Αντιθέσεις: Ειδικό δικαστήριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αθωώνει» πριν το δικαστήριο Παπαγγελόπουλο, Παππά, Τουλουπάκη

Τώρα… δικάζουν την εισαγγελέα επειδή αθωώνει τους «ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ»

Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για τις αθωωτικές προτάσεις της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή, στις δύο δίκες που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι τουλάχιστον πρόωροι και επιχειρούν να προκαταλάβουν τη Δικαιοσύνη. Μπορεί η εισαγγελέας, όπως είχε δικαίωμα, να πρότεινε την αθώωση του Νίκου Παππά στη μία δίκη και την αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην άλλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το δικαστήριο θα συμφωνήσει με την εισήγησή της. Η εισαγγελέας έχει την άποψή της, αλλά είναι οι δικαστές που θα αποφασίσουν. Κι όπως έγραψε ο έγκριτος δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου στα Νέα, επικρίνοντας την πρόταση της εισαγγελέως και το σκεπτικό της, «θα δούμε» ποια θα είναι αυτή η απόφαση.

Στην ίδια εφημερίδα, ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης αναρωτιέται, με το δικαίωμα που του δίνει η δημοσιογραφική του ιδιότητα, αν η κυρία Σμυρλή κατάλαβε ποιους και γιατί δικάζει και αναρωτιέται αν η εισαγγελέας ήταν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ή ζούσε σε κάποια άλλη χώρα. Κι αυτή η απορία είναι εύλογη, καθώς τα στοιχεία βοούν τόσο για τον στημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, για τον οποίο παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, όσο και για την απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και μέσω της Ελένης Τουλουπάκη.

Σε κάθε περίπτωση, όποια κι είναι η απόφαση του δικαστηρίου, που θα γίνει βέβαια σεβαστή, αλλά δεν θα είναι υπεράνω κριτικής, η κοινή γνώμη έχει αποφανθεί για τις μεθόδους του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή του οργάνωσε τη σκευωρία της Νοβάρτις, με σκοπό να σπιλώσει και να θέσει υπό διωγμό τους πολιτικούς της αντιπάλους. Χρησιμοποίησε κάθε είδους αθέμιτα μέσα για να ελέγξει την ενημέρωση και να ιδρύσει πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι, που χαρακτηρίστηκε SYRIZA channel, με αχυράνθρωπο τον γνωστό εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα. Ο τελευταίος μάλιστα είναι που με τα στοιχεία που προσκόμισε στο ειδικό δικαστήριο, όπου είναι κατηγορούμενος, ξεσκέπασε τις αθέατες πλευρές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα SMS του Νίκου Παππά που κατέθεσε στο δικαστήριο δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την ενοχή του πρώην υπουργού.

Με δυο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνησή του, και βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πολιτικά υπόλογοι για πράξεις και παραλείψεις τουλάχιστον αντιδημοκρατικές. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου.

Ε.Κ.

Πρώτα-πρώτα τα γεγονότα. Πρώτον, την παραπομπή του Νίκου Παππά στο ειδικό δικαστήριο αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Το ίδιο και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη. Συνεπώς, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να είναι πιο προσεκτικός, όταν επικαλείται ως απόδειξη ενοχής του ΣΥΡΙΖΑ την παραπομπή δύο υπουργών του. Τους οποίους ο ίδιος και οι βουλευτές του παρέπεμψαν.

Δεύτερον, η αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως δεν είναι η άποψη μιας «κυριούλας». Είναι μια πολυσέλιδη, τεκμηριωμένη και στηριγμένη στο υλικό της δίκης πρόταση, που αναλύει ένα-ένα τα στοιχεία, τα δεδομένα και τις μαρτυρίες και καταλήγει στα συμπεράσματα που καταλήγει. Συνεπώς, είτε διαφωνεί κανείς με αυτήν, είτε συμφωνεί, δεν μπορεί να το κάνει ελαφρά τη καρδία και επικαλούμενος συκοφαντικά για την ίδια την Όλγα Σμυρλή επιχειρήματα.

Τρίτον, και για τους κατηγορούμενος στο ειδικό δικαστήριο ισχύει ό,τι ισχύει για κάθε κατηγορούμενο για οποιοδήποτε αδίκημα: Το τεκμήριο της αθωότητας. Που στη συγκεκριμένη περίπτωση ενισχύεται, από κάθε άποψη, με την εισήγηση της εισαγγελέως. Κανείς δεν είναι σε θέση να καταδικάζει επειδή έτσι του αρέσει, ή έτσι τον βολεύει. Το Σύνταγμα της χώρας καθορίζει ποιοι και με ποιες διαδικασίες έχουν το δικαίωμα αυτό. Και σίγουρα δεν είναι ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε βέβαια δημοσιογράφοι.

Από την αρχή της υπόθεσης αυτής έγινε φανερό και στον πιο αδαή ότι η δίωξη και η παραπομπή δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και της εισαγγελέως που ερευνούσε το σκάνδαλο Νοβάρτις είχαν πολιτικά κίνητρα. Είναι μια απόπειρα στιγματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα σήμα προς τη Δικαιοσύνη να μην αγγίζει αυτούς που ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Μαντζουράνης, αποκάλεσε «ανέγγιχτους». Το γεγονός μάλιστα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παραβιάζοντας τις επιταγές του Συντάγματος που θα έπρεπε να προασπίζεται, αποφάνθηκε στη Βουλή για την ενοχή των κατηγορουμένων πριν αυτοί δικαστούν, καθιστά ακόμα πιο φανερό το χαρακτήρα και τον σκοπό αυτής της «επιχείρησης». Η επίθεση στην εισαγγελέα με δημοσιεύματα και ανοιχτές απειλές είναι συνέχεια της ίδιας «επιχείρησης», ενώ αποτελεί ταυτόχρονα ένα σήμα προς τους δικαστές. Το σήμα ότι αν τολμήσουν να συμφωνήσουν με αυτήν, θα υποστούν τα ίδια και χειρότερα: Διασυρμό, συκοφάντηση και δολοφονία προσωπικότητας.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει ό,τι αποφασίσει. Η ολοφάνερη όμως απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και τρομοκράτησης των δικαστών βαρύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο όποιος ήρθε «από άλλη χώρα» δεν το καταλαβαίνει.

Ε.Σ.