Αντιθέσεις: Δεύτερο lockdown

Το νέο lockdown είναι απόφαση ευθύνης απέναντι στους πολίτες

Το νέο κύμα της πανδημίας έπνιξε τα σχέδια της κυβέρνησης

«Λύση ανάγκης» είναι μία λύση που πρέπει να ακολουθηθεί ως η ύστατη οδός επίτευξης ενός στόχου. Και το χρονικό παράθυρο μέσα στο οποίο μπορεί να ληφθεί μία τέτοια λύση, πριν να είναι πολύ αργά, είναι πολύ μικρό. Όταν από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα αριθμούσε κάτω από 50.000 κρούσματα και μονάχα την τελευταία εβδομάδα 10.000 συμπολίτες μας βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, τότε γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η ώρα της «λύσης ανάγκης» έχει δυστυχώς φτάσει.

Και χρειάζεται μεγάλη πολιτική εμπειρία και ευθύνη για να οδηγηθεί ξανά η χώρα σε ένα lockdown. Δεν πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε ελαφρά τη καρδία, αλλά έπειτα από ώρες συσκέψεων, αναλύσεων και διαβουλεύσεων με την επιστημονική ομάδα που έχει συσταθεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε εξαιρετικό σθένος όχι μόνο στο να λάβει την απόφαση για lockdown εγκαίρως, κάτι που πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέφυγαν να πράξουν, αλλά και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις του. Διότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει γίνει -τόσο αδίκως, όσο και σκοπίμως- αντικείμενο σκληρής κριτικής εδώ και πολλές εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να φέρει κάποια ευθύνη επί των μέτρων και των αποφάσεων που λαμβάνονται. Η ευθύνη που φέρει είναι καθαρά επιστημονική, και στο επιστημονικό πεδίο ο καθηγητής χαίρει αμέριστου σεβασμού και εμπιστοσύνης από όλη την κοινότητα.

Το κύμα της πανδημίας πρέπει να ανακοπεί. Αυτό διαμήνυσαν και οι δύο στο τελευταίο διάγγελμα. «Προσωπικά, προτιμώ να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα, παρά όταν θα είναι αργά, ώστε να πνίξουμε και αυτό το κύμα και να ζήσουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο», τόνισε.

Διότι, τα νούμερα και τα επιστημονικά δεδομένα δεν ψεύδονται. Όταν στα νοσοκομεία μπαίνουν περισσότεροι ασθενείς απ’ όσους βγαίνουν, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αντί να αφήσει την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ να γίνει ασφυκτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος και να ανακοινώσει νέα μέτρα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως πολιτική αδυναμία, ως ένδειξη αμηχανίας μπροστά στον κορωνοϊό. Τα 37 δισεκατομμύρια που υπάρχουν ως μαξιλάρι για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσα στο δεύτερο lockdown, όμως, καθώς και τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζόμενων και μη πολιτών, δείχνουν το ακριβώς ανάποδο. Ότι πρόκειται για απόφαση ευθύνης, που λήφθηκε από μία υπεύθυνη κυβέρνηση και από έναν υπεύθυνο πρωθυπουργό.

Ε.Κ.

«Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί εκθετικά, για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι τους καταλαβαίνουμε και απόλυτα». Αυτά ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσφατο διάγγελμά του, όπου ανακοίνωνε το δεύτερο lockdown σε πανελλαδικό επίπεδο. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Βασίλη Κικίλια για τη νέα καραντίνα, την οποία διέψευσε λίγες ώρες μετά ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος διαψεύστηκε με τη σειρά του, πάλι μετά από λίγες ώρες, από τον πρωθυπουργό. Τρικυμία εν κρανίω, με λίγα λόγια, επικρατεί μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Μία τρικυμία που ούτε ο επιδημιολόγος και καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μπόρεσε να κατευνάσει, καθώς η ανάλυσή του για πιθανή μετάλλαξη του ιού και πως αυτή μπορεί να είναι η αιτία της αυξημένης μεταδοτικότητας μάλλον έριξε λάδι στη φωτιά, απέναντι στην κατά πολύ απλούστερη αλήθεια: Τα κρούσματα ξεκίνησαν να αυξάνονται από όταν άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες, χωρίς να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ελέγχου εισόδου, και συνέχισαν να αυξάνονται όσο δεν λαμβάνονταν μέτρα ούτε για τα ασφυκτικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ούτε για τις εκκλησίες. Το σχέδιο Μητσοτάκη ήταν να πάει από τα ανοιχτά σύνορα και την 85% πληρότητα στα πλοία κατευθείαν στον περιορισμό της κυκλοφορίας και στην απαγόρευση των συναθροίσεων στις πλατείες, χωρίς καμία πρόβλεψη για την αποσυμφόρηση όσων εργαζομένων αναγκάζονται καθημερινά να συνωστίζονται σε τρόλεϊ, λεωφορεία και τρένα, για παράδειγμα.

Και όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μερίμνησε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά, όπως φαίνεται και από το γαϊτανάκι που ξετυλίγεται σιγά-σιγά με τις ανακοινώσεις των επιδημιολόγων και τα στατιστικά, δεν ενίσχυσε ούτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε, ώστε να μη λυγίσει υπό το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Με αποτέλεσμα ενώ τον Απρίλιο ανακοίνωναν πως κατέθεταν σχέδιο 4 με 6 εβδομάδων για τη δημιουργία συνολικά 1.000 κλινών ΜΕΘ, σήμερα με 170 περίπου κλίνες κατειλημμένες, να γίνεται λόγος για 60% πληρότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συμπολίτες μας που θα χρειαστούν διασωλήνωση μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Μπροστά στην κυβερνητική και προσωπική ήττα, προτίμησε την οδό της αποποίησης ευθυνών και της στοχοποίησης των «γνωστών-αγνώστων» νεαρών, που αυθαδιάζουν και δεν ακολουθούν τις κοινοτικές οδηγίες. Είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν ως φτηνή απόπειρα προπαγάνδας τη δριμεία κριτική που τους ασκεί η αντιπολίτευση, διότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους θέτει η κοινωνία.

Ε.Σ.