Αντιθέσεις: Δεύτερο κύμα πανδημίας

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα αντιμετωπιστεί όπως και το πρώτο

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα

Με τη δεύτερη -αναμενόμενη- επέλαση του κορωνοϊού, η πανδημία αποδεικνύεται για πολλές χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, ως ένας σκληρός αντίπαλος. Αυτό υποχρεώνει την Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης όχι μόνο σε διαρκή επαγρύπνηση, αλλά και σε μέτρα όπως η ενίσχυση των ΜΕΘ, οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας και ακόμα αυστηρότερα στις περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού σχεδίου για την ανάσχεση του ιού, που αποφεύγει παράλληλα μία ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία.

Η εικόνα στην Ευρώπη είναι γκρίζα, με πολλές χώρες να σκέφτονται νέα καραντίνα, τη Γαλλία να κάνει τη θλιβερή αρχή και Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχία να παίρνουν σειρά. Ευτυχώς, η κατάσταση στην Ελλάδα απέχει ακόμη από αυτό το απευκταίο σενάριο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει δηλώσει, θέλει να αποφύγει ένα ακόμη lockdown. Εάν η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει πανευρωπαϊκά μέτρα, η Αθήνα σε έναν βαθμό θα αναγκαστεί να ακολουθήσει, αλλά το καθολικό κλείσιμο της χώρας θεωρείται ως το έσχατο μέτρο, καθώς η ανάσα που πήρε η ελληνική οικονομία από το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν δεν αρκεί ούτε κατ’ ελάχιστο για να βγει ο χειμώνας.

Βρισκόμαστε λίγο πριν από την εμφάνιση των εμβολίων. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αντέξει. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Πριν από μόλις έναν χρόνο, για παράδειγμα, η χώρα κατατασσόταν τελευταία σε αριθμό κλινών ΜΕΘ στην ΕΕ, ενώ φέτος βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη και τα οποία θα έχουν ισχύ για έναν μήνα, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους νοσούντες. Για την κυβέρνηση, η υγεία και η ποιότητα ζωής του πολίτη παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων και βάσει αυτών σχεδιάζεται η αντιμετώπιση της πανδημίας. Για αυτό και τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, για αυτό και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η καθολική καραντίνα. Αλλά, παρά όλα τα μέτρα, η κυβέρνηση επιμένει σε κάτι πολύ βασικό: Χωρίς την υπεύθυνη στάση κάθε πολίτη είναι αδύνατο να νικηθεί η πανδημία.

Ε.Κ.

 

Με τρένο δίχως φρένα μοιάζει δυστυχώς η πορεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μία μετά την άλλη, οι αναπτυγμένες χώρες επιστρέφουν στη δύσκολη μα απαραίτητη λύση του lockdown και του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα αρνητικά ρεκόρ καταρρίπτονται σε καθημερινή βάση.

Αυτό δεν είναι μία εξέλιξη των τελευταίων ημερών, αλλά η πραγματοποίηση μίας πρόβλεψης επιστημόνων και ειδικών που είχε γίνει μήνες πριν, όταν ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη το πρώτο κρούσμα της πανδημίας. Γιατί λοιπόν η Ελλάδα σήμερα μετράει πλέον τετραψήφιους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων και σχεδόν 100% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ, όταν γνώριζε τι μέλλει γενέσθαι;

Δυστυχώς, εδώ υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης. Που άνοιξε τα σύνορα, χωρίς να επιβάλει ενιαίους κανόνες υγειονομικής προστασίας, δεν φρόντισε την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, και υποχρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να παστώνονται σαν σαρδέλες καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας να βρίσκονται στο «κόκκινο» και η κυβέρνηση να αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στην ελλιπή εφαρμογή των μέτρων, στην ατομική δηλαδή ευθύνη. Όταν δηλαδή η χώρα πήγαινε σχετικά καλά, η κυβέρνηση διεκδικούσε τα εύσημα. Τώρα που η κατάσταση «ξεφεύγει», η ίδια κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη στους πολίτες.

Χωρίς ανάληψη ευθυνών, όμως, δεν γίνεται να υπάρξει σωστή στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι πληροφορίες του ΕΟΔΥ μιλάνε από μόνες τους: Την ημέρα της Εθνικής μας εορτής, την 28η Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη αριθμούσε 384 κρούσματα, με μόνο τα 6 από αυτά να συνδέονται με γνωστές συρροές, και η Αθήνα 419, εκ των οποίων μόνο τα 3 (!) από ήδη γνωστά κρούσματα. Τι σημαίνει αυτό, με απλά λόγια; Ότι η εξάπλωση του ιού έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που πλέον είναι αδύνατη η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Και αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώνει έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, ανακοίνωσε ενίσχυση των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών με 2 εκατομμύρια ευρώ -για καμπάνιες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν- και τοπικά lockdown στα βόρεια της χώρας. Ενώ το φάντασμα του γενικού lockdown πλανάται πάνω από την οικονομία και την κοινωνία.

Ε.Σ.