ξεσκεπάζουν τις τραγικές συνθήκες υποστελέχωσης και ελλείψεων μέσα στις οποίες πασχίζει να λειτουργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα στοιχεία σοκάρουν: Στην Αττική, με πληθυσμό άνω των 4 εκατομμυρίων, λειτουργικά είναι μόνο 45 από τα 90 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Στην Κω υπάρχει μόλις ένας καρδιολόγος και κανένας παθολόγος, η θέση καλύπτεται από γιατρούς που έρχονται από άλλες περιοχές για λίγες ημέρες. Η Χαλκιδική διαθέτει μόλις πέντε κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι περιοχές σε εύλογο χρονικό διάστημα. Στη Σαντορίνη δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, μικροβιολόγοι, παθολόγοι, ούτε πνευμονολόγοι.

Είναι αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης αυτή η κατάσταση; Σίγουρα όχι. Φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης; Σίγουρα ναι. Διότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έκανε γνωστές τις βλέψεις της να εγκαταλείψει το ΕΣΥ και να στραφεί στην ιδιωτική υγεία. Από την πρώτη στιγμή επένδυσε σε άλλους τομείς, πιο «φιλικούς» προς τους ψηφοφόρους της, και κάλυψε τις χρόνιες αδυναμίες της Εθνικής μας Υγείας πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης της πανδημίας. Στην Αττική, για παράδειγμα, την περασμένη τετραετία αγοράστηκαν πάνω από 400 καινούργια περιπολικά και 120 μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε κοντά στη γραμμή της προκλητικής ομολογίας Γεωργιάδη ότι το ΕΣΥ δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση και προείχε η οικονομία.

Αντί να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για την ανεπαρκή εικόνα του ΕΣΥ μετά από τέσσερα χρόνια δικής του διακυβέρνησης, αντί να εκφράσει τουλάχιστον τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ο πρώην πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να μετατρέψει τα γεγονότα αυτά σε… ευκαιρία δέσμευσης για την επόμενη τετραετία και προώθησης των πολιτικών ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας. Των ίδιων πολιτικών που κόστισαν τη ζωή σε δύο γυναίκες και βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Ε.Σ.