Αντιθέσεις: Αστυνομική βία

Λιγότερο βίαιη και περισσότερο αποτελεσματική η Ελληνική αστυνομία

Η κοινωνία βράζει και η αστυνομία κλείνει το καπάκι

Από την ημέρα που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι η αστυνομία επιδίδεται σε «πάρτι καταστολής». Ειπώθηκε και μετά τα γεγονότα έξω από τον Άρειο Πάγο, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τερματισμού των καταλήψεων και της αναρχοκρατίας στα Εξάρχεια, ειπώθηκε τέλος και πρόσφατα, με αφορμή τα μέτρα πρόληψης που έλαβε η Ελληνική Αστυνομία στη μαύρη επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής τραυματίστηκαν 9 αστυνομικοί από τη ρίψη δεκάδων μολότοφ, την 6η Δεκεμβρίου δεν έγινε ούτε ένα επεισόδιο και πλέον οι κάτοικοι των Εξαρχείων κοιμούνται και κινούνται αρκετά πιο ήσυχοι από πριν. Με λίγα λόγια, αντί για πάρτι καταστολής, είχαμε πάρτι… εντυπώσεων.

Ο αστυνομικός υπηρετεί και προστατεύει τον πολίτη, με αποφασιστικότητα και ανελαστικότητα απέναντι σε κάθε ταραχοποιό στοιχείο που επιχειρεί να καταλύσει τη δημοκρατία και να επιβάλει τις δικές του ακραίες αντιλήψεις. Το γκέτο των Εξαρχείων, για παράδειγμα, άνθησε την προηγούμενη τετραετία, για λόγους προφανείς, δημιουργώντας έναν γόρδιο δεσμό που αναγκαστικά έπρεπε να κοπεί.

Αντίστοιχα, οι επέτειοι του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα γινόντουσαν αφορμή για κάθε λογής βανδαλισμούς και καταστροφές της περιουσίας των πολιτών. Αυτό, σε συνδυασμό με τα αυξημένα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, οδήγησε σε ένα σχέδιο της ΕΛΑΣ που έκοψε έγκαιρα το φυτίλι αναρχικών και κουκουλοφόρων. Και όσοι μιλάνε για αντιδημοκρατικές, ακόμα και χουντικές πρακτικές, καλά θα κάνουν πρώτα να ρωτήσουν τους μαγαζάτορες του κέντρου, που είδαν ανέπαφα τα καταστήματά τους για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

«Σταματήστε να κατηγορείτε τους αστυνομικούς που υπηρετούν και τη δική σας ασφάλεια», τόνισε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Ταυτίζεστε με έναν ξεπερασμένο ακτιβισμό που αναμασά φαντάσματα. Μετέρχεστε τον ακραίο ακτιβισμό, γιατί θέλετε την αστυνομία απέναντι», συνέχισε. Και πράγματι, οι ιδεοληψίες και τα στερεότυπα της αριστεράς δεν αντέχουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, μπροστά σε μια σοβαρή, δημοκρατική Αστυνομία που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να διαμορφώσει. Είναι, για μία ακόμη φορά «λάθος ο τρόπος, λάθος η εποχή, λάθος σε όλα», όπως τόνισε ο υπουργός.

Ε.Κ.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν βρίσκονται πλέον μόνο στο έλεος της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στο έλεος της πανδημίας αστυνόμευσης και καταστολής που επιβάλλει η ΕΛΑΣ, με πρωτεργάτη, τον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και με την ανοχή πάντα -άρα και συνενοχή- του πρωθυπουργού.

Με πρόσχημα τα μέτρα κατά του ιού, η Ελληνική Αστυνομία κατέλυσε το Ελληνικό Σύνταγμα και τη Δημοκρατία δύο φορές μέσα σε έναν μήνα, θυμίζοντας άλλες εποχές και υπενθυμίζοντας στους πολίτες ποιος «κάνει κουμάντο» πλέον στις ζωές τους και στις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Η πολιτική μηδενικής ανοχής που εφαρμόζεται ρίχνει λάδι στη φωτιά μιας κοινωνίας η οποία ήδη «βράζει», καθώς βλέπει τα δικαιώματά της να καταπατώνται με το έτσι θέλω και το έτσι πρέπει των αστυνομικών και της κυβέρνησης. Από αυτό το πάρτι καταστολής δεν ξεφεύγει κανένας. Πολίτες τραμπουκίζονται, δημοσιογράφοι ξυλοκοπούνται, δικηγόροι συλλαμβάνονται και ούτω καθεξής.

«Υπάρχει πανδημία στέρησης δικαιωμάτων, αναφύεται ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα. Σε μια φοβισμένη και με ερωτηματικά κοινωνία, είναι αδιανόητο να έρχονται τέτοια νομοσχέδια και να λαμβάνονται τέτοια μέτρα πέραν των ορίων συνταγματικής πρόνοιας», τόνισε ο Νίκος Βούτσης, ένας πολιτικός που χαίρει σεβασμού από όλες τις πλευρές, στη διάρκεια της τεταμένης συζήτησης στη Βουλή με αφορμή τη νέα απαγόρευση συναθροίσεων στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Τα παιδιά των αστυνομικών θα ντρέπονται να πουν ότι οι γονείς τους υπηρετούν στην ΕΛΑΣ», σημείωσε με τη σειρά του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο δημοκρατικό από το δικαίωμα στη διαδήλωση, στην αντίσταση και στην αντίθεση στις πολιτικές μίας οποιαδήποτε κυβέρνησης, πόσω μάλλον της συγκεκριμένης, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να δείξει πως προτιμάει την επικοινωνία από την κοινωνία. Και κανείς, ούτε ο αστυνομικός, ούτε ο υπουργός, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν έχουν το δικαίωμα να στερήσουν τέτοιες βασικές ελευθερίες στους πολίτες. Κάθε παράνομη σύλληψη διαδηλωτή συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, κάθε αντισυνταγματικό νομοσχέδιο απαγόρευσης συναθροίσεων συνιστά καταπάτηση της Δημοκρατίας. Και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει την «αποφασίζουμε και διατάζουμε» πολιτική της, τόσο απομακρύνεται από την κοινωνία και από τα δημοκρατικά ιδεώδη που διέπουν τη χώρα.

Ε.Σ.