Αντιθέσεις: Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Ποιος και με ποια στρατηγική ο νέος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ

Τα αουτσάϊντερ του πρώτου γύρου κρίνουν τον δεύτερο

Ο πρώτος γύρος της διαδικασίας για εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, που διεξάγεται την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, είναι λογικό να ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους του χώρου, αλλά και ευρύτερα την κοινή γνώμη. Κι αυτό όχι μόνο με «ποδοσφαιρικούς» όρους, αλλά και με πολιτικούς, καθώς σε κάθε περίπτωση το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία του τρίτου σε δύναμη κόμματος της Βουλής και η κατεύθυνση που αυτό θα πάρει θα επηρεάσουν όλο το πολιτικό σκηνικό.

Από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από τις καθημερινές συζητήσεις, προκύπτει ότι οι έξι υποψήφιοι χωρίζονται σε φαβορί και αουτσάιντερ. Λοβέρδος, Παπανδρέου και Ανδρουλάκης είναι τα φαβορί. Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης τα αουτσάιντερ. Με την επιφύλαξη φυσικά που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και στο τελικό αποτέλεσμα μεσολαβεί η κάλπη, που θα επιβεβαιώσει, ή θα διαψεύσει, τις προβλέψεις.

Πώς μπορεί να ορίσει τη θέση καθενός από τα τρία «φαβορί» στην πολιτική γεωγραφία; Ο Παπανδρέου επιμένει να εκπροσωπεί την «ορθοδοξία» του ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει και σχέσεις αίματος με τον ιδρυτή του. Αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, δίνει έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και δικαιωμάτων και φιλοδοξεί, εφόσον εκλεγεί, να επαναπατρίσει στο κόμμα κάποιους από τους ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογές είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ. Σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι κλείνει το κόμμα προς τα δεξιά και το ανοίγει προς τα αριστερά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής. Θεωρείται ότι κλείνει το μάτι προς τη ΝΔ και είναι σφοδρός επικριτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δεχθεί επιθέσεις από τον Παπανδρέου, ότι στόχος του είναι ένα ΠΑΣΟΚ συμπλήρωμα της Δεξιάς, άποψη που έχει περάσει και σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και ενισχύεται από την υποστήριξη που παρέχουν στο συγκεκριμένο υποψήφιο μεγάλα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τέλος, κινείται στο «κέντρο» και προτιμά να μιλά γενικά για ανανέωση, προτάσσοντας την ηλικία του, παρά να δεσμεύεται σε στρατηγικές επιλογές. Θεωρείται, ωστόσο, λόγω ηλικίας κυρίως, ότι εφόσον εκλεγεί, θα μπορέσει να παίξει ένα ρόλο αντι-Τσίπρα.

Με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τους τρεις στήθος με στήθος στην κούρσα, καταλαβαίνει κανείς ότι το επικείμενο αποτέλεσμα το περιμένουν με ενδιαφέρον και οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας. Γιατί από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά για την τακτική τους το επόμενο διάστημα.

Ε.Κ.

Τα τρία «αουτσάιντερ» στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο όχι τόσο στον πρώτο, όσο στον δεύτερο γύρο. Κι αυτό γιατί, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν στήθος με στήθος την αναμέτρηση μεταξύ Παπανδρέου, Λοβέρδου και Ανδρουλάκη, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πού θα ρίξουν το βάρος τους όσοι μείνουν εκτός δεύτερου γύρου.

Στην πολιτική γεωγραφία πάντως του σημερινού ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης είναι το πρόσωπο της «παράδοσης», που δίνει έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά σε μια αριστερόστροφη εκδοχή του κόμματος. Το δυνατό του σημείο είναι η διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το αδύναμο είναι η ηλικία του, καθώς η αναμέτρηση έχει λάβει εκ των πραγμάτων, αλλά και με τη στρατηγική κάποιων υποψηφίων, και χαρακτήρα ηλικιακής αναμέτρησης.

Νεότερος και πιο «δροσερός» πολιτικά από όλους τους υποψηφίους ο Παύλος Χρηστίδης, μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, είναι λογικό να επιμένει στην ανανέωση, διατηρώντας μια θέση μάλλον «διμέτωπου» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, θεωρείται ότι συνεχίζει τη δική της στρατηγική χαμηλών τόνων, που μπορεί να μην επανέφερε το ΚΙΝΑΛ στις παλιές δόξες του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε όμως να το κρατήσει ενωμένο στα δύσκολα, παρά τις μεγάλες απώλειες. Ο Παύλος Γερουλάνος, τέλος, που ξεκίνησε ως επιλογή και «παιδί» του Γιώργου Παπανδρέου, φιλοδοξεί να προβάλει ένα νέο πρόσωπο, μια εκδοχή «millennial» για ένα σοσιαλιστικό κόμμα που γνώρισε τις γνωστές μεταλλάξεις. Παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει πολλές συμπάθειες, θεωρείται ότι θα είναι τελευταίος στην κούρσα, καθώς από τον σκληρό πυρήνα των οπαδών θεωρείται μάλλον «επισκέπτης», όχι σάρκα από τη σάρκα του κόμματος.

Ποια θα είναι η στάση αυτής της τριάδας στον δεύτερο γύρο θα εξαρτηθεί φυσικά από το ποιοι θα είναι οι δύο τελικοί μονομάχοι. Στην περίπτωση πάντως που ένας από τους δύο θα είναι ο Λοβέρδος, θεωρείται απίθανο να στηριχτεί από τον Καστανίδη ή τον Χρηστίδη, ενώ ο Γερουλάνος θα παραμείνει πιθανότατα στην κατά συνείδηση ψήφο. Σημειώστε όμως κάτι που έχει τη σημασία του: Εφόσον ο Ανδρουλάκης βρεθεί στον δεύτερο γύρο, θα είναι η πιο βολική επιλογή για όσους κινούνται στην πλευρά του Λοβέρδου ή του Παπανδρέου. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος υποψήφιος αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο αυτών στρατοπέδων, που συγκρούονται μετωπικά.

Κυριακή κοντή γιορτή, λοιπόν, τόσο για το ΚΙΝΑΛ, όσο και για τα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Ε.Σ.