Αντιθέσεις: Εγκληματικότητα

Ασφάλεια παντού και για όλους προτεραιότητα της κυβέρνησης

Ακριβοί στην καταστολή, φθηνοί στο έγκλημα

Η ασφάλεια όλων είναι πρώτη μας προτεραιότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε αστυνομικούς σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την περασμένη Τετάρτη. Και το πανό πίσω από το βήμα της εκδήλωσης συνόψιζε τη φιλοσοφία, αλλά και την πρακτική της κυβέρνησης στον ευαίσθητο αυτόν τομέα: «Ασφάλεια για όλους. Ασφάλεια παντού».

Τα τρία και πάνω χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ο Κ. Μητσοτάκης το λέει και το εννοεί. Τα άβατα, όπως στα Εξάρχεια και στα πανεπιστήμια, έχουν καταργηθεί. Η φοιτητική εστία του Ζωγράφου, που είχε μετατραπεί σε κέντρο εγκληματικότητας, έχει «καθαρίσει». Η παράλυση της κυκλοφορίας στην Αθήνα, εξαιτίας διαδηλώσεων για ψύλλου πήδημα, έχει σχεδόν εκλείψει. Και η εγκληματικότητα στις γειτονιές έχει μειωθεί αισθητά, καθώς πάνω από 3.000 αστυνομικοί περιπολούν καθημερινά στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι ευνόητο ότι η εγκληματικότητα δεν μπορεί να μηδενιστεί. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα, ωστόσο, είναι μια ασφαλής χώρα, όπως δείχνουν τα εκατομμύρια των τουριστών, ενώ η Ελληνική Αστυνομία διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας, αλλά και για τις φιλικές σχέσεις της με τους πολίτες, οι οποίες, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου.

Στην άδικη και υπερβολική κριτική που δέχεται τον τελευταίο καιρό η ΕΛΑΣ, εξαιτίας των πράξεων κάποιων επίορκων στελεχών της, απάντηση δίνει η ίδια η πράξη. Η ίδια αστυνομία, που βάλλεται ως διεφθαρμένη, εξιχνίασε τα εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται και αστυνομικοί, με πιο χαρακτηριστικές πρόσφατες περιπτώσεις αυτές του Κολωνού, του ΑΤ Ομόνοιας και της Φλώρινας, στέλνοντας στον εισαγγελέα τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Η ίδια η αστυνομία δηλαδή μεριμνά, και θα συνεχίσει να μεριμνά, για την αυτοκάθαρσή της, σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Με αυτά τα δεδομένα, η κριτική στα όρια της συκοφαντίας, που γίνεται από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει απλώς μικροκομματικά κίνητρα. Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, που οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην ανασφάλεια και έδωσε την εικόνα μιας χώρας-ξέφραγο αμπέλι, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την αξιοπιστία των επιθέσεων κατά της Ελληνικής Αστυνομίας. Απλώς ορισμένοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι τα χέρια του αστυνομικού έχουν λυθεί μετά τον Ιούλιο του 2019.

Ε.Κ.

Η μαγική εικόνα είναι σε πολλές περιπτώσεις το τελευταίο καταφύγιο του Κ. Μητσοτάκη. Αν τον πιστέψει κανείς και μείνει σε αυτή, δεν υπάρχει θέμα ακρίβειας, πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης, κράτους δικαίου, διαφθοράς και ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού ή του Μαξίμου. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα αντιμετωπίζει όλα με επιτυχία, παρά το γεγονός ότι οι εισαγόμενες δυσκολίες δεν είναι δυνατό να μηδενιστούν και η Ελλάδα είναι μια χώρα, που, χάρη στη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αναπτύσσεται ραγδαία.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε στελέχη της ΕΛΑΣ, αλλά απευθυνόμενος ουσιαστικά στους πολίτες. Τα πάντα βαίνουν καλώς, είμαστε όλοι ασφαλείς και κάποια προβλήματα που έχουν ανακύψει αντιμετωπίζονται και θα λυθούν. Με αποτέλεσμα να αναρωτιέται ο κάτοικος της Αθήνας, της επαρχίας, που ζει και βλέπει όσα συμβαίνουν τελευταία, αν ο πρωθυπουργός της χώρας ζει σε άλλη χώρα.

Η αποτυχημένη πολιτική ασφάλειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει δύο σκέλη, όπως επισήμανε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. Το πρώτο είναι οι «επιτυχίες» της στην καταστολή, στην καθημερινότητα των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης την περίοδο της καραντίνας, οι επιθέσεις εναντίον φοιτητών, οι εικόνες μάχης στα Εξάρχεια, τα ΜΑΤ στη Μαλαματίνα, οι «κοριοί», βεβαιώνουν αυτή την αλήθεια.

Το δεύτερο είναι η έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας και τα πολλά και ανησυχητικά κρούσματα διαφθοράς αστυνομικών. Η δολοφονία Καραϊβάζ παραμένει ανεξιχνίαστη, το οργανωμένο έγκλημα ανθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ οι υποθέσεις του Κολωνού και της Φλώρινας τις τελευταίες μέρες αποτελούν καμπανάκι κινδύνου και θέτουν το ερώτημα σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο: Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Η κολακεία των σωμάτων ασφαλείας, για λόγους που έχουν να κάνουν με ψηφοθηρικές επιδιώξεις, δεν λύνει το πρόβλημα. Ο καθένας ξέρει ότι η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών της ΕΛΑΣ και έντιμη είναι και ικανή. Η πολιτική της κυβέρνησης, το καθεστώς κομματισμού και αναξιοκρατίας, η ελλιπής εκπαίδευση και οι προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών με κριτήρια ρουσφετολογικά, είναι η αιτία που η ασφάλεια έχει γίνει προϊόν εν ανεπαρκεία για τους πολίτες. Δεν φταίει η αστυνομία για αυτό, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης για την αστυνομία. Η ασφάλεια του πολίτη, με το καθεστώς Μητσοτάκη, δεν βρίσκεται σε καθόλου καλά χέρια κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί με καμιά φιέστα. Μια νέα πολιτική ασφάλειας, με σεβασμό στον πολίτη, είναι σήμερα αναγκαία.

Ε.Σ.