Αντιθέσεις: Αστυπάλαια

Βήμα μπροστά για την Αστυπάλαια – άλμα για την «πράσινη» Ελλάδα

Μέλλον = Περιβάλλον + Δημοκρατία + Δικαιοσύνη

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αστυπάλαια την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή τη δωρεά πέντε ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τη Volkswagen στον δήμο του νησιού, είχε μια ουσιαστική πλευρά: Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του όμορφου αυτού νησιού της Δωδεκανήσου στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο, πράσινο νησί. Είχε όμως κι έναν χαρακτήρα συμβολικό: Το ξεκίνημα μιας εκστρατείας για την αντιμετώπιση και στην Ελλάδα της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί όλο τον πλανήτη και τη χώρα μας.

«Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική κρίση, θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού».

Το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τυχαίο ότι απασχολεί την ανθρωπότητα. Οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι εφιαλτικές αν συνεχιστεί η ίδια «αμέριμνη» και εχθρική προς το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κυβερνήσεις των πιο προηγμένων οικονομικά χωρών ήδη λαμβάνουν μέτρα για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, την αντικατάσταση δηλαδή των σημερινών ρυπογόνων πηγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη γη να αναπνεύσει και να επιβιώσει. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα υποτίμησαν αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε, με την επίσκεψη στην Αστυπάλαια, να θέσει τέλος σε αυτή την κατάσταση «ανεμελιάς». Για να πάρει η προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει, με την απολιγνιτοποίηση και τις πράσινες θέσεις εργασίας έναν χαρακτήρα οργανωμένο και καθολικό, ούτως ώστε η Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών να είναι μια πράσινη Ελλάδα.

Προφανώς μια τέτοια προσπάθεια, που αφορά τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη γεωργία, συνεπάγεται «ξεβόλεμα», αλλαγή νοοτροπίας, επιχειρηματική γενναιότητα, αλλά και κίνητρα. Διότι η πράσινη μετάβαση, η ανάπτυξη με όρους σεβασμού και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, δεν είναι απλώς μια στρατηγική αυτοσυντήρησης. Είναι και μια στρατηγική που θα αλλάξει το πρόσωπο της οικονομίας, θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στο τέλος της ημέρας δηλαδή, οι χώρες που θα καταφέρουν να μπουν γρήγορα στη νέα αυτή λεωφόρο, θα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι σε όσες καθυστερήσουν. Από την άποψη αυτή, η Αστυπάλαια συμβολίζει τη θέληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετατρέψει την Ελλάδα από κομπάρσο σε πρωταγωνίστρια αυτής της κούρσας.

Ε.Κ.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια, με αφορμή πέντε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δώρισε η Volkswagen στο νησί, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός δικού της προγράμματος, είχε χαρακτήρα επικοινωνιακό για την κυβέρνηση και διαφημιστικό για την εταιρεία. Όμως, το θέμα του περιβάλλοντος, της πράσινης ανάπτυξης, ενός άλλου δρόμου δηλαδή για την ενέργεια και την οικονομία, είναι τόσο κρίσιμο για όλους, ώστε ακόμα και μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία με τόσο κοντόθωρους στόχους, έχει μια καλή πλευρά: Βοηθά να έρθει στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και των κομματικών σχεδιασμών το αύριο, με όρους σωτηρίας του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη.

Δεν έχει νόημα να σταθεί κανείς πολύ στη φιέστα της Αστυπάλαιας. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στη Βουλή αποδόμησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα. Πέντε ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι πράσινη ανάπτυξη. Εγκαίνια εννιά φορτιστών, από τους οποίους έξι έχει αγοράσει ο Δήμος Αστυπάλαιας, δεν δείχνουν την απαραίτητη σοβαρότητα. Η διαφήμιση του συγκεκριμένο νησιού ως πρώτου πράσινου και ενεργειακά αυτόνομου είναι ανακρίβεια, αν όχι ψέμα. Έχουν προηγηθεί η Τήλος και ο Άι Στράτης, νησιά μάλιστα στα οποία τα σχετικά πλάνα έχουν σε μεγάλο βαθμό υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη δεν προσφέρεται για φιέστες και για άνευ ουσίας αντιπαραθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, μιλώντας χθες Πέμπτη στη μεγάλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη μιας Πράσινης Επανάστασης, η οποία θα συμπεριλάβει όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τόνισε ότι απαιτείται επανάσταση στις αντιλήψεις τόσο της εξουσίας, όσο και του κάθε πολίτη, στη σχέση της παραγωγής με το περιβάλλον, στη σχέση του κράτους με την οικονομία, ακόμα και στις σχέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες και στα συμφέροντά τους.

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερης παρέμβασης του κράτους σε τομείς όπως η Υγεία και το Περιβάλλον. Το πού και πώς ζούμε, κάτω από ποιες συνθήκες, τι τρώμε και πώς φροντίζουμε τη ζωή, δεν μπορεί να αφεθεί στις διαθέσεις των ισχυρών της οικονομίας. Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει φτάσει να συνδέει το περιβάλλον με τη δικαιοσύνη, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο επείγον είναι να λάβουμε τα μέτρα μας και στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται μόνο για κάποιου είδους τεχνικές λύσεις ως προς την καθαρή ενέργεια. Το Περιβάλλον, η Δικαιοσύνη, και η Δημοκρατία είναι οι τρεις αλληλένδετες προϋποθέσεις για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ε.Σ.