Αντιθέσεις: Έβρος

Απαράδεκτα τα μικροκομματικά παιγνίδια με τα εθνικά θέματα

Η κυβέρνηση προκαλεί τα ερωτήματα για τον Έβρο

Με αφορμή το τελευταίο συμβάν, ή μάλλον ΜΗ συμβάν, στον Έβρο, αυτό που διαπιστώνει ένας ψύχραιμος παρατηρητής είναι ότι στην Ελλάδα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας εξακολουθούν να μετατρέπονται με μεγάλη ανευθυνότητα σε θέματα εσωτερικής εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα να συσκοτίζεται η αλήθεια, να μεγαλοποιούνται τα γεγονότα και να οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση στην άγονη σύγκρουση για το ποιος υπερασπίζεται καλύτερα τα σύνορα και την κυριαρχία της Ελλάδας.

Στον Έβρο, ως γνωστόν, έχει ανεγερθεί φράχτης, για να εμποδίζει την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε και ξεκίνησε εργασίες για την επέκτασή του, μετά την πρόσφατη απόπειρα μαζικής παραβίασης των συνόρων, με σχέδιο και προτροπή της Τουρκίας. Σε σχετικό διάβημα της Άγκυρας, η Αθήνα απάντησε ότι δεν αφορά την Τουρκία τι κάνει η Ελλάδα στο δικό της έδαφος. Και όταν εμφανίστηκε τουρκική κινητικότητα στα εδάφη όπου γίνονταν προπαρασκευαστικές εργασίες για τον φράχτη, η Αθήνα απάντησε με διπλωματικό διάβημα στην Τουρκία. Ούτε «εισβολή» υπήρξε σε ελληνικό έδαφος, ούτε «κατοχή», όπως γράφτηκε σε ξένες εφημερίδες και φιλοξενήθηκε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά επειδή η πατριδοκαπηλία πάντοτε πουλάει, αν και βραχυπρόθεσμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, με αιχμές για παθητικότητα, υποχωρητικότητα, και άλλα πολλά έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Μπήκε έτσι, συνειδητά ή όχι, στα θολά νερά της εθνικιστικής και ακροδεξιάς ρητορείας, την οποία η χώρα μας πλήρωσε πολύ ακριβά σε διάφορες περιόδους. Άφησε υπονοούμενα για τον συντονισμό της κυβέρνησης, αρπάχτηκε από τη φράση του υπουργού Εξωτερικών ότι πρόκειται «για λίγα μέτρα» και από μια άποψη εξυπηρέτησε την τουρκική προπαγάνδα, η οποία συνεχώς και συστηματικά προσπαθεί να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες» στα σύνορά μας.

Ένα τεχνικό ζήτημα, με λίγα λόγια, από αυτά που δεκάδες φορές αντιμετωπίζουμε με τον δύσκολο γείτονα, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για να πληγεί η κυβέρνηση, σε μια στιγμή μάλιστα που η χώρα βγαίνει με προσεκτικά βήματα από την πρωτοφανή πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, για όποιον έχει αμφιβολίες, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο πρωθυπουργός, το έκαναν σαφές μέσα και έξω από τη χώρα: Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί, γιατί είναι δικαίωμα της Ελλάδας να φυλάγει όπως νομίζει καλύτερα τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ε.Κ.

 

 

Θολό τοπίο η τελευταία εμπλοκή στον Έβρο. Οι κινήσεις και οι δηλώσεις της κυβέρνησης άφησαν μαύρες τρύπες και αναπάντητα ερωτήματα, ως προς το τι ακριβώς έγινε εκεί, πώς αντιμετωπίστηκε και ποια ακριβώς ήταν η ελληνική αντίδραση. Παραθέτουμε τα πιο σημαντικά από αυτά:

• Αφού δεν έγινε τίποτε, όπως υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, για ποιον λόγο ακριβώς έγινε το διάβημα προς την Τουρκία; Για το τίποτε;

• Αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στα κόμματα και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Άμυνα, το περιεχόμενο του σχετικού διαβήματος στην Άγκυρα;

• Τι ακριβώς θέλει να πει ο πρωθυπουργός, όταν δηλώνει για τον φράχτη, μετά τα γεγονότα στον Έβρο, ότι «το κάνουμε λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με τον φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης»; Τι θα πει για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία; Δέχεται η Ελλάδα το βάσιμο οποιασδήποτε αμφιβολίας, όταν τα σύνορα έχουν χαραχτεί εδώ και δεκαετίες;

• Τι σημαίνει η παραδοχή του κυρίου Δένδια, ότι «σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη»; Η κινητικότητα δεν είναι μια διπλωματική λέξη για την είσοδο Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος; Καθαρά μέσα στην Ελλάδα μάλιστα, όταν ο ίδιος ο υπουργός ομολογεί ότι αυτή έγινε σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες; Δεν είναι σε ελληνικό έδαφος, λίγο πιο μέσα μάλιστα από τα σύνορα, αυτό το σημείο, αν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό;

Το θέμα λοιπόν εδώ δεν το δημιουργεί ούτε η αντιπολιτευτική μανία οποιουδήποτε, ούτε πολύ περισσότερο η υπόκλιση του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικιστικές απόψεις, όπως λέει η κυβέρνηση, που μάλιστα θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή σε τέτοιου είδους κατηγορίες, μετά από όσα η ΝΔ διέπραξε χέρι-χέρι με ακροδεξιούς, φασίστες και «μακεδονομάχους», με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τώρα τιμά. Το θέμα είναι ότι οι αλληλοσυγκρουόμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις -οι Τούρκοι δεν μπήκαν στην Ελλάδα, αλλά παρατηρήθηκε τουρκική κινητικότητα στο σημείο που είναι μέσα στην Ελλάδα- και η άρνηση πλήρους και σοβαρής ενημέρωσης των κομμάτων, δημιουργούν απορίες και ερωτήματα. Κι όσο η κυβέρνηση δεν απαντά σε αυτά, δίνει έδαφος σε διάφορα σενάρια, που ούτε την ίδια, ούτε τη χώρα ωφελούν.

Ε.Σ.