Αντιθέσεις: Διαχείριση πανδημίας

Προσαρμογή των μέτρων στις ανάγκες της κοινωνίας

Τα κρούσματα αυξάνονται και η κυβέρνηση ψάχνει τουρίστες

Παρά τις δυσκολίες, την αυξημένη μεταδοτικότητα των νέων στελεχών του κορωνοϊού και τη συστηματική προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παραμείνουμε σε «βαθύ κόκκινο», η Ελλάδα αντεπεξέρχεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας ικανοποιητικά. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται αλλά ενισχύεται σε καθημερινή βάση, με νέες κλίνες ΜΕΘ και με γιατρούς από κάθε σημείο της χώρας να δίνουν το «παρών» όπου υπάρχει ανάγκη. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βλέποντας πως η κατάσταση στη χώρα, και ειδικά στην Αττική, δυσκολεύει επικίνδυνα, ετοιμάζεται για επιτάξεις ιδιωτικών ιατρείων, ενώ έστειλε τελεσίγραφο στους ιδιώτες γιατρούς να ριχτούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Πέρα από την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στη λήψη προσαρμοστικών μέτρων, που θα ανακουφίσουν την πίεση που ασκείται στους πολίτες, χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία τους.

Έτσι, λοιπόν, στα σχέδια περιλαμβάνεται η κατάργηση του ορίου των 2 χιλιομέτρων για άσκηση, το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και η αύξηση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, από τις 7 το απόγευμα, που ήταν μέχρι σήμερα, στις 9 το βράδυ. Αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει άρση του lockdown, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το βαφτίσει έτσι. Με απλά λόγια, οι πολίτες πλέον θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία για κίνηση σε εξωτερικούς χώρους.

Η προσαρμογή αυτή κρίθηκε απαραίτητη, διότι οι παραβατικές συμπεριφορές είχαν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, αποτέλεσμα των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα με τα νέα μέτρα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι πλατφόρμες για τις ευπαθείς ομάδες ανοίγουν σήμερα και των ατόμων ηλικίας 65-69 και 70-74 αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στο χτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι και το τέλος Απριλίου οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Τέλος, ακόμη δέκα επαγγέλματα θα δικαιούνται πλέον το επίδομα των 534 ευρώ, διευρύνοντας έτσι το φάσμα στήριξης της κοινωνίας και δίνοντας μία σημαντική οικονομική ανάσα τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους εργοδότες.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πράξεις λογικής, μίας κυβέρνησης που αφουγκράζεται την κοινωνία και αποδεικνύει πως πάντα πράττει με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την υγεία των πολιτών. Και αυτό καμία αντιπολίτευση, με καμία μεθόδευση, δεν γίνεται να το αναστρέψει.

Ε.Κ.

Οι τελευταίες κυβερνητικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, εκτός από πλήρως αποτυχημένες, χαρακτηρίζονται και από μία πρωτόγνωρη αποποίηση ευθυνών από την πλευρά του πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα, η κατάσταση στην Αττική φεύγει εκτός ελέγχου, ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη στο CNN, τονίζοντας πόσο ωραίο καλοκαίρι θα κάνουν οι τουρίστες που θα μας προτιμήσουν.

Αγνοεί μάλλον ο πρωθυπουργός ότι οι πολίτες δεν νοιάζονται αυτήν τη στιγμή για τους τουρίστες, αλλά για την υγεία τους, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Μετά από πέντε μήνες καραντίνας, τα κρούσματα έχουν και πάλι ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, μαζί με την αναλγησία της κυβέρνησης, που προβαίνει σε… παρακάλια σε ιδιωτικούς γιατρούς και κλινικές να βοηθήσουν την κατάσταση, αντί να προσλάβει εκτάκτως νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και να επιτάξει όσες κλίνες χρειάζεται, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να σταματήσουν να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που περιμένουν να διασωληνωθούν.

Και μέσα σε αυτόν τον υγειονομικό κυκλώνα που σαρώνει τη χώρα, από τη μία ο κόσμος βλέπει τον Άδωνι να απολαμβάνει τα ειδικά προνόμια που του παρέχει η θέση του και να γίνεται νονός παρά τη ρητή απαγόρευση, από την άλλη τον Χάρη Θεοχάρη να ανακοινώνει έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 15 Μαΐου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μιλάει για χαλαρότερα μέτρα.

Η κοινή λογική έχει αποχωρήσει προ πολλού από τη συζήτηση. Δεν νοείται η χώρα να μπαίνει σε καραντίνα με 2.500 κρούσματα (στις 7 Νοέμβρη του 2020) και τα μέτρα να χαλαρώνουν τόσους μήνες μετά, με 3.500 κρούσματα! Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι καθολικά και σε επικίνδυνο βαθμό λανθασμένοι. Όπως είναι επίσης προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία προτιμάει να δει την κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, αντί να υποχωρήσει από τις καταστροφικές της θέσεις και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η λαίλαπα του κορωνοϊού. Και το ερώτημα που ευλόγως αποφεύγουν να απαντήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας είναι το εξής: Γιατί, ενώ υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την αύξηση των κρουσμάτων, ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία συγκέντρωση, μπαίνουν στο λεγόμενο «βαθύ κόκκινο»;

Ε.Σ.