Αντιθέσεις: Διάγγελμα του πρωθυπουργού

Οι κατασκευαστές της προπαγάνδας θα ηττηθούν από την αλήθεια

Νέοι δρόμοι για όλους μετά την νίκη επί της πανδημίας

Με έναν άλλου είδους ιό να έχει προσβάλει πολλά μέσα ενημέρωσης, που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό ως σωτήρα και αρχιστράτηγο, είναι φυσικό και ο ίδιος να πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός θα πιστέψει τη νέα εικόνα που καλλιεργεί συστηματικά η κυβερνητική προπαγάνδα. Αν όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, οι κύκλοι που τους στηρίζουν οικονομικά οφέλη, και όλοι μαζί χέρι-χέρι να επιβάλουν εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας όσα δεν μπόρεσαν με τα μνημόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι η αλήθεια θα κρύβεται για πάντα. Μπορούν να κοροϊδέψουν λίγους για λίγο, ή πολλούς για πολύ, αλλά όχι όλους για πάντα.

Το πασχαλινό, υποτίθεται, διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, εντάσσεται σε αυτήν τη στρατηγική της εικόνας. Δεν ήταν για την πανδημία, αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που δεν διστάζει να διαστρεβλώνει και να υπόσχεται.

Μπορεί να φαίνεται βαρύς, αλλά δεν απέχει από την αλήθεια ο χαρακτηρισμός του ΣΥΡΙΖΑ για «μείγμα υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονείας».

Συνοπτικά, ο πρωθυπουργός:

✱ Ανακάλυψε τώρα την ανάγκη για ένα νέο ΕΣΥ, ενώ μέχρι χθες ήθελε να το αποτελειώσει για να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες της υγείας.

✱ Λέει ότι έκανε σε πέντε εβδομάδες όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες, όταν επί τέσσερα χρόνια λοιδορούσε ως κρατιστές την κυβέρνηση Τσίπρα, που προχώρησε σε 19.500 προσλήψεις για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία.

✱ Μιλάει για δήθεν παροχές σε εργαζόμενους, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, είναι σε αναστολή και επί ξύλου κρεμάμενοι.

✱ Ξαναθυμήθηκε τη δημιουργική λογιστική, λέγοντας πως η κυβέρνησή του έχει διαθέσει 14 δισ. για την κρίση, ενώ είναι ουραγός σε όλη την Ευρώπη, με λιγότερο από 2% του ΑΕΠ σε δημοσιονομική επέκταση.

Καθώς, όμως, μπροστά στη χώρα βρίσκεται ο Γολγοθάς μιας νέας οικονομικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει πολύ σύντομα να λογαριαστεί με την αλήθεια. Κι αν επιμείνει στην επικοινωνία και την καλλιέργεια της εικόνας, και δεν πάρει από τώρα τα μέτρα που πρέπει, αξιοποιώντας το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει όλη την ευθύνη για τις δραματικές συνέπειες.

Ε.Σ.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού τη Μεγάλη Δευτέρα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια επετειακή πρωτοβουλία. Απευθυνόμενος με τρόπο απλό, ακόμα και συναισθηματικό, στον ελληνικό λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

✱ Έδωσε το περίγραμμα του άμεσου μέλλοντος, μετά την κρίση του κορωνοϊού. Ένα περίγραμμα καθόλου επίφοβο, όπως το παρουσιάζει η αντιπολίτευση. Με δυσκολίες μεν, αλλά και με μεγάλες προοπτικές ανάκαμψης, για όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και για όλους τους Έλληνες.

✱ Έδειξε τις αλλαγές που η πανδημία και η αντιμετώπισή της από την πολιτεία έχει επιφέρει στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Στην ιεράρχηση των αξιών και των επιδιώξεών του. Κι αυτό το θεώρησε, όπως και είναι, ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που αφήνει πίσω της μια δραματική περίοδος.

✱ Με σαφή τρόπο, ανέδειξε τη νέα σχέση της κυβέρνησης και του ίδιου με το κοινωνικό κράτος, και ιδιαίτερα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που προ κορωνοϊού ήταν ο μεγάλος ασθενής, και δεσμεύτηκε ότι στο ερχόμενο διάστημα το ΕΣΥ θα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, γιατί κι αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα της πανδημίας.

✱ Στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του κράτους, της αντιμετώπισής του από τις κυβερνήσεις όχι ως κομματικό λάφυρο, αλλά ως εργαλείο και όπλο επίλυσης προβλημάτων στην υπηρεσία του πολίτη. Κι αυτή είναι μια αντίληψη που ενισχύθηκε πολύ τον τελευταίο καιρό, πράγμα που ο πρωθυπουργός έδειξε να έχει αντιληφθεί.

✱ Τέλος, ανέπτυξε μια νέα λογική, για τη ΝΔ που ξέραμε τουλάχιστον, κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλληλεγγύης και εκτίμησης για τους «ταπεινούς», όπως οι ντελιβεράδες, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, οι υπάλληλοι της καθαριότητας στους δήμους.

Το θέμα δεν είναι μια δήθεν πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το θέμα είναι ότι επί της ουσίας ο πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε γνωστό ότι αλλάζουν οι δικές του προτεραιότητες, όπως και οι προτεραιότητες της ΝΔ. Το κόμμα του οποίου ηγείται επανέρχεται στις αρχές και τις αξίες της λαϊκής Δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και με αυτήν τη στρατηγική θα αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα της ανάκαμψης. Χωρίς, εννοείται -και αυτό το έκανε σαφές-, να υποτιμά και να υποτιμάμε τα αυστηρά μέτρα για να κερδίσουμε τη μάχη του κορωνοϊού, που βρίσκεται τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο της.

Ε.Κ.