Αντιθέσεις: Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη

Και οι ένοχοι θα βρεθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν

Όλες οι ευθύνες στην ΕΛΑΣ, Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση

«Ουδείς στο απυρόβλητο». Η φράση αυτή είναι από τις πρώτες που είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ. Είναι, ακόμη, η οδηγία του πρωθυπουργού, αλλά και η τακτική που επί του πρακτέου ακολουθεί ο Γιάννης Οικονόμου, έχοντας ήδη απαλλάξει από τα καθήκοντά τους αξιωματικούς της Τροχαίας στις περιοχές από τις οποίες πέρασε το φονικό κομβόι των Κροατών νεοναζί. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

Οι αστοχίες στην αποτροπή της εισόδου των «οπαδών» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν πολλές. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν είναι σοβαρά και έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ, με εντολή άνωθεν να υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Το σοβαρότερο ερώτημα όλων, βέβαια, είναι γιατί υπήρξε μηδενική ενημέρωση για το κομβόι τόσο προς τον υπουργό, όσο και προς τον υφυπουργό. Το έγγραφο των αρχών του Μαυροβουνίου δεν ήρθε στα χέρια τους μέχρι αργά το βράδυ, όταν το κακό είχε ήδη γίνει. Και αν είναι κάτι βέβαιο μετά από αυτή την τραγωδία είναι πως αφενός θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην επαναληφθεί, αφετέρου οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν με χαρακτηριστική αυστηρότητα.

Όμως, ας μην ξεχνάμε πως της απόδοσης ευθυνών προηγείται η απόδοση των δολοφόνων του Μιχάλη στη δικαιοσύνη και όλες οι κινήσεις και δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν στραφεί προς τα εκεί. Είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους γονείς του άτυχου παιδιού και είναι το μόνο που ενδιαφέρει και τον υπουργό, κ. Οικονόμου, ο οποίος δεσμεύτηκε στον πατέρα του Μιχάλη να εντοπίσει τους δράστες.

Το φαινόμενο της οπαδικής βίας δεν είναι καινούργιο και έχει διαχρονικά αποδείξει πως μόνο μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί και σίγουρα όχι μέσα από την ατέρμονη, και τελικά ανόητη, αντιπαράθεση. Δεν νοείται την ώρα που έχουν γίνει σχεδόν 100 συλλήψεις όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις γωνιές της χώρας, την ώρα δηλαδή που ο μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για τον εντοπισμό των δολοφόνων, ο ΣΥΡΙΖΑ να παίζει το χαρτί των πολιτικών ευθυνών και να ζητάει παραιτήσεις. Όχι μόνο είναι ασέβεια προς το πρόσωπο του άτυχου νεαρού, αλλά και βλάπτει έτι περαιτέρω την ήδη βαριά λαβωμένη εικόνα του κόμματος.

Ε.Κ.

Ανικανότητα, αλαζονεία, μηδέν ανάληψη ευθυνών. Τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εμφανίζονται σε ένα ακόμη φιάσκο, που οδήγησε, όμως, στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Και ο μεν πρωθυπουργός φρόντισε να εξαφανιστεί από την εικόνα του αίματος, ο δε αρμόδιος υπουργός δεν θεωρεί αιτία παραίτησης την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Γ. Οικονόμου υποχρεώθηκε να παραδεχτεί δημόσια την τραγική αποτυχία της ΕΛΑΣ και του κρατικού μηχανισμού, αλλά ως άλλος Πόντιος Πιλάτος δεν βλέπει καμιά δική του ευθύνη για αυτό. Και είναι ο ίδιος που ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μόλις πριν από μερικές ημέρες, ακριβώς επειδή ο προκάτοχός του, Νότης Μηταράκης, καρατομήθηκε για να προστατευθεί ο πρωθυπουργός από τις εικόνες πλήρους διάλυσης εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών. Αναρωτιέται κανείς αν το ταξίδι του προηγούμενου υπουργού για δύο μέρες στην Πάτμο είναι βαρύτερο ολίσθημα από τη δολοφονική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν και νεοναζί στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, βάζει όπως πάντα πάνω απ’ όλα τη δική του εικόνα. Η εγκληματική αμέλεια, να διασχίσουν σε κομβόι οι Κροάτες χούλιγκαν τη μισή χώρα, χωρίς η αστυνομία να λάβει κανένα μέτρο, φορτώνεται αποκλειστικά στην ΕΛΑΣ και ο κ. Οικονόμου «βγαίνει λάδι», γιατί ο πρωθυπουργός δεν θέλει να φορτωθεί άλλη μια καρατόμηση υπουργού, που θα πιστοποιούσε το μπάχαλο του επιτελικού του κράτους.

Η επιλογή, πάντα με επικοινωνιακά κριτήρια, είναι σαφής και στη γραμμή αυτή κινούνται τα μεγάλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: Για όλα φταίει η ΕΛΑΣ. Καμιά ευθύνη στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Αυτήν ακριβώς τη γραμμή υπηρετούν όλα τα στελέχη της ΝΔ που παρελαύνουν στα κανάλια και εξειδικεύει η εξαρτημένη από το Μαξίμου ενημέρωση.

Η ΕΛΑΣ φέρει βέβαια τεραστίων διαστάσεων ευθύνες για το φιάσκο που κατέληξε στις αιματηρές συμπλοκές και στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι συντριπτικά και καταγράφουν ότι οι ελληνικές αρχές είχαν την απαραίτητη ενημέρωση και τις ειδοποιήσεις εκτός και εντός χώρας, προκειμένου να προετοιμαστούν. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν σε μια τέτοιας σοβαρότητας υπόθεση έχει βασικό ρόλο η πολιτική ηγεσία, ή μόνη της αρμοδιότητα είναι οι νέες ταυτότητες και οι επιλογές. Και αν ευθύνονται περισσότερο οι αξιωματικοί της Τροχαίας που ξηλώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, που δηλώνει αθώος ως άσχετος!

Ε.Σ.