Αντιθέσεις: ΔΕΘ

Το μόνο «ματς» στην ΔΕΘ ήταν η αντιπαράθεση έργων και λόγων

Νέα αρχή με την κοινωνία ή με τα κέρδη των λίγων

Στην Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος δεν υπήρξε κανένα «ματς» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, βγάζοντας μάλιστα και συμπεράσματα για το ποιος αναδείχτηκε νικητής. Αν υπήρξε κάποιου είδους αντιπαράθεση, αυτή ήταν ανάμεσα στα λόγια και στα έργα. Στη δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, να ωθήσει τη χώρα στην ανάκαμψη και να επαναφέρει την κανονικότητα στη ζωή των ανθρώπων, και στη συρραφή υποσχέσεων από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε λόγο για νέα αρχή, πιστός όμως στις παλιές μεθόδους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσώπευσε από κάθε άποψη την πολιτική σοβαρότητα και τον ρεαλισμό που απορρέει από τη γνώση της κατάστασης και του δρόμου που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι όλα αναπτυξιακά μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, των νέων και των αγροτών, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της πανδημίας και να βγουν στο ξέφωτο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Έτσι, μειώνεται αισθητά ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων και μειώνεται η φορολόγηση σε μια σειρά από κινήσεις, όπως οι δωρεές στα τέκνα. Δίνονται κίνητρα, 1.200 ευρώ για έναν χρόνο σε εισφορές και μετρητά, στους νέους που για πρώτη φορά προσλαμβάνονται σε εργασία και στους εργοδότες τους. Δόθηκαν ακόμα και δωρεάν gigabytes σε όλους τους νέους, σε μια συμβολική κίνηση προσφοράς σε μια γενιά για την οποία το διαδίκτυο είναι τρόπος ζωής και γνώσης.

Όμως, το κυριότερο, είναι ότι με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εμπεδώθηκε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία, που είναι απαραίτητο για κάθε βήμα προς τα μπρος. Και επιβεβαιώθηκε ότι στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα, όπως και όλη η ανθρωπότητα, είναι ευτύχημα που στο τιμόνι βρίσκονται άνθρωποι ρεαλιστές, με γνώση της αγοράς, με σεβασμό στη δικαιοσύνη και στην ανάγκη της κοινωνικής ειρήνης.

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τον εαυτό του. Εκτός από την αναμενόμενη καταστροφική κριτική στο έργο της κυβέρνησης, επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αποσπασματικών υποσχέσεων, κάτω από τον γενικό τίτλο «νέα αρχή», που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα και καμιά σχέση με το κόστος που θα απαιτούσε η εφαρμογή τους. Αυτό που τελικά επιβεβαιώθηκε στη ΔΕΘ είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει για καλή της τύχη ένα κυβερνητικό σχήμα σοβαρότητας, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μια αντιπολίτευση ελαφρότητας, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Ε.Κ.

Κάτι διαφορετικό από άλλες χρονιές συνέβη στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έγινε πολύ φανερή η αντίθεση μεταξύ των αντιλήψεων και των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό είναι οπωσδήποτε ένα κέρδος για τους πολίτες. Τώρα ξέρουν.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε εν μέσω πανδημίας να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Να ανακοινώνει νέες σημαντικές παροχές στους έχοντες, ενώ ξέχασε τη μεσαία τάξη που τον έφερε στην εξουσία και μοίρασε χάντρες και καθρεφτάκια στην κοινωνία.

Δύο από τα μέτρα που ανακοίνωσε φωτογραφίζουν καθαρά την αντίληψή του. Το ένα είναι η απαλλαγή από φόρους στη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι 800.000 ευρώ σε κάθε τέκνο. Ένα μέτρο που «διευκολύνει» μόνο ένα πολύ μικρό αριθμό πλουσίων -γύρω στο 13%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το άλλο είναι τα 100 ευρώ τον μήνα, για έξι μήνες, στους νέους που για πρώτη φορά μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Και βέβαια τα gigabytes, τα οποία προσέφερε στους νέους μέχρι 29 ετών. Μέτρα που δικαίως περισσότερο εξόργισαν, παρά ανακούφισαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών, όπως γράφτηκε σχετικά. Αποδείχτηκε συνεπής απέναντι στις ελίτ που τον στηρίζουν και τις στηρίζει σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Η πεποίθησή του ότι αν στηρίξει τους πλούσιους θα ωφεληθούν και οι φτωχοί έχει χαρακτήρα εμμονής, παρά το γεγονός ότι η «συνταγή» αυτή βάλλεται διεθνώς και διακηρύσσεται ακόμα και από τον πρόεδρο Μπάιντεν η καταστροφική της επίδραση στις οικονομίες και στις κοινωνίες.

Στον αντίποδα των μέτρων αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε ένα πρόγραμμα για την οικονομία και την κοινωνία που προβλέπει:

Πρώτον, δραστικές αλλαγές στο κράτος, ούτως ώστε αυτό να υπηρετεί αποτελεσματικά τους πολίτες και όχι τα μεγάλα συμφέροντα και τους κομματικούς στρατούς.

Δεύτερον, μια σειρά από προτάσεις για την εργασία, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, με την πεποίθηση ότι η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι μόνο θέμα ηθικής, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ασφάλειας. Το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει υπέρ των πιο αδύναμων, γιατί αυτό, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, είναι ο μόνος δρόμος ανάπτυξης και προόδου.

Το πρόγραμμα Νέα Αρχή με την Κοινωνία, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, εκφράζουν δύο ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις. Η μία στηρίζεται στους ανθρώπους και στο ανθρώπινο δυναμικό και η άλλη στη δυναμική των αγορών. Αυτή η τελευταία, ας μην το ξεχνάμε, οδήγησε πριν από λίγα χρόνια την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας, που πλήρωσε ακριβά η πλειοψηφία της κοινωνίας. Και το δις εξαμαρτείν ου λαού σοφού.

Ε.Σ.