Αντιθέσεις: Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τη βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τη βουλή αλλά και από την σοβαρότητα

Όταν η βουλή φιμώνεται ο λαός παίρνει τον λόγο

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραλείπει να επιβεβαιώνει ότι παραμένει αμετανόητος και η προσπάθεια να πείσει ότι έχει πάρει τα μαθήματά του, από τη στάση του στο παρελθόν, διαψεύδεται από τη στάση του στο παρόν. Για αντιπολίτευση του πεζοδρομίου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ, μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Να παρίστανται δηλαδή οι βουλευτές του στις συνεδριάσεις, να παίρνουν τον λόγο, αλλά να μην ψηφίζουν.

Πρόκειται για τη συνέχιση μιας τακτικής που ηττήθηκε, αλλά στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει. Το καλάμι που ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε με τις υποκλοπές, έσπασε κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε με αφορμή τις υποκλοπές. Το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ εμφανίστηκε πεπεισμένο ότι δεν υπάρχουν οι ευθύνες που η αντιπολίτευση καταλογίζει στον πρωθυπουργό και ομόφωνα απέρριψε τη σχετική πρόταση. Κι αντί να βγάλει τα συμπεράσματά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε έστω και με σπασμένο καλάμι να πλήξει τους θεσμούς με τη στάση του. Που μεταφράζεται περίπου έτσι: Αν οι αποφάσεις της δημοκρατικά εκλεγμένης Βουλής δεν μας αρέσουν, απέχουμε από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Απαξιώνουμε, με δυο λόγια, τη Βουλή, που τις λαμβάνει.

Πρόκειται για το άκρον άωτο μιας αντιδημοκρατικής στάσης, που αποφασίστηκε μάλιστα εν ονόματι της δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε κατά την ομιλία του στη Βουλή το δίλημμα «Δημοκρατία ή εκτροπή». Και με την πράξη του επέλεξε ο ίδιος όχι τη δημοκρατία, αλλά την εκτροπή.

Προφανώς, μια τέτοια στάση δίνει πόντους στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού αποκαλύπτει το τεράστιο έλλειμμα ευθύνης και σοβαρότητας που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του. Αποτελεί, ωστόσο, αρνητική εξέλιξη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Κι αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση -και επίδοξη κυβέρνηση της χώρας- καλλιεργεί με την επιπόλαιη στάση της μια γενική ανασφάλεια. Πλήττει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη δυνατότητα του πολιτικού προσωπικού να διαχειριστεί υπεύθυνα την τύχη της χώρας σε κρίσιμες στιγμές.

Ο κύριος Τσίπρας και το κόμμα του θα πληρώσουν στις εκλογές που έρχονται το τίμημα της στάσης τους, που καταδικάστηκε όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τα κόμματα της λεγόμενης δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Το θέμα είναι να μην πληρώσει η κοινωνία και η δημοκρατία αυτήν τη στάση, για την οποία δεν φέρει καμιά ευθύνη.

Ε.Κ.

Θα πρέπει, δυστυχώς, να επαναλαμβάνει κανείς συνεχώς ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών και της απόπειρας συγκάλυψής τους δεν είναι μια ιστορία που ενδιαφέρει μόνο κάποιους συνταγματολόγους, ή κάποιους ευαίσθητους για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αφορά τη ζωή του πολίτη. Γιατί δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να υπάρχει δικαιοσύνη, ασφάλεια, αξιοπρέπεια της καθημερινότητας, με τραυματισμένη δημοκρατία. Μια ματιά στον κόσμο, ή και μόνο στην Ευρώπη, αρκεί για να δείξει ότι η δημοκρατία συμβαδίζει με την ευημερία κι εκεί όπου τα δικαιώματα υπονομεύονται, πέφτει θύμα της υπονόμευσης και το βιοτικό επίπεδο και η ζωή των ανθρώπων.

Με αυτή την αντίληψη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κρατά στο προσκήνιο την υπόθεση. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιχειρούν συστηματικά να τη συγκαλύψουν, να μειώσουν τις διαστάσεις της, ακόμα και να μεταθέσουν τη συζήτηση σε αμαρτίες ή δήθεν αμαρτίες των κατηγόρων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, δεν δικαιούται να ομιλεί, γιατί δύο υπουργοί του έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Παρένθεση: Από την κυβερνητική πλειοψηφία παραπέμφθηκαν, αλλά αυτό παραλείπεται για πολύ εύκολα κατανοητούς λόγους.

Η διαδικασία της Βουλής απέδειξε ότι η συγκάλυψη καλά κρατεί. Η πληγή μένει στο σώμα της δημοκρατίας και κακοφορμίζει. Η πλειοψηφία -μπετόν όλοι πλην του Πέτσα- αποφάσισε να δεχτεί το αστείο επιχείρημα ότι ο Κ. Μητσοτάκης, υπεύθυνος για την ΕΥΠ, δεν γνώριζε τα έργα της. Και ακόμη χειρότερα, ότι η ΑΔΑΕ και ο Ράμμος, που τα ξεσκέπασαν, πειθαρχώντας στο Σύνταγμα, είναι ύποπτοι ή και ένοχοι. Και ότι τελικά όλη αυτή η δύσοσμη υπόθεση δεν είναι παρά μια σκευωρία -άλλη μια σκευωρία μετά τη Νοβάρτις- του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων μέσων ενημέρωσης.

Αυτό, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, θέτει ως πρώτο καθήκον για όλους την προστασία του κράτους δικαίου και τη «θεραπεία» της δημοκρατίας. Με μια κίνηση συμβολισμού, που έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία του θέματος και να μην επιτρέψει να κουκουλωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απόσχει από το νομοθετικό έργο της Βουλής μέχρι τις εκλογές. Κίνηση, για να θυμίσουμε, στην οποία είχε προβεί πριν από τις εκλογές του 2019 και η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη, που τώρα την καταγγέλλει ως αντιπολίτευση του πεζοδρομίου.

«Μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας στον λαό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Περιστέρι. Όπως και να έχει, ο λαός θα απαντήσει τελικά στο δίλημμα που έθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης.

Ε.Σ.